Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Άδειασε τον Μπάνο ο Βαρουφάκης για τον συμβιβασμό με τη Siemens

Άδειασε τον Μπάνο ο Βαρουφάκης για τον συμβιβασμό με τη Siemens

varoufakis.jpg

ICON/ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Την πολιτική, ηθική και νομική δέσμευση της κυβέρνησης «να διαλευκάνει πλήρως όλες τις πτυχές του σκανδάλου της Siemens» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο ζήτημα αυτό.
Συγκεκριμένα, στην προχθεσινή συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens ύψους 90 εκατ. ευρώ, που έγινε έπειτα από προσφυγή πολιτών, ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αναστάσιος Μπάνος, o οποίος εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο, υποστήριξε ότι η προσφυγή τους θα πρέπει να κριθεί αβάσιμη, καθώς ο συμβιβασμός αποτελεί συμφωνία μεταξύ του δημοσίου και μιας ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αφορά τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης ο πάρεδρος του ΝΣΚ «δεν ζήτησε την άποψη της πολιτικής ηγεσίας για το εν λόγω θέμα». «Εν πάση περιπτώσει, ο προσανατολισμός του υπουργείου Οικονομικών είναι η πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο» συμπλήρωσε. 
Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «σε αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσει η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για τα πεπραγμένα της Siemens στη χώρα μας».
Το «ατυχές» στην περίπτωση του Αναστάσιου Μπάνου είναι ότι η παρουσία του στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνέβη μόλις λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπου αναφέρθηκε το θέμα του σκανδάλου της Siemens. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τόνισε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων ότι θα ζητούσε τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών στη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης. 
Το όνομα του κ. Μπάνου είχε γίνει γνωστό από τη νομική του γνωμοδότησή υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ, την οποία είχε αποστείλει στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αλλά και από την εμπλοκή του στη νομική στοιχειοθέτηση μνημονιακών μέτρων όπως το χαράτσι. Παράλληλα, ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είχε γνωμοδοτήσει πως η λίστα Λαγκάρντ είναι «κλοπιμαίο» που δεν μπορεί να οδηγήσει ευθέως σε βεβαίωση φόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: