Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Αριθμ. οικ. 2/27764/0025/24.4.2015 Καθορισμός δικαιολογητικών για τη βεβαίωση οφειλών εγγυημένων από την Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. και λοιπών θεμάτων κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 7 του άρθρου 22 του N. 3775/2009 (Α'/122), έτσι όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 46 του N. 4277/2014 (Α'/15

Δημοσιεύθηκε στις : [ 11-05-2015 ]
Αριθμ. οικ. 2/27764/0025/24.4.2015
Καθορισμός δικαιολογητικών για τη βεβαίωση οφειλών εγγυημένων από την Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. και λοιπών θεμάτων κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 7 του άρθρου 22 του N. 3775/2009 (Α'/122), έτσι όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 46 του N. 4277/2014 (Α'/156)
Κατηγορία: Είσπραξη δημοσίων Εσόδων
Αριθμ. οικ. 2/27764/0025

(ΦΕΚ Β' 815/07-05-2015)

ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη:

1) Το Ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό και άλλες διατάξεις» (Α'/143).

2) Το Ν. 3912/2011 «Σύσταση Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» (Α'/17)

3) Την παρ. 7 του άρθρου 22 «Θέματα της «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων Α.Ε.» του Ν. 3775/2009 « Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» (Α'/122), όπως τροποποιήθηκε με την την παρ. 2 του άρθρου 46 του Ν. 4277/2014 «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής και άλλες διατάξεις» (Α'/156).

4) Τις διατάξεις του Ν.Δ. 356/1974 « Κώδικας Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων», όπως ισχύει.

5) Το Π.Δ. 111/2014 (Α'/175) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

6) Το Π.Δ. 284/1988 (Α'/128 ΚΑΙ 165) «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών».

7) Το Π.Δ. 25/2015 (Α'/21) «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών».

8) Την αριθμ. Υ57/2015 (Β'/256) απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Όλγα - Νάντια Βαλαβάνη».

9) Την αριθμ. Υ59/2015 (Β'/256) απόφαση του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Δημήτριο Μάρδα».

10) Την ανάγκη καθορισμού των δικαιολογητικών για τη βεβαίωση οφειλών υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου εγγυημένων δανείων από την Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε., των στοιχείων που θα υποβάλλει για έλεγχο η Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε., καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων τηςπαραγράφου 7 του άρθρου 22 του Ν. 3775/2009 όπως ισχύει

11) Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού, 

αποφασίζουμε:

ΜΕΡΟΣ Α'


Η Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε., προκειμένου η Φορολογική Διοίκηση να προβεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., σε είσπραξη των απαιτήσεων του Δημοσίου που προκύπτουν από κατάπτωση της εγγύησής της, συντάσσει χρηματικό κατάλογο ο οποίος συνοδεύεται από τριπλότυπη περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης, τα οποία, μαζί με τα δικαιολογητικά που καθορίζονται παρακάτω, τα αποστέλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. που υπάγεται η επιχείρηση για την οποία έχει εγγυηθεί, προκειμένου να βεβαιωθούν υπέρ του Κωδικού Αριθμού Εσόδων 3336.

Ο πρωτότυπος χρηματικός κατάλογος και η περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης θα πρέπει να περιέχουν τα προσδιοριστικά στοιχεία της οφειλής του υπόχρεου και των τυχόν εγγυητών ή και λοιπών συνυπόχρεων τρίτων. Ειδικότερα, α) στο χρηματικό κατάλογο θα πρέπει να αναγράφονται ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία υπογραφής του, το έτος που αφορά, η Δ.Ο.Υ. προς την οποία αποστέλλεται, το είδος της απαίτησης, τα πλήρη στοιχεία (Επωνυμία, Α.Φ.Μ., ταχ. Διεύθυνση) του πρωτοφειλέτη και των τυχών συνυπόχρεων προσώπων ή εγγυητών καθώς και τα ποσά για τα οποία ευθύνονται, το ποσό της απαίτησης επιμερισμένο σε κεφάλαιο, συμβατικούς τόκους, τόκους υπερημερίας, τυχόν ανατοκισμό τόκων και προσαυξήσεων όπως και τυχόν άλλων εξόδων, ο αριθμός και η ημερομηνία της δανειακής σύμβασης και η επωνυμία και το Α.Φ.Μ. της τράπεζας. β) Στην περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία υπογραφής της, το έτος που αφορά, η Δ.Ο.Υ. προς την οποία αποστέλλεται, το είδος της απαίτησης, το προς βεβαίωση ποσό επιμερισμένο σε κεφάλαιο, συμβατικούς τόκους, τόκους υπερημερίας, τυχόν ανατοκισμό τόκων και προσαυξήσεων όπως και τυχόν άλλων εξόδων και ο Κ.Α.Ε. 3336 υπέρ του οποίου βεβαιώνεται.

Τα δικαιολογητικά τα οποία θα πρέπει να αποστέλλονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μαζί με το χρηματικό κατάλογο και την τριπλότυπη περιληπτική κατάσταση βεβαίωσης καθορίζονται ως ακολούθως:

1. Αντίγραφο της σύμβασης δανείου και τυχόν τροποποιήσεων αυτής.

2. Αντίγραφο της κίνησης του δανειακού λογαριασμού που τηρήθηκε για την παρακολούθηση του δανείου, από την οποία να προκύπτουν τα ποσά που χορηγήθηκαν, οι τόκοι που χρεώθηκαν, ενήμεροι και υπερημερίας και το διάστημα το οποίο αφορούν, τα επιτόκια που εφαρμόσθηκαν εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανά χρονική περίοδο που αυτά ίσχυσαν και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον εκτοκισμό της εγγυημένης οφειλής, τα έξοδα με τα οποία χρεώθηκαν και η αιτιολογία τους, οι καταβολές που πραγματοποιήθηκαν εκ μέρους των ενεχομένων έναντι της οφειλής, με αναφορά στις ημερομηνίες που αυτές διενεργήθηκαν και στον τρόπο που τις κατένειμε η τράπεζα έναντι των εξόδων, των τόκων, συμβατικών και υπερημερίας, και των δόσεων ενήμερων και ληξιπροθέσμων.

3. Αντίγραφο της Πράξης Εγγύησης νομίμως υπογεγραμμένης από την Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε., την τράπεζα και την επιχείρηση.

4. Αντίγραφο της καταγγελίας της τράπεζας και της έκθεσης επίδοσης στην επιχείρηση.

5. Απόσπασμα πρακτικού απόφασης του Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. για την αποδοχή του αιτήματος κατάπτωσης και της καταβολής του αντιστοίχου ποσού στο Πιστωτικό ίδρυμα.

6. Εντολή πληρωμής του ποσού της κατάπτωσης, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε.

7. Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και έγκριση της Νομαρχίας Αθηνών για την ως άνω μείωση του μετοχικού κεφαλαίου.

8. Αντίγραφα των αιτήσεων, αποφάσεων, περιλήψεων και πιστοποιητικών υποθηκοφυλακείου αναφορικά με τα βάρη που εξασφαλίζουν τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη σύμβαση με την οποία συνδέεται η εγγυημένη από την Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. απαίτηση του πιστωτικού ιδρύματος καθώς και αντίγραφο οποιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού αφορά σε λήψη ασφαλειών (π.χ. σύμβαση ενεχυρίασης απαιτήσεων, σύμβαση εγγύησης, περίληψη εγγραφής υποθήκης, προσημείωσης κ.λπ.).

Η Φορολογική Διοίκηση υποχρεούται να εκδώσει εντός μηνός από την παραλαβή του χρηματικού καταλόγου και να αποστείλει στην Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. το τρίτο αντίγραφο της περιληπτικής κατάστασης βεβαίωσης οφειλών και να προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες από τον Κ.Ε.Δ.Ε. όπως ισχύει, και από τις λοιπές διατάξεις, ενέργειες για τη διασφάλιση και είσπραξη των απαιτήσεων αυτών καθώς και την πλήρη υποκατάσταση του Δημοσίου στις εμπράγματες και ενοχικές ασφάλειες.

Σε περίπτωση που ο χρηματικός κατάλογος δεν περιέχει τα απαραίτητα στοιχεία για την ταμειακή βεβαίωση του συνολικού ποσού ή τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, η Φορολογική Διοίκηση τον επιστρέφει ή ζητά συμπληρωματικές πληροφορίες που η Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. υποχρεούται να παρέχει άμεσα.

Εάν προκύψει θέμα μερικής ή ολικής διαγραφής οφειλής, η Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. συντάσσει Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), συνοδευόμενο από τη δικαστική απόφαση ή οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό δημιουργεί την έκπτωση.

Στο Ατομικό Φύλλο Έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφονται ο αύξων αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης του φύλλου, τα ποσά βεβαίωσης που αναλογούν και εκείνα που εκπίπτονται, το είδος του εσόδου που εκπίπτεται και το οικονομικό έτος που αφορά, το Α.Φ.Μ. και η επωνυμία του δικαιούχου, η Δ.Ο.Υ προς την οποία αποστέλλεται, και τέλος τα διακριτικά στοιχεία των δικαιολογητικών που συνοδεύουν το ΑΦΕΚ.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσης, παύει να ισχύει η με αριθμ. 2/37690/0025/29.12.2011 υπουργική απόφαση, και η Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων και Δανείων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα επιστρέψει στην Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε., συντάσσοντας πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής, το σύνολο των δικαιολογητικών που της είχαν αποσταλεί για τη βεβαίωση οφειλών εγγυημένων από την Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. και για τις οποίες εκκρεμεί η βεβαίωσή τους.

ΜΕΡΟΣ Β'

Η Ε.Τ.Ε.ΑΝ. Α.Ε. υποχρεούται να αποστέλλει στο Τμήμα Διαχείρισης Κινητών Αξιών της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων και Διαχείρισης Κινητών Αξιών του Υπουργείου Οικονομικών που είναι αρμόδιο, μετά τη θέση σε ισχύ του Π.Δ. 111/2014 «Οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών» (Α'/175), για την παρακολούθηση και το χειρισμό των θεμάτων που σχετίζονται με τις Γενικές Συνελεύσεις των ανωνύμων εταιρειών με μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, σε ετήσια βάση ηλεκτρονικά, κατάσταση στην οποία να αναφέρονται, ανά απόφαση Γενικής Συνέλευσης το ποσό της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου από καταπτώσεις εγγυήσεων, καθώς και αναλυτικά τα στοιχεία που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου. Ειδικότερα, η κατάσταση θα πρέπει να περιέχει τα εξής:

Αριθμός/Ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης, Ποσό μείωσης μετοχικού κεφαλαίου, Επωνυμία δανειολήπτη, Α.Φ.Μ., Αρ. Δανειακής σύμβασης, Αρ. Πράξης Εγγύησης, Αριθμός/Ημερομηνία Ταμειακής βεβαίωσης, Ποσό βεβαίωσης, αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 24 Απριλίου 2015

ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΟΛΓΑ - ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΡΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: