Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ 'Η ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΑΕΕ: Παράταση μέχρι και το 2016 για παραμονή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΗ 'Η ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ

ΟΑΕΕ: Παράταση μέχρι και το 2016 για παραμονή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
-A+A
Σε παράταση κατά δύο χρόνια για παραμονή των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, προχώρησε την Τετάρτη, η Διοίκηση του Ταμείου.
Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένοι που δικαιούνται να παραμείνουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016 στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, θα πρέπει είτε να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές είτε να έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση.
Παρατίθεται η ανακοίνωση:
Ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους που έχουν επιλέξει την κατάταξή τους σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία κλάδου σύνταξης ότι με πρόσφατη διάταξη (Ν. 4310/2014  αρθρ. 55 παρ 7) παρατάθηκε ο χρόνος παραμονής τους στην επιλεγείσα κατηγορία για δύο ακόμη έτη, έως 31/12/2016.
Μετά την ημερομηνία αυτή θα επανέλθουν αυτοδίκαια στην υποχρεωτική κατηγορία.
Ασφαλισμένοι που επιθυμούν να ασκήσουν το δικαίωμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο Τμήμα ΟΑΕΕ που ανήκουν εφόσον δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών.


Πηγή: ΟΑΕΕ: Παράταση μέχρι και το 2016 για παραμονή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/183147/oaee-paratasi-mehri-kai-2016-gia-paramoni-stin-katoteri-asfalistiki-katigoria#ixzz3MHGFAVwk

ΖΟΦΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ Νέα στοιχεία- σοκ: Πάνω από 926.000 οι μακροχρόνια άνεργοι – Καταρρέει η αγορά εργασίας

ΖΟΦΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ

Νέα στοιχεία- σοκ: Πάνω από 926.000 οι μακροχρόνια άνεργοι – Καταρρέει η αγορά εργασίας

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
-A+A
Μπορεί κάποιοι να πανηγυρίζουν για την υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο μια προσεκτική ματιά στα ποιοτικά στοιχεία της απασχόλησης και της ανεργίας κόβει κάθε διάθεση... σημαιοστολισμών.
Κι αυτό γιατί μέσα στην τελευταία τριετία εκτινάχθηκε στα ύψη ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή εκείνων που δεν μπορούν να βρουν δουλειά σε διάστημα ενός έτους, ενώ παράλληλα μήνα με το μήνα αυξάνεται ο αριθμός όσων πυκνώνουν τις τάξεις εκείνων που εργάζονται με συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων διαμορφώθηκε στο ασύλληπτο 75,4%, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι 926.944 άνθρωποι βρίσκονται στην ανεργία πάνω από έναν χρόνο, αδυνατώντας να βρουν δουλειά. Πόσοι ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011; Περίπου οι μισοί! Συγκεκριμένα το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων ήταν 53,2% ήτοι 467.238 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε αυτή την τριετία που μεσολάβησε, αυξήθηκε κατά 459.706 ο αριθμός όσων χάνουν τη δουλειά τους και δεν μπορούν να βρουν νέα μέσα σε έναν χρόνο! Σημειωτέον, ότι αυτό ακριβώς το στοιχείο- της μακροχρόνιας ανεργίας- είναι που προβληματίζει πιο έντονα τους αναλυτές, καθώς δείχνει ότι η ανεργία γίνεται διαρθρωτική, δηλαδή αποκτά δομικά στοιχεία, με αποτέλεσμα η μείωση της σε ανεκτά επίπεδα να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Το άλλο στοιχείο, που αποτυπώνει την κατάσταση της αγοράς εργασίας, είναι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, που πλέον διαμορφώνεται στο 9,5% των εργαζομένων, βαίνοντας μάλιστα αυξανόμενο. Συγκεκριμένα, στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 8,2%, στο τρίτο τρίμηνο του 2012 ήταν 7,9% και στο τρίτο τρίμηνο του 2011 μόλις 6,8%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι μερικώς απασχολούμενοι έφτασαν μέσα σε αυτήν την τριετία στις 340.756 από 277.392, ήτοι ότι 63.364 περισσότεροι άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εργαστούν έστω με μερική απασχόληση.
Σημειωτέον, επίσης, ότι το ποσοστό των μισθωτών, το οποίο εκτιμάται σε 64,4%, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανέρχεται στο 83,4% του συνόλου των απασχολουμένων.



Πηγή: Νέα στοιχεία- σοκ: Πάνω από 926.000 οι μακροχρόνια άνεργοι – Καταρρέει η αγορά εργασίας | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/183448/nea-stoiheia-sok-pano-apo-926000-oi-makrohronia-anergoi-katarreei-i-agora-ergasias#ixzz3MHG2iqMe

ΥΠΟΙΚ: Στο Νομικό Συμβούλιο για το εάν υποχρεούται σε ΕΝΦΙΑ η ΤτΕ

ΥΠΟΙΚ: Στο Νομικό Συμβούλιο για το εάν υποχρεούται σε ΕΝΦΙΑ η ΤτΕ

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014 18:05
 
UPD:18:14
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Στην πράξη, η ΤτΕ αντί να καταβάλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Η ΤτΕ υπενθυμίζει δε ότι το Δημόσιο έλαβε στη χρήση του 2013 το ποσό των 817.800.000 ευρώ.
Ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το εάν η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,40% υποχρεούται να πληρώσειΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της, υπέβαλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ερωτά αν η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δικαιώματά της σε ακίνητα:
  • Απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 73 παρ. 1 του Καταστατικού της ή
  • καταλαμβάνεται από τις νεότερες διατάξεις του ν. 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» (Α287), οι οποίες δεν την απαλλάσσουν από την επιβολή του εν λόγω φόρου
  • πως διαμορφώνεται η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και ειδικότερα ποια είναι η ισχύς της επίμαχης διάταξης του Καταστατικού της ΤτΕ εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αυτή περιλαμβάνεται σε διεθνή σύμβαση που έχει κυρωθεί με νόμο (ν.3423/1927) σε συνδυασμό με το ότι η μεταγενέστερη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 ορίζει ότι «κάθε άλλη διάταξη, γενική ή ειδική, που αφορά απαλλαγές από φόρους ή τέλη δεν εφαρμόζεται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιουσίας».
Υπενθυμίζεται ότι, η Τράπεζα της Ελλάδας σε ανακοίνωσή της επεσήμανε πως η απαλλαγή των ακινήτων που ανήκουν στην ίδια από κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο, δασμό, τέλος κ.λ.π. έχει επιβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, αλλά και από το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.
Η ΤτΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ίδιο θεσμικό πλαίσιο απαλλαγών ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσοτέρων χωρών - μελών της Ε.Ε. όπως εξηγεί, η διεθνής πρακτική προβλέπει την πληρωμή στο κράτος μερίσματος επί των καθαρών κερδών των κεντρικών τραπεζών, το οποίο για την περίπτωση της ΤτΕ ισοδυναμεί με ποσοστό 88% επί των καθαρών κερδών της.
Στην πράξη, η ΤτΕ αντί να καταβάλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση. Η ΤτΕ υπενθυμίζει δε ότι το Δημόσιο έλαβε στη χρήση του 2013 το ποσό των 817.800.000 ευρώ.

Λήγει η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 - Ρεκόρ δηλώσεων

Λήγει η προθεσμία για διορθώσεις στο Ε9 - Ρεκόρ δηλώσεων

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 10:20
 
UPD:10:22
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros
Έσπασαν και το φράγμα των 2 εκατομμυρίων οι διορθωτικές δηλώσεις στο Ε9. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κάθε μέρα που περνάει, εξακολουθούν να υποβάλλονται περισσότερες από 170-180 χιλιάδες δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι και την Παρασκευή που εκπνέει η προθεσμία θα έχει «σπάσει» και το φράγμα των 2,5 εκατομμυρίων.
Η λήξη της προθεσμίας συμπίπτει με τις πολιτικές εξελίξεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πώς συνδέεται το Ε9 με τη Βουλή; Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση για την υποβολή των δηλώσεων. Ωστόσο, η ημερομηνία της 19ης Δεκεμβρίου είναι κατοχυρωμένη με νόμο οπότε για να υπάρξει η οποιαδήποτε παράταση, θα πρέπει να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πει κάτι επισήμως που σημαίνει ότι η εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα πρέπει να κλείσει στις 23:59 την Παρασκευή.
Να σημειωθεί ότι από τα περίπου 2 εκατομμύρια διορθωτικές δηλώσεις, έχουν προκύψει και περίπου 60.000 περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για να δικαιολογήσουν με ποιο τρόπο εξασφάλισαν μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τουλάχιστον 300 ευρώ σε σχέση με το ποσό που είχε καταλογιστεί αρχικά την 1η Αυγούστου. Για αυτούς τους 60.000 φορολογούμενους, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα ολοκληρωθεί - και θα γίνει αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων μέχρι και τον Φεβρουάριο - μετά τον έλεγχο στην εφορία.

Βουλή: Περισσότερες από 80 τροπολογίες κατατέθηκαν τα τελευταία 24ωρα

Βουλή: Περισσότερες από 80 τροπολογίες κατατέθηκαν τα τελευταία 24ωρα

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 20:24
 
UPD:20:27
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και τις 15:00 σήμερα, είχαν κατατεθεί στα τρία νομοσχέδια περί τις 80 τροπολογίες συνολικά, εκ των οποίων οι 12 υπουργικές.
Ξεπερνούν τις οι 80 βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 24ωρα στα νομοσχέδια τα οποία ψηφίζονται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ενώ έχει προγραμματιστεί η ψήφιση τριών νομοσχεδίων έως και τη Δευτέρα.
Η επίσπευση της συζήτησης και ψήφισής τους έχει προκαλέσει ζωηρό βουλευτικό ενδιαφέρον στην κατάθεση τροπολογιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και τις 15:00 σήμερα, είχαν κατατεθεί στα τρία νομοσχέδια περί τις 80 τροπολογίες συνολικά, εκ των οποίων οι 12 υπουργικές.
Σήμερα ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το ΕΣΠΑ και τις λαϊκές αγορές, στο οποίο έχουν κατατεθεί περί τις 11 τροπολογίες.
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα, έχουν κατατεθεί 43 τροπολογίες εκ των οποίων 8 υπουργικές, ενώ σε νομοσχέδιο για το Παρατηρητήριο Άνοιας που ψηφίζεται την προσεχή Δευτέρα, μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη δεύτερη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουν κατατεθεί 27 τροπολογίες, εκ των οποίων 2 υπουργικές.
Το νομοθετικό ενδιαφέρον των βουλευτών ποικίλει και αφορά από το εφάπαξ των Εθελοντών Μακράς Θητείας έως και τις συνθήκες για την εγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές που καθορίζονται ως Καταφύγια 'Αγριας Ζωής.
Ανάμεσα στις βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί είναι και τροπολογία για την αναστολή της εκτέλεσης πρωτοκόλλων κατεδάφισης μέχρι την κύρωση δασικών χαρτών, αλλά και τροπολογία με την οποία προτείνεται να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και βουλευτική τροπολογία με την οποία προτείνεται να μην ισχύει το πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης κατοικίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Γιακουμάτος: Δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία

Γιακουμάτος: Δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία

Πρώτη καταχώρηση: 18/12/2014 - 15:40
Τελευταία δημοσίευση: 16:01Οικονομία
Γιακουμάτος: Δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία
Διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύει να βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία όσων είναι οικονομικά αδύναμοι, έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτοςαπό το βήμα της βουλής.
"Κανένα σπίτι φτωχού δεν κινδυνεύει. Κανένας Έλληνας αδύναμος δεν κινδυνεύει να βγει σε πλειστηριασμό η πρώτη του κατοικία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουμε τρεις ασφαλιστικές δικλείδες. Τον νόμο Κατσέλη, τον νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών και τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια" σημείωσε ο κ. Γιακουμάτος, απαντώντας τόσο στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφήνει έκθετους σε πλειστηριασμούς όλους όσοι αδυνατούν να πληρώσουν, όσο και στην παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου Γιώργου Βλάχου, ο οποίος επανέφερε το θέμα της τροπολογίας 10 βουλευτών της ΝΔ και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση. 
"Εγώ δεν δίνω το δικαίωμα σε κανένα να δείχνει πιο ευαίσθητος από μένα. Σας καλύπτουν οι νόμοι που έχουμε ψηφίσει. Εδώ είμαστε όμως αν υπάρξει πρόβλημα να φέρουμε νέα ρύθμιση", υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης. 
"Ας είναι ήσυχοι οι συνάδελφοι που έθεσαν θέμα πλειστηριασμών. Αυτό που διαβεβαιώνει το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι για το πρώτο εξάμηνο δεν υπάρχει ούτε ένας πλειστηριασμός", κατέληξε ο κ. Γιακουμάτος, επαναλαμβάνοντας είναι πλήρως διασφαλισμένη η πρώτη κατοικία για όλους όσοι είναι οικονομικά αδύναμοι.

Διαβάστε επίσης