Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Παίρνουν πίσω τον φόρο για τις τριγωνικές συναλλαγές

Παίρνουν πίσω τον φόρο για τις τριγωνικές συναλλαγές

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κάνει πολλά βήματα πίσω στην απόφαση του να φορολογήσει με 26% τις συναλλαγές με περισσότερες από 50 χώρες
pairnoun-pisw-ton-foro-gia-tis-trigwnikes-sunallages
 
Αφού το θέμα έφτασε να απασχολεί τη συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο, αφού προκλήθηκαν αντιδράσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο από τη Βουλγαρία, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κάνει πολλά βήματα πίσω στην απόφαση του να φορολογήσει με 26% τις συναλλαγές με περισσότερες από 50 χώρες μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Σαουδική Αραβία (από όπου προμηθευόμαστε πολύ μεγάλες ποσότητες πετρελαίου) και τα Σκόπια.  
Το υπουργείο Οικονομικών έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο υπουργικής απόφασης της Νάντιας Βαλαβάνη. Η απόφαση αυτή, αφήνει ορθάνοικτο παράθυρο για να μην καταβληθεί η παρακράτηση φόρου του 26% από τις επιχειρήσεις που είναι σε θέση να αποδείξουν ότι οι συναλλαγές τους είναι πραγματικές.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, «η συναλλαγή δύναται να προεγκριθεί, πριν τη διεξαγωγή φορολογικού ελέγχου, μέσω ηλεκτρονικής δηλωτικής διαδικασίας γνωστοποίησης της συναλλαγής. Η προέγκριση της συναλλαγής απαλλάσσει τον φορολογούμενο από την υποχρέωση προκαταβολής του φόρου που προβλέπεται στο συγκεκριμένο άρθρο, που αποτελεί προϋπόθεση για την αναγνώριση της δαπάνης».
Από το περιεχόμενο της απόφασης –η οποία αναφέρει ότι η προκαταβολή θα ισχύσει από το φθινόπωρο του 2015- προκύπτει ότι για μια σειρά από συναλλαγές (π.χ εισαγωγές καυσίμων ή ηλεκτρικού ρεύματος, συναλλαγές με εισηγμένες του εξωτερικού κλπ) η προέγκριση θα χορηγείται αυτομάτως με την υποβολή αίτησης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: