Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Ακριβότερες εισαγωγές φέρνει η διολίσθηση του ευρώ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Ακριβότερες εισαγωγές φέρνει η διολίσθηση του ευρώ

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
Για χιλιάδες εισαγόμενα προϊόντα υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα για τάσεις ανατίμησης λόγω της πτώσης του ευρώ πρωτίστως έναντι του δολαρίου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το 95% των εισαγωγών ορυκτών, καυσίμων και λιπαντικών εισάγεται στην Ελλάδα από χώρες εκτός Ευρωζώνης. Αντίστοιχα, σε άλλα νομίσματα πλην ευρώ, τιμολογούνται το 71% των πρώτων υλών, το 67% των λαδιών, το 54% των ποτών, όπως επίσης το 54% των καπνικών ειδών αλλά και των προϊόντων καπνού. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι για χιλιάδες προϊόντα τα οποία κατατάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα για τάσεις ανατίμησης λόγω της πτώσης του ευρώ πρωτίστως έναντι του δολαρίου, αλλά και έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, όπως η βρετανική λίρα ή το ελβετικό φράγκο. Υπάρχει βεβαίως και η θετική όψη του νομίσματος: στους περισσότερους κλάδους, οι εξαγωγές προς χώρες εκτός Ευρωζώνης ξεπερνούν τις αντίστοιχες προς τις 19 χώρες-μέλη. Κάτι που –θεωρητικά τουλάχιστον, καθώς επιδρούν και άλλοι παράγοντες, όπως οι συνθήκες ρευστότητας αλλά και η δυνατότητα εισαγωγής των πρώτων υλών από τις επιχειρήσεις προκειμένου να μετατραπούν σε τελικά προϊόντα– ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ειδών... made in Greece στις ξένες αγορές.
Η επεξεργασία των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνει ότι από το σύνολο των εισαγωγών του 2014 –η αξία τους έφτασε αθροιστικά στα 47,7 δισ. ευρώ– τα δύο τρίτα κατέφτασαν από χώρες εκτός Ευρωζώνης (ποσοστό 62,38% ή 29,758 δισ. ευρώ) και το υπόλοιπο ένα τρίτο από τις χώρες που μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα (ποσοστό 37,62% ή 17,94 δισ. ευρώ).

Πρώτα στη λίστα είναι τα καύσιμα, τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους τιμολογούνται σε δολάρια, που σημαίνει ότι η τιμή λιανικής επηρεάζεται άμεσα από τη συναλλαγματική σχέση με το ευρώ. Οι εισαγωγές των καυσίμων ανέρχονται στα 16 δισ. ευρώ, με τα 15,23 δισ. ευρώ να προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωζώνης. Σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι επιπτώσεις από τη συνεχή διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου καλύπτονται από τη διατήρηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ανατιμήσεις στη λιανική θα ήταν εμφανείς.

Λόγω της τεράστιας συμμετοχής τους, τα καύσιμα αλλοιώνουν το δείγμα. Αν εξαιρεθούν, προκύπτει μια σαφώς καλύτερη εικόνα: το 45,92% των εισαγωγών προέρχεται εκτός Ευρωζώνης (14,53 δισ. ευρώ σε σύνολο 31,6 δισ. ευρώ) και το 54,07% εντός Ευρωζώνης. Η ανάλυση των στοιχείων κατά κλάδο δείχνει ότι σε δύο κλάδους πρώτης ανάγκης, οι πιθανότητες σοβαρών ανατιμήσεων είναι περιορισμένες, καθώς τα περισσότερα προϊόντα καταφτάνουν από την Ευρωζώνη. Οι δύο αυτοί κλάδοι είναι:
• Ο κλάδος των τροφίμων, καθώς οι εισαγωγές εντός Ευρωζώνης φτάνουν στα 3,27 δισ. ευρώ σε σύνολο 5,12 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 64% του συνόλου.

• Ο κλάδος των χημικών προϊόντων, όπου από ένα σύνολο εισαγωγών ύψους 6,6 δισ. ευρώ, τα 4,5 δισ. ευρώ προέρχονται από την Ευρωζώνη.

Οι εξαγωγές

Η συνολική αξία των εξαγωγών κατά τη διάρκεια του 2014 έφτασε στα 27,177 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 18,67 δισ. ευρώ ή περίπου το 70% αφορούσε σε εξαγωγές εκτός των 19 χωρών της Ευρωζώνης. Αν εξαιρεθούν τα πετρέλαια, το σύνολο των εξαγωγών περιορίζεται στα 16,8 δισ. ευρώ με τα 9,6 δισ. ευρώ (ποσοστό 57%) να αφορούν σε πωλήσεις εκτός Ευρωζώνης.
Στον κλάδο των τροφίμων, τα πράγματα είναι μοιρασμένα. Το 49% των εξαγωγών του 2014 (με κριτήριο την αξία) έφτασε σε χώρες εκτός των «19». Στον κλάδο των ποτών και των καπνών, το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο (62%) ενώ σε αντίστοιχα ποσοστά κινήθηκαν τα βιομηχανικά είδη (ποσοστό 63%), αλλά και ο κλάδος των μηχανημάτων και του υλικού μεταφορών (65%).
Πάντως, ακόμη και για τα ελληνικά προϊόντα που κατευθύνονται σε αγορές με νόμισμα που παρακολουθεί το δολάριο, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, άρα και το περιθώριο αύξησης των πωλήσεων, δεν θεωρείται δεδομένη, για πολλούς λόγους, που όλοι έχουν να κάνουν με την τρέχουσα κρίση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: