Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

"Στα σκαριά" και έκπτωση 10%-15% για συνεπείς φορολογουμένους

"Στα σκαριά" και έκπτωση 10%-15% για συνεπείς φορολογουμένους

  •  Print
"Στα σκαριά" και έκπτωση 10%-15% για συνεπείς φορολογουμένους
Του Κωστή Πλάντζου
Λύσεις που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια υπερφορολογημένους οφειλέτες, θέλει να δώσει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο Βαλαβάνη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως την ερχόμενη εβδομάδα.
Το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου αναμένεται να διαμορφωθεί ενδεχομένως και σήμερα, σε επιτελική σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Για να μην αδικηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι από το "κούρεμα" έως 50% των οφειλών που θα προβλέπει το νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να μπορέσει να ετοιμάσει και να περιλάβει και μία πολύ ευνοϊκή πρόβλεψη που θα καλύπτει τους συνεπείς φορολογούμενους.
Η ιδέα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο οικονομικό επιτελείο είναι, αν τελικώς κριθεί εφικτό, όσοι πλήρωναν ανελλιπώς τους φόρους τους από το 2011 ή 2012 και μετά, να τύχουν έκπτωσης τουλάχιστον 10% (έως 15% πιθανότατα) στον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης το 2016! Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, έστω και με δόσεις, τηρώντας τις ρυθμίσεις χρεών που τους προσφέρονται.
Και το σχέδιο αυτό, όπως και για τις 100 δόσεις, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τις αντιδράσεις των δανειστών. Για το λόγο αυτό, το «μπόνους» για τους συνεπείς δεν προβλέπεται να ισχύσει για το σύνολο του φόρου που πλήρωσε κάποιος στην διάρκεια της χρονιάς (τότε το κόστος θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ) αλλά μόνο στο τελικό ποσό του συμπληρωματικού φόρου που θα δείξει το εκκαθαριστικό, το 2016.
Το μέτρο όμως συναντά και άλλες δυσκολίες: μόνο το 50% των οφειλετών πληρώνει κάθε χρόνο συμπληρωματικό φόρο κατά την εκκαθάριση, ενώ οι υπόλοιποι έχουν μηδενικό ή πιστωτικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης και άρα δεν ωφελούνται. Εξετάζεται και αυτοί όμως να διατηρούν το δικαίωμα να δουν έκπτωση φόρου, αν προκύψει χρεωστικό εκκαθαριστικό στα επόμενα χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να προβλεφθεί και κάποιο πλαφόν φόρου ή εισοδήματος μέχρι του οποίου θα μπορεί κάποιος να τύχει της εκπτώσεως, ώστε να ωφεληθούν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και για μικρά ποσά φόρου, στοχεύοντας κυρίως σε ετήσια δηλωθέντα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και με τελικό ποσό έκπτωσης φόρου μέχρι 1.000 ευρώ.
Στους συνεπείς που θα ωφεληθούν, θα περιληφθούν και όσοι έσπευσαν να ρυθμίσουν σε δόσεις τους φόρους τους, αλλά τήρησαν τη ρύθμιση χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργούν και νέα χρέη.
Για αυτούς, αν υφίσταται ακόμα υπόλοιπο οφειλής, η έκπτωση θα συμψηφίζεται . Αν δεν χρωστούν, το μπόνους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σβήσει και μελλοντικές οφειλές ακόμα από φόρους, αντί να επιστραφεί στο φορολογούμενο με μετρητά .
Με τον τρόπο αυτό, το δημοσιονομικό κόστος θα μεταφερθεί στο 2016, δεν θα ξεπερνά τα 200 – 350 εκατομμύρια ευρώ το πολύ, ενώ αν ισχύε για ολόκληρο το φόρο της χρονιάς και για όλους τους φορολογούμενους ανεξαιρέτως, θα ξεπερνούσε κατά πολύ και τα δύο δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: