Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Bloomberg: Στάση πληρωμών και Grexit δεν πάνε πακέτο

Bloomberg: Στάση πληρωμών και Grexit δεν πάνε πακέτο

Πρώτη καταχώρηση: 24/04/2015 - 11:37
Τελευταία δημοσίευση: 12:16Οικονομία
Bloomberg: Στάση πληρωμών και Grexit δεν πάνε πακέτο
Χρεοκοπία και Grexit δεν πάνε πακέτο απαραίτητα, λένε οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg για την Ελλάδα και τα διλήμματα των διαπραγματεύσεων...
Από δημοσκόπηση του Bloomberg προκύπτει ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στις επόμενες εβδομάδες διαμορφώνονται στο 40%, ενώ η πιθανότητα μιας εξόδου από την ευρωζώνη είναι στο 30%. Η πλειοψηφία, σχεδόν τέσσερις στους πέντε που ερωτήθηκαν, δήλωσε ότι μια χρεοκοπία δεν θα φέρει Grexit.
H Δανάη Κυριακοπούλου, επικεφαλής οικονομολόγος του Center for Economics and Business Research σημειώνει: «Μολονότι η πιθανότητα πτώχευσης και Grexit έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, είναι λάθος να νομίζουμε πως η μια περίπτωση ακολουθεί απαραιτήτως την άλλη».
Οι οικονομολόγοι στην έρευνα του Bloomberg, εκτιμούν ότι οι πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει πληρωμή χρέους στις επόμενες 4-6 εβδομάδες, κυμαίνεται στο 10%-100%. Αντίστοιχες είναι οι πιθανότητες για μια έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
«Είναι λίγο παραπλανητικό να χαρακτηρίζεται η επιλογή ή οι προοπτικές για την Ελλάδα, σε όρους διλήμματος, μεταξύ συμφωνίας και Grexit», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Citigroup Global Markets, Εμπραχίμ Ραχμπάρι. «Δε νομίζω πως υπάρχει κάποια πιθανότητα να υπάρξει μια λύση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες».
Οι οικονομολόγοι είναι μοιρασμένοι στη μέση για το εάν η κυβέρνηση θα εισάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων με τις πιθανότητες να κυμαίνονται από το 20% μέχρι το 100%, σύμφωνα με την έρευνα. Η μέση συγκλίνουσα πιθανότητα διαμορφώνεται στο 50%.
Η τελευταία προθεσμία στην Ελλάδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας  είναι το τέλος Ιουνίου, όπως δήλωσε ένας αξιωματούχους της ΕΕ χθες. Εάν η Ελλάδα μείνει στο ευρώ σε συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι περίπου 40 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Δείτε επίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: