Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

4.000 οφειλέτες μπήκαν στη ρύθμιση μέσα στη... νύχτα

4.000 οφειλέτες μπήκαν στη ρύθμιση μέσα στη... νύχτα

Τουλάχιστον 4.000 οφειλέτες θέλησαν να υποβάλλουν τις ηλεκτρονικές τους δηλώσεις για να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων μέσα στη νύχτα.
4000-ofeiletes-mpikan-sti-ruthmisi-mesa-sti-nuxta
 
Το γεγονός ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη ρύθμιση τωνληξιπρόθεσμων οφειλών τέθηκε στη διάθεση των οφειλετών λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, δεν εμπόδισε τουλάχιστον 4000 οφειλέτες να υποβάλλουν τις ηλεκτρονικές τους δηλώσεις μέσα στη νύχτα.
Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον –υποβάλλονται πλέον περισσότερες από 400-500 αιτήσεις ανά ώρα- αν και η ουσιαστική πληροφορία θα αρχίσει να φτάνει στο υπουργείο Οικονομικών από την Τρίτη οπότε και αναμένεται να φανούν οι πρώτες πληρωμές στις τράπεζες.
Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι μέχρι την Παρασκευή που λήγει η πρώτη προθεσμία (σ.σ Παρασκευή εκπνέει η προθεσμία για τη διαδικασία της προκαταβολής) θα έχει συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από αυτά που εισέπραξε με τη διαδικασία της ρύθμισης εξπρές μέσα στον Μάρτιο δηλαδή πάνω από 150 εκατ ευρώ. Την όποια απόφαση για παράταση –ήδη κατατέθηκε η σχετική τροπολογία που αφήνει παράθυρο παράτασης ενός μήνα-  θα την ανακοινώσει στο τέλος της εβδομάδας προκειμένου να εξαντλήσει κάθε παράθυρο τόνωσης των εσόδων του Απριλίου.
Πάντως το δέλεαρ για τους πολίτες είναι πολύ μεγάλο καθώς πρώτον τους δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη διαδικασία της προκαταβολής να πληρώσουν ότι θέλουν (πάνω από 200 ευρώ) και να γλιτώσουν ισόποσες προσαυξήσεις και δεύτερον τους επιτρέπει να κουρέψουν πρόστιμα και πρόσθετους φόρους από 30% στη χειρότερη περίπτωση μέχρι 100% στην καλύτερη περίπτωση. Το ενδιαφέρον αναμένεται να μεγαλώσει από Δευτέρα όταν και θα δοθούν όλες οι οδηγίες στη δημοσιότητα (προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί καν η σχετική απόφαση). Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να απευθυνθεί στους οφειλέτες και μέσω email.
To τι ακριβώς μπορεί να ρυθμιστεί προκύπτει και από τη χθεσινή ανακοίνωση της ΓΓΔΕ η οποία έχει ως εξής:
Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να δουν συγκεντρωτικά:
(α) το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών εκτός ρύθμισης έως την 1η Μαρτίου 2015 (υποχρεωτική ένταξη),
(β) το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών εκτός ρύθμισης μετά την 1η Μαρτίου 2015, που αφορούν σε υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2014,
(γ) το συνολικό υπόλοιπο μη ληξιπρόθεσμων δόσεων οφειλών εκτός ρύθμισης μετά την 1η Μαρτίου 2015, που αφορούν σε υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2014,
(δ) το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων έως την 1η Μαρτίου 2015 ή / και  δόσεων οφειλών μετά την 1η Μαρτίου 2015 που αφορούν σε υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2014 και τελούν σε αναστολή πληρωμής,
(ε) το συνολικό υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων δόσεων έως την 1η Μαρτίου 2015 ή / και  δόσεων οφειλών μετά την 1η Μαρτίου 2015 που αφορούν σε υποχρεώσεις μέχρι 31/12/2014 σε ενεργή ρύθμιση, και να ενταχθούν στο επιθυμητό πρόγραμμα ρύθμισης.
Με την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα απαλλαγής της ρυθμιζόμενης οφειλής ποσοστού του συνόλου ή μέρους –ανάλογα με τον αριθμό δόσεων που θα επιλεγεί– των πρόσθετων φόρων ή τελών του ν.2523/1997, του προστίμου του άρθρου 58 του ν.4174/2013 και του προστίμου του άρθρου 54 του ίδιου νόμου όταν αυτό επιβάλλεται μετά από έλεγχο αντί του προστίμου του άρθρου 58.
Επιπλέον, εντάσσεται για πρώτη φορά και προαιρετικά, η έννοια της προκαταβολής, ποσού τουλάχιστον δεκαπλάσιου της ελάχιστης δόσης (€ 100 ή 200) και χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Μετά την οριστικοποίηση του προγράμματος ρύθμισης, ο φορολογούμενος μπορεί να εκτυπώσει την αίτησή του, στην οποία αναγράφεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής «Τ.Ρ.Ο.» και αυτήν να προσκομίσει σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., προκειμένου να καταβάλει το ποσό της προκαταβολής ή της 1ης δόσης στην οριζόμενη προθεσμία για την επικύρωση της ρύθμισής του ή την αποπληρωμή επόμενων δόσεων.
Στην επιλογή «Στοιχεία Πληρωμών» της εφαρμογής «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» του TAXISnet εμφανίζονται τα στοιχεία πληρωμών όπως αυτά έχουν αποσταλεί από τις συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών Τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.
Τέλος, σε περίπτωση που για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η επίσκεψη σε Δ.Ο.Υ. παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται σε αυτές από τις 22/04/2015 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: