Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διαπραγματεύσεις από το 0

Διαπραγματεύσεις από το 0

varouf-eurogroup.jpg

Με ορίζοντα το νέο Eurogroup της Δευτέρας, πυρετός διαβουλεύσεων για να μπουν οι βάσεις της συμφωνίας-«γέφυρας» | REUTERS/Yves Herman
Ηρθη το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup της περασμένης Τετάρτης μεταξύ των εταίρων και της νέας ελληνικής κυβέρνησης και ετέθησαν οι βάσεις για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας τη Δευτέρα στην τακτική σύνοδο των 19. Οχι ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαφορές απόψεων, ιδίως ως προς τις τεχνικές πτυχές, αλλά οι δύο πλευρές βρίσκονται περισσότερο από ποτέ κοντά σε μια συμφωνία για την πορεία που θα ακολουθηθεί στο εξής, η οποία θα δώσει αφενός αέρα, χρόνο και έδαφος στην Αθήνα και αφετέρου θα είναι καθησυχαστική για τους εταίρους όσον αφορά τη νέα διαδικασία αλλά και γενικά τις σχέσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.
Οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής των 28, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, καρποφόρησαν, με αποτέλεσμα να φυσήξει ισχυρός άνεμος αισιοδοξίας εν όψει των διαπραγματεύσεων της Δευτέρας. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Eurogroup και εντολοδόχο του Γερμανού υπουργού Βόλγκανγκ Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της συνόδου, ξεμπλόκαρε την κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο. Τις τεχνικές πτυχές εξετάζουν από χθες εμπειρογνώμονες της Ελλάδας και των δανειστών, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τους υπουργούς.
Οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας λοιπόν δεν θα αρχίσουν από το μηδέν. Θα έχουν ως πυλώνες:
■ Την αντικατάσταση της τρόικας. Τελείωσαν τα πήγαινε-έλα του υπαλληλικού τρίου και τα ψυχοδράματα που δημιουργούσε. Οι ελληνικές αρχές σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και όχι υπουργών, όπως γινόταν μέχρι τώρα, θα συνεργάζονται με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ (αναμένεται να αποχωρήσει από τη διαδικασία μετά την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωδικαστηρίου) και του ΔΝΤ. Το πόρισμά τους θα συζητείται από την ευρωζώνη, σε υπουργικό αυτή τη φορά επίπεδο.
■Την ύπαρξη νέου προγράμματος, με βάση το προηγούμενο, χωρίς να απαιτηθεί παράταση του ισχύοντος. Προβλέπεται η δυνατότητα τροποποιήσεων από ελληνικής πλευράς, οι οποίες θα εξεταστούν από τους δανειστές λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και την υποβολή ισοδύναμων αντισταθμιστικών μέτρων.
Το τοπίο ξεκαθάρισε κάπως με τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας, σύμφωνα με τις οποίες:
■ Η Ελλάδα μπορεί να πάει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους παίρνοντας ως βάση το προηγούμενο. «Θα δούμε πώς θα ονομάζεται το νέο πρόγραμμα». Δεν απαιτείται παράταση του ισχύοντος προγράμματος, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.
■ Στόχος των τεχνικών συνομιλιών που άρχισαν στις Βρυξέλλες είναι να γίνει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης της οικονομίας, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, διότι οι εταίροι δεν έχουν πλήρη εικόνα σήμερα σχετικά με την πορεία των εσόδων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, φόρος ακινήτων...).
■ Εάν δεν βγαίνει το πλεόνασμα στο 3% το 2015, θα μπει στην άκρη για πολιτική συζήτηση.
■ Με βάση τα αποτελέσματα των τεχνικών συνομιλιών θα γίνει ένας απολογισμός, που θα βρεθεί τη Δευτέρα στο τραπέζι των υπουργών. «Μέχρι τώρα ακούγαμε, τώρα πρέπει να διαβάσουμε αριθμούς». Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα δείξουν ποια κομμάτια του προηγούμενου προγράμματος συγκλίνουν και ποια αποκλίνουν με το καινούργιο.

Η επόμενη μέρα

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει ένας συμβολισμός με την τρόικα. Κανένας δεν έχει πρόβλημα το πώς θα ονομάζεται στο εξής. Υπάρχει κατανόηση από τους εταίρους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να «φουσκώσουν» το θέμα της. Οι συζητήσεις θα γίνονται με τους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ).
■ Σχετικά με τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις του προγράμματος θα ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις (αύξηση της ανάπτυξης, της εσωτερικής ζήτησης...). «Δεν είναι Βίβλος το πρόγραμμα, αλλά οι βασικές παράμετροι παραμένουν».
■ Οι δύο πλευρές άκουσαν η μία την άλλη. Το ελληνικό δίδυμο Βαρουφάκης - Δραγασάκης άκουσε τους άλλους υπουργούς, που στάθηκαν ιδιαίτερα στη νομική βάση. Η Ελλάδα έχει μια νομική βάση, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία έχουν τη δική τους και πρέπει και αυτές να λογοδοτούν στα Κοινοβούλιά τους.
■Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες για τις δόσεις. Βέβαιο είναι ότι το τέλος του προγράμματος σημαίνει και τέλος της εκταμίευσης. Για το ΔΝΤ υπάρχει δυνατότητα μέχρι τέλους του πρώτου τρίμηνου 2016.
■Εάν αφαιρεθούν μέτρα από το νέο πρόγραμμα, ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξουν ισοδύναμα. Ωστόσο θα πρέπει να εξεταστούν οι αλληλοεπιδράσεις, ώστε να μη δημιουργηθούν παράπλευρα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: