Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Φόροι 1,5 δισ. ευρώ σε …έξι ημέρες Πάνω από 650.000 οδηγοί θα πρέπει να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ανά ημέρα για να επιτευχθεί ο στόχος. «Τρύπα» 70-80 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ από τις διορθώσεις του Ε9.

Φόροι 1,5 δισ. ευρώ σε …έξι ημέρες

Πάνω από 650.000 οδηγοί θα πρέπει να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας ανά ημέρα για να επιτευχθεί ο στόχος. «Τρύπα» 70-80 εκατ. ευρώ στον ΕΝΦΙΑ από τις διορθώσεις του Ε9.
foroi-15-dis-eurw-se-eksi-imeres
Τη δική του αγωνία ζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς ενώ οι πάντες ασχολούνται με τις πολιτικές εξελίξεις και τις καταγγελίες περί δωροδοκιών, τα σημάδια από την πορεία των εσόδων μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Μέσα στις έξι εργάσιμες που απομένουν, θα πρέπει να εισπραχθούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ μέσα από τα γκισέ των Τραπεζών.
Ο ρυθμός είσπραξης των τελών κυκλοφορίας είναι πιο αργός σε σχέση με πέρυσι, στη ρύθμιση οφειλών παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης 
Ο ρυθμός είσπραξης των τελών κυκλοφορίας είναι πιο αργός σε σχέση με πέρυσι, στη ρύθμιση οφειλών παρουσιάζονται σημάδια κόπωσης ενώ από τις διορθώσεις στο Ε9, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώνεται να σβήνει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Τα οχήματα πάσης φύσεως που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμουςείναι περισσότερα από έξι εκατομμύρια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας λιγότεροι από δύο εκατομμύρια. Άρα απομένουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια οχήματα για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στις έξι εργάσιμες ημέρες που απομένουν. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να πληρώνονται περισσότερα από 650.000 τέλη κυκλοφορίας ανά εργάσιμη ημέρα για να μαζέψει το υπουργείο Οικονομικών το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που έχει θέσει ως στόχο. Ήδη, οι καταθέσεις πινακίδων έχουν ξεπεράσει τις 60.000 και το κύμα αναμένεται να γίνει ισχυρότερο όσο θα πλησιάζουμε προς το έτος.
Μετά τη χθεσινή παράταση στο Ε9 –η νέα προθεσμία είναι η 30η Δεκεμβρίου - ακόμη περισσότεροι ιδιοκτήτες θα έχουν το χρονικό περιθώριο να διορθώσουν τα λάθη στα έντυπα και να διεκδικήσουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Ήδη από τις 2,65 εκατομμύρια δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, έχει προκύψει μείωση του βεβαιωμένου φόρου κατά περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ ενώ πάνω από 65.000 φορολογούμενοι θα περάσουν από τον έλεγχο της εφορίας επειδή οι διορθώσεις που έκαναν στο Ε9 βγάζουν μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ.
Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι μόλις ολοκληρωθούν διορθώσεις και έλεγχοι, το υπουργείο Οικονομικών θα βρεθεί με μια πρόσθετη τρύπα στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ η οποία θα φτάσει στα 80-100 εκατ. ευρώ. Ήδη, στην εισπραξιμότητα του φόρου παρουσιάζεται κόπωση καθώς μήνα με τον μήνα οι εισπράξεις γίνονται ολοένα και λιγότερες. Ενώ με την 1η δόση εισπράχθηκαν πάνω από 550 εκατ. ευρώ, η δόση του Νοεμβρίου έφερε στο ταμείο λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ. Μένει να φανεί αν η πτωτική πορεία θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο.
Ακόμη και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρατηρούνται σημάδια κόπωσης. Με τη συμπλήρωση περίπου ενός μήνα από την ενεργοποίηση της διαδικασίας, οι ρυθμίσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στις 100.000 ενώ τα έσοδα του δημοσίου είναι λιγότερα από 50 εκατ. ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζονται οι απώλειες εσόδων από τις μεταφορές οφειλετών στη ρύθμιση των 100 δόσεων από τη ρύθμιση των 12 ή των 48 δόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: