Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Πάνω από το 90% των Ελλήνων δεν ξέρει τί του ξημερώνει... φορολογικά

Πάνω από το 90% των Ελλήνων δεν ξέρει τί του ξημερώνει... φορολογικά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πάνω από το 90% των Ελλήνων δεν ξέρει τί του ξημερώνει... φορολογικά
Πάνω από το 90% των Ελλήνων αδυνατεί να προβλέψει το φορολογικό τους αύριο, λόγω των ασαφών, αντιφατικών ή ελλιπών οδηγιών των φορολογικών αρχών (84,6%) και τις συχνές αλλαγές στη νομοθεσία (76,9%).
Γράφει:  

Ακόμη κι αν ο νέος νόμος φέρεται να κινείται προς καθεστώς απλοποίησης, το κομφούζιο που δημιουργήθηκε μέσα στο 2014 στα πλαίσια των μνημονιακών απαιτήσεων για τη φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων δημιούργησε σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στις φορολογικές δηλώσεις και την επενδυτική όρεξη, αλλά κυρίως τα προαπαιτούμενα των δανειστών φόρτωσαν με νέα βάρη τις πλάτες των πολιτών. Τα συνεχή φορολογικά μέτρα, οι έκτακτες εισφορές των τελευταίων χρόνων και τα κυβερνητικά τρικ έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα -και κυρίως την απαισιοδοξία- των Ελλήνων για τις επόμενες αλλαγές που δύνανται να αφαιμάξουν ως και... σταγόνας το οικογενειακό πορτοφόλι.
Το 84,6 δηλώνει ωστόσο πως η φορολογική σταθερότητα θα είχε θετικό αντίκτυπο στην εμπορική ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το στοίχημα της τρόικας να προσαρμοστεί η Ελλάδα στα ευρωπαϊκά λογιστικά πρότυπα, ώστε να υπάρξει κοινό σημείο αναφοράς στην αξιολόγηση, αναμένεται να είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στο φορολογικό που θα συνταράξει την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι, δε, χαρακτηριστικό της διαχρονικότητας της ελληνικής φορολογικής αστάθειας το ότι ο βασικός φορολογικός νόμος 2238/1994 του 1994 τροποποιήθηκε 249 φορές με 81 διαφορετικούς νόμους, πριν αντικατασταθεί από τον 4172/13.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Φορολογικής Έρευνας της Deloitte για το 2014 στις 29 ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα, οι Φορολογικές αρχές εστιάζουν τους ελέγχους τους στον εταιρικό φόρο εισοδήματος, σύμφωνα με το 76,9% των ερωτηθέντων (στην Ευρώπη το ποσοστό ανέρχεται στο 59,3%), στις Ενδοομιλικές συναλλαγές και τη διεθνή φορολογία για το 38,5% των ερωτηθέντων (στην Ευρώπη 40,1%) και στον Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως απάντησε το 30,8% (στην Ευρώπη 26,1%).
Τα αποτελέσματα από την Ελλάδα δείχνουν ότι 53,9% των στελεχών θεωρούν το σχέδιο δράσης BEPS του ΟΟΣΑ σημαντικό για το φορολογικό τους τμήμα. Παρόλα αυτά μόνο το 23,1% δηλώνουν ότι έχουν λάβει μέτρα για την ομαλή προσαρμογή τους, δίνοντας προτεραιότητα στην τιμολόγηση ενδοομιλικών συναλλαγών άυλων περιουσιακών στοιχείων με 33,3% (στην Ευρώπη το 9,9% δίνει προτεραιότητα στον συγκεκριμένο παράγοντα) και στην τεκμηρίωση τιμολόγησης ενδοομιλικών συναλλαγών με 66,7% (στην Ευρώπη το 44% δίνει προτεραιότητα στον συγκεκριμένο παράγοντα).
Η κα. Μαρία Τρακάδη, Επικεφαλής του Φορολογικού τμήματος της Deloitte Ελλάδος δήλωσε: «O καινούργιος φορολογικός νόμος χαρακτηρίζεται από απλότητα και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και διευκρινίσεις σε αρκετά σημαντικά σημεία του, δημιουργεί ανησυχία στα στελέχη. Τα φορολογικά τμήματα των εταιρειών επιθυμούν σταθερή φορολογική νομοθεσία, καθώς πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμπορική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Δεν επιθυμούν την αβεβαιότητα, επικροτούν την απλότητα και τονίζουν την ανάγκη για φορολογικά κίνητρα και για συνεργασία με τις φορολογικές αρχές ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας».
Η κα Τρακάδη προσθέτει: «Ο σαφής στόχος των G20 να επιτύχουν φορολογική δικαιοσύνη εξαλείφοντας τις ευκαιρίες Διάβρωσης της Φορολογικής Βάσης και Μεταφοράς Κερδών (BEPS) μέσω μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής στρατηγικής προσθέτει αναπόφευκτα περαιτέρω αβεβαιότητα, ακόμη και αν οι στόχοι τους είναι απολύτως κατανοητοί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σχέδιο δράσης του ΟΟΣΑ για τη BEPS θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες. Για παράδειγμα, το 80% και 65% των εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, αντίστοιχα, θεωρούν ότι είναι σημαντικό για το φορολογικό τους τμήμα και έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζουν πλάνο για τον αντίκτυπο του σχεδίου. Αυτό που αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των στελεχών είναι ότι θα αυξηθεί το κόστος φορολογικής συμμόρφωσης καθώς θα επηρεαστεί η στρατηγική της εταιρείας.»
Να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεχώρισαν ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης ως οι πιο ευνοϊκές από φορολογική άποψη. Από τις επτά μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, η Ιταλία ξεχώρισε ως η λιγότερο ευνοϊκή από φορολογική άποψη, ακολουθούμενη από τη Γαλλία και τη Ρωσία.
Η Deloitte πραγματοποίησε την Ευρωπαϊκή Φορολογική Έρευνα για 2η χρονιά με τη συμμετοχή φορολογικών στελεχών από 814 εταιρείες και από 29 χώρες της Ευρώπης ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά και η Ελλάδα. Από την Ελλάδα, συγκεκριμένα συμμετείχαν 18 εταιρείες αντιπροσωπεύοντας το 2,2% του συνολικού Ευρωπαϊκού δείγματος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: