Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΕΦΟΡΙΑ Το καλοκαίρι έρχεται η λοταρία για τις αποδείξεις

ΕΦΟΡΙΑ

Το καλοκαίρι έρχεται η λοταρία για τις αποδείξεις

Το καλοκαίρι έρχεται η λοταρία για τις αποδείξεις
Εντός του καλοκαιριού θα καθιερωθεί η «λοταρία» για την επιβράβευση με δώρα ή μετρητά των φορολογουμένων που μαζεύουν αποδείξεις για τις αγορές τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσπίσει αυτόματη διαδικασία με την οποία οι αποδείξεις που εκδίδονται από τις επιχειρήσεις και συλλέγονται από τους πελάτες-καταναλωτές θα μπαίνουν σε «λοταρία».
Το σχέδιο που προωθείται προβλέπει, ειδικότερα, ότι κάθε φορολογούμενος θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών μέσω του κινητού τηλεφώνου του, με μήνυμα sms, τον αριθμό κάθε απόδειξης που έχει συλλέξει. Έτσι θα μπορεί να μετέχει σε κληρώσεις δώρων (αυτοκινήτων κλπ) ή χρηματικών ποσών. Ο αριθμός της κάθε απόδειξης, τον οποίο θα αποστέλλει ο φορολογούμενος με sms, θα μετέχει στην κλήρωση ως «λαχνός».
Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα και οι τυχεροί θα μπορούν να κερδίζουν δώρα ή ποσά που μπορεί να φτάνουν έως και 10.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να βάλει τους φορολογούμενους στο κυνήγι της «τυχερής απόδειξης» από επαγγελματίες που αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι στην «λοταρία» δεν θα μπαίνουν όλες οι αποδείξεις αλλά όσες αφορούν τις συναλλαγές που έχουν οι φορολογούμενοι κυρίως με επαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτήρια, αισθητικοί, γιατροί, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές, λογιστές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, φροντιστήρια, σχολές χορού και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.
Επίσης στην λοταρία θα μπαίνουν και οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν οι καταναλωτές σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης. Από το μέτρο θα εξαιρεθούν επιχειρήσεις που εκδίδουν ούτως ή άλλως αποδείξεις όπως τα σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων και πολυκαταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: