Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Έλλειμμα 847 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Έλλειμμα 847 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

Πρώτη καταχώρηση: 23/03/2015 - 12:56
Τελευταία δημοσίευση: 12:56Οικονομία
Έλλειμμα 847 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο
Έλλειμμα 847 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015 παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κατά 511 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Ιανουαρίου του 2014.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως στη μείωση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.
Τον ίδιο μήνα, το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 279 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2014, λόγω της αύξησης των καθαρών δαπανών για εισαγωγές καυσίμων και λοιπών αγαθών εκτός των πλοίων, για τα οποία οι καθαρές δαπάνες περιορίστηκαν.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών σημείωσε πολύ μικρή άνοδο, λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου των λοιπών υπηρεσιών και του ταξιδιωτικού ισοζυγίου.
Η άνοδος του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης (κατά 50%) των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών τον Ιανουάριο, αν και οι αντίστοιχες εισπράξεις παρουσίασαν άνοδο μόνο κατά 9%. Αντίθετα, το ισοζύγιο των υπηρεσιών μεταφορών επιδεινώθηκε.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 165 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.
Τα καθαρά λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής, σημείωσαν μικρή πτώση.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 68 εκατ. ευρώ, καθώς η άνοδος των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τη γενική κυβέρνηση υπερκαλύφθηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου των μεταβιβάσεων στους λοιπούς τομείς της οικονομίας.

Δείτε επίσης:
εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: