Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Economist: Μπρος Gredge... και πίσω Grexit

Economist: Μπρος Gredge... και πίσω Grexit

Πρώτη καταχώρηση: 24/04/2015 - 10:39
Τελευταία δημοσίευση: 10:39Οικονομία
Economist: Μπρος Gredge... και πίσω Grexit
Τα διλήμματα και τις πιθανότητες του Grexit που χτυπά την πόρτα της Ελλάδας εξετάζει το περιοδικό Economist και λανσάρει ένα νέο όρο. Η Αθήνα γράφει βρίσκεται σε Gredge, που προκύπτει από τα αρχικά της λέξης "Greece" (Gr) και της λέξης "edge" που σημαίνει στην… άκρη και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει την έννοια της «Ελλάδας στα άκρα… στο χείλος του γκρεμού».
Μετά από 5 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την ευρωζώνη σημειώνει το περιοδικό Economist που κυκλοφορεί. Και μιλά για τελευταίες ευκαιρίες για να υπάρξει ένας «απόλυτα αναγκαίος συμβιβασμός», αλλιώς εάν δεν καταφέρει να ξεπληρώσει τα χρέη θα βρεθεί άμεσα στην έξοδο από το ευρώ.
Για τον Economist η πιθανότητα συμφωνίας φαντάζει σχεδόν μηδαμινή λόγω τριών παραγόντων:
Πρώτον, έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται απρόθυμος ή ανίκανος να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Δεύτερον, οι ηγεσίες στην Ευρώπη ανησυχούν λιγότερο για τη μετάδοση της κρίσης ενός Grexit στις αγορές.
Τρίτον, οι συσχετισμοί στο πολιτικό επίπεδο επιβάλλει σκληρές διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, αποφεύγει το Economist να ταυτίσει μια ελληνική χρεοκοπία με ένα αναπόφευκτο Grexit. Η ΕΚΤ, λέει το Economist, δεν επιθυμεί να ωθήσει την Ελλάδα στο γκρεμό, ενώ μια σειρά διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν υπαινιχθεί πως η αθέτηση αποπληρωμής ορισμένων δόσεων δεν συνιστά απαραίτητα χρεοκοπία.
Επίσης αναφέρεται ως μία πιθανή λύση την υιοθέτηση ενός διπλού νομίσματος, αλλά θα στραγγαλίσει τις τράπεζες, με την κυβέρνηση να προσφεύγει στη λύση των συναλλαγματικών περιορισμών και φραγμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: