Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ψάχνουμε 7 δισ. τον Μάρτιο για να αποφύγουμε το «ατύχημα»

Ψάχνουμε 7 δισ. τον Μάρτιο για να αποφύγουμε το «ατύχημα»

Μεγάλη απόκλιση στα έσοδα του Φεβρουαρίου. Σε έξαρση το φαινόμενο των «δίδυμων ελλειμμάτων». Ελλειμμα 7 δισ. και μηδενικό πλεόνασμα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις.
psaxnoume-7-dis-ton-martio-gia-na-apofugoume-to-atuxima
 
Μόνο κακά… μαντάτα φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο τις τελευταίες ώρες όσον αφορά στην πορεία των δημοσίων εσόδων. Τα πρώτα στοιχεία από την πορεία των εσόδων του Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι θα προκύψει νέα «τρύπα» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ κάτι που σημαίνει ότι ήδη από τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το πρωτογενές έλλειμμα στο τέλος του α’ εξαμήνου, κινδυνεύει να ξεπεράσει και τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ
Ειδικά μέχρι τον Ιούνιο, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική καθώς έτσι όπως εξελίσσεται η πορεία των δημοσίων εσόδων το πρωτογενές έλλειμμα στο τέλος του α’ εξαμήνου, κινδυνεύει να ξεπεράσει και τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.  
Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο αυτή τη στιγμή με το φαινόμενο των «δίδυμων ελλειμμάτων». Το πρώτο, είναι το δημοσιονομικό που σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι αισθητά περισσότερες σε σχέση με τα έσοδα τα οποία καταρρέουν. Το δεύτερο είναι το χρηματοδοτικό που σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει πόρους για να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες. Το πρόβλημα γίνεται ορατό ήδη από τον Μάρτιο καθώς θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ
  • Στις 6 Μαρτίου λήγει δόση 298 εκατ. ευρώ
  • Στις 13 Μαρτίου, πρέπει να πληρώσουμε 336 εκατ. ευρώ
  • Στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. ευρώ
  • Στις 20 Μαρτίου 336 εκατ. ευρώ
  • Στις 09 Απριλίου 448 εκατ. ευρώ
  • Στις 12 Μαίου 746 εκατ. ευρώ
  • Στις 05 Ιουνίου 298 εκατ. ευρώ
  • Στις 12 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ
  • Στις 16 Ιουνίου 560 εκατ. ευρώ
  • Στις 19 Ιουνίου 336 εκατ. ευρώ
Σε αυτό τον κατάλογο θα πρέπει να προστεθούν οι ανάγκες για τα έντοκα γραμμάτια και φυσικά οι τόκοι από τις δανειακές υποχρεώσεις οι οποίοι για ολόκληρο το 2015, φτάνουν στα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, αναμένεται να υπάρξουν κρίσιμες διαβουλεύσεις τόσο στις 5 Μαρτίου που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της ΕΚΤ(εκεί ενδέχεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί στην Ελλάδα να εκδώσει έντοκα γραμμάτια πάνω από το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι «ανταλλαγμάτων») όσο και στις 9 Μαρτίου όπου θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup (με τους Ευρωπαίους είναι ανοικτή η συζήτηση να επιτραπεί η εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ προκειμένου να πάνε απευθείας στο ΔΝΤ)
Το δημοσιονομικό κενό
Ο προϋπολογισμός του 2015, έχει συνταχθεί με στόχο να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ. H συμφωνία του Eurogroup αφήνει το περιθώριο να αναμορφωθεί ο στόχος και να κατέβει σε χαμηλότερα επίπεδα τα όποια όμως δεν έχουν σαφώς προσδιοριστεί. Πρόκειται για την περίφημη δημιουργική ασάφεια στην οποία αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών. Ήδη όμως, αυτά τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εξανεμιστεί ή θα εξανεμιστούν για τους ακόλουθους λόγους:
  • Περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι η υστέρηση που παρατηρείται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ήδη από το πρώτο δίμηνο. Το ένα δισεκατομμύριο έχει «κλειδώσει» καθώς αφορά στην εκτέλεση του Ιανουαρίου. Το δεύτερο δισεκατομμύριο, αναμένεται να προκύψει από την εκτέλεση του Φεβρουαρίου. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν στις 10 Μαρτίου.
  • Τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ δεν ήταν εξασφαλισμένο ότι θα βρεθούν. Πρόκειται για την περίφημη συζήτηση περί«δημοσιονομικού κενού» που γινόταν ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην τρόικα. Η ελληνική πλευρά, προσδιόριζε το δημοσιονομικό κενό στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, οι δανειστές το ανέβαζαν περίπου στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Από χθες ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό ότι την Δευτέρα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων, θα προκύψει και το δημοσιονομικό κόστος. Αν υλοποιηθεί ο «1ος πυλώνας της Θεσσαλονίκης» (δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης, πρόγραμμα στέγασης, 13η σύνταξη) με τον τρόπο που είχε περιγραφεί στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το δημοσιονομικό κόστος θα είναι τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
  • Ο προϋπολογισμός, έχει συνταχθεί με στόχο ανάπτυξης 2,9%. Αυτό πλέον, δεν φαίνεται να θεωρείται πιθανό καθώς ειδικά το πρώτο τρίμηνο η οικονομία δείχνει «παγωμένη». Μικρότερη ανάπτυξη –εκθέσεις ξένων αναλυτών μιλούν πλέον για ανάπτυξη ακόμη και χαμηλότερη της μονάδας- θα χτυπήσει στο σκέλος των εσόδων.
Από αυτά τα στοιχεία, προκύπτει ότι είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος το 2015 να εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα κάτι που προφανές θα αποτελέσει πολύ μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Που εστιάζει το οικονομικό επιτελείο τις ελπίδες του;
  • Στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία έρχεται τη Δευτέρα στη Βουλή. Στόχος, να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ που χρωστούν οι μικροοφειλέτες, δηλαδή περίπου 3,6 εκατομμύρια άτομα τα οποία χρωστούν μικροποσά (από 10 ευρώ η συντριπτική πλειοψηφία έως 10.000 ευρώ). Από τα συνολικά 76 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το σύνολο των χρεών, τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ θεωρούνται «χαμένη υπόθεση» για το υπουργείο Οικονομικών καθώς τα οφείλουν λιγότεροι από 32.000 οφειλέτες. Το κατά κεφαλήν χρέος έχει εκτοξευτεί σε τέτοια επίπεδα, που πλέον θεωρείται μη εισπράξιμο.
  • Στην ταχεία είσπραξη φόρων προστίμων από τον έλεγχο όσων συμπεριλαμβάνονται στις περίφημες λίστες (Λαγκαρντ, εμβασμάτων κλπ). Οι λίστες ενοποιήθηκαν όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός και πλέον γίνονται το βασικό εργαλείο ελέγχου για τις φορολογικές αρχές. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Νικολούδης, πιστεύει ότι μπορεί να εισπράξει περί τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το καλοκαίρι. Από την άλλη, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος για το 2015, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ως στόχος, έχει οριστεί να ελεγχθούν 900 άτομα από τη λίστα με τα εμβάσματα και το δημόσιο να εισπράξει μόλις 90 εκατομμύρια ευρώ.
  • Στην πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου. Εισπρακτικά βέβαια, οι ενέργειες είναι δύσκολο να αποφέρουν έσοδα μέσα στο 2015. Για παράδειγμα, το σύστημα εισροών-εκροών για το έλεγχο του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα, είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2016.
Το θέμα λήψης έκτακτων μέτρων, υπάρχει βέβαια και πάλι στο τραπέζι. Ήδη με την πρωϊνή του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν το απέκλεισε και μίλησε για την πιθανότητα επιβολής ενός φόρου που θα πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: