Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Bruegel: Γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά του Πούτιν

Bruegel: Γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά του Πούτιν

Πρώτη καταχώρηση: 21/04/2015 - 09:47
Τελευταία δημοσίευση: 09:47Οικονομία
Bruegel: Γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά του Πούτιν
Πέραν των άμεσων προβλημάτων, τα μακροπρόθεσμα οφέλη της Ελλάδας από μιαρωσική συμφωνία θα είναι πιθανότατα ελάχιστα, αναφέρει ανάλυση τουΙνστιτούτου Bruegel, ενώ στο ίδιοι μήκος κύματος κινείται και δημοσίευμα τηςTelegraph.
  
Η έκθεση υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα βάλει στα ταμεία της περίπου 380 εκατ. ευρώ ετησίως, ως τέλη διέλευσης του αγωγού, ενώ θα υπάρξει και μια έκπτωση σχεδόν 10% στο φυσικό αέριο, κάτι που σημαίνει πως θα μειώσει τον ενεργειακό προϋπολογισμό της χώρας κατά 100 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά, συν την προκαταβολή των Ρώσων, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα δάνεια των 164,5 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα, από το 2012 και μετά (συνολικά 240 δισ. από την αρχή των μνημονίων) και σίγουρα δεν θα έχουν θετική επίδραση στις δαπάνες της που φτάνουν στα 107 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, αναφέρει η έκθεση του Bruegel.
«Στην πραγματικότητα μιλάμε για συνεισφορά της τάξης του 0,5%», σημειώνουν οι υπεύθυνοι της εν λόγω ανάλυσης Σιμόν Ταλιαπιέτρα και τον Γκεργκ Ζαχμάν.
Επίσης, η βρετανική εφημερίδα Telegraph στέκεται κριτικά στις πληροφορίες αντικρουόμενων, όπως λέει, δημοσιευμάτων, για την πρόθεση του Κρεμλίνου να προσφέρει 5,4 δισ. ευρώ και την αποτελεσματικότητα μετά και την πρόσφατη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα του Αλέξη Τσίπρα και τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου αμφότεροι χαιρέτισαν την κατασκευή του «Turkish Stream».
Η Telegraph, ωστόσο, σημειώνει πως για την Ελλάδα που ψάχνει και το τελευταίο ευρώ, η συμφωνία για τον τουρκικό αγωγό, ειδικά αν συνδεθεί με κάποια προκαταβολή, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ανάσα για τη χώρα και συνάμα να μετατρέψουν τη Ρωσία σε από μηχανής Θεό.
Επίσης στο δημοσίευμα η εφημερίδα θέτει το ερώτημα εάν αυτά τα χρήματα προς την Ελλάδα μπορούν να κλείσουν τις «μαύρες» τρύπες του χρέους. Η απάντηση που δίνει είναι κατηγορηματικά «όχι».
«Η Ρωσία δεν έχει τη δύναμη πυρός για να κλείσει τις μαύρες τρύπες της Ελλάδας. Το καρότο του ρώσικου χρήματος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους ηγέτες της Ευρώπης, οπότε μοναδική βιώσιμη λύση για τον Τσίπρα είναι να συνεχίσει τις σχέσεις με την Ευρώπη που αυτή τη στιγμή έχουν διαρραγεί», σημειώνει η Telegraph.
«Με την Αθήνα να ξεμένει από φίλους, ένα deal με τον Πούτιν θα μπορούσε να ρίξει περαιτέρω την Ελλάδα σε μια πολιτική και οικονομική άβυσσο… Aκόμη κι αν φτάσουν τα ρωσικά χρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν έως τον Ιούνιο. Επί της ουσίας, τα μετρητά του Κρεμλίνου θα βοηθήσουν να καλυφθούν οι λογαριασμοί του Μαΐου (μισθοί και συντάξεις) και να πληρωθεί η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ».
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: