Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ι ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Συντάξεις: Στο «κόκκινο» 220.000 ασφαλισμένοι από τις ανατροπές - σοκ

Ι ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Συντάξεις: Στο «κόκκινο» 220.000 ασφαλισμένοι από τις ανατροπές - σοκ

Συντάξεις: Στο «κόκκινο» 220.000 ασφαλισμένοι από τις ανατροπές - σοκ
Πέντε μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων βρίσκονται στο στόχαστρο των δανειστών, καθώς ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις για παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.
Όπως αποκαλύπτει το Εθνος, υπολογίζεται πως περίπου 220.000 βρίσκονται στην... πρώτη γραμμή κινδύνου και απειλούνται άμεσα από τα μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι των θεσμών.
Βασικό θέμα στην «ατζέντα» είναι οι πρόωρες συντάξεις, με τους δανειστές να ζητούν επίμονα να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 67ο έτος. Παράλληλα θέτουν θέμα νέων μειώσεων στις συντάξεις τόσο μέσα από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος όσο και μέσα από τη στενότερη σύνδεση εισφορών και παροχών (που θέτει σε κίνδυνο τα κατώτερα όρια).
Περίπου 100.000 άτομα που έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα, ως τώρα, έτη ασφάλισης, αλλά όχι και το όριο ηλικίας για να βγουν σε σύνταξη κινδυνεύουν άμεσα από τις αλλαγές που απαιτούν οι θεσμοί. Οι εργαζόμενοι αυτοί φαίνεται πως θα χάσουν το θεμελιωμένο δικαίωμα σε πρόωρη συνταξιοδότηση.
Το ίδιο θα συμβεί και με περίπου 20.000 άτομα που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για συνταξιοδότηση με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης.
Με το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου να είναι στο κόκκινο και με τα 27 εκατομμύρια των εσόδων να μην αρκούν για περισσότερα από 950 εφάπαξ το μήνα περίπου 30.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε αναμονή κινδυνεύουν να ενεργοποιηθεί η ρήτρα για μείωση που θα κουρέψει κατά 20% το ποσό που δικαιούνται.
Παράλληλα 60.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν το ΕΚΑΣ καθώς οι εταίροι και δανειστές απαιτούν να υπάρξει περικοπεί στο ποσό των 70 εκατομμυρίων που υπολογίζονται από τον προϋπολογισμό.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση βάζει «κόκκινες γραμμές» στο θέμα των συντάξεων και αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για να στηριχτούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: