Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Μαυραγάνης: Στόχος η χαμηλή φορολογία

Μαυραγάνης: Στόχος η χαμηλή φορολογία

Πρώτη καταχώρηση: 21/11/2014 - 17:42
Τελευταία δημοσίευση: 21/11/2014 17:42Οικονομία
Μαυραγάνης: Στόχος η χαμηλή φορολογία
Μαυραγάνης: Στόχος η χαμηλή φορολογία

Τρεις προϋποθέσεις έθεσε ως βάση ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης για τη βελτίωση της φορολογικής πολιτικής η οποία θα προβλέπει και φορολογικές ελαφρύνσεις. Από το βήμα του συνεδρίου Athens Law Forum on Taxation ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι για να την επίτευξη των παραπάνω, η χώρα θα πρέπει να παραμείνει σε τροχιά δημοσιονομικής ισορροπίας, να αυξηθεί η φορολογική συμμόρφωση αλλά και να ολοκληρωθεί η μετάβαση μας στην εποχή της ανάπτυξης. «Η ελληνική οικονομία λειτουργεί καλύτερα εφόσον έχουμε χαμηλή φορολογία. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε, εκεί θέλουμε να πάμε, δήλωσε ο κ Μαυραγάνης.
Παράλληλα, πολυνομία, φοροδιαφυγή, γραφειοκρατία και ελλιπή στελέχωση των οικονομικών υπηρεσιών φρενάρουν την ανάπτυξη της χώρας ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τροχοπέδη στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως τόνισαν οι ομιλητές του συνεδρίου για το φορολογικό σύστημα, "Athens Law Forum On Taxation" που έλαβε χώρα σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Παναγιώτη Ψαριανό, την τριετία 2010-2013 τέθηκαν σε εφαρμογή 23 νόμοι, 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 εγκύκλιοι και την ίδια στιγμή η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ μεγάλες είναι και οι απώλειες από το ΦΠΑ. Ο κ. Ψαριανός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η "μοναδική χώρα στον κόσμο" που οι φορολογικοί της μηχανισμοί έχουν 280 μηχανογραφικά συστήματα, αντί για ένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα φορολογικά έσοδα. Στο σκέλος της γραφειοκρατίας σημειώθηκε ότι αυτή την περίοδο οι φορολογικές υποθέσεις στα ελληνικά δικαστήρια ανέρχονται σε 300.000, με μέσο όρο χρόνο εκδίκασης τα 9,5 χρόνια. "Κάθε μέρα ο Έλληνας πολίτης αδικείται και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αποκτήσει φορολογική συνείδηση" τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νικόλαος Φίλιππας, πρόεδρος Δ.Σ και επιστημονικός διευθυντής του κέντρου προγραμματισμού και οικονομικών ερευνών (ΚΕΠΕ) ανέφερε ότι η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο καθηγητής Σνάιντερ, ανέρχεται στην Ελλάδα στα 50 δισ. ευρώ περίπου. Μάλιστα επεσήμανε πως η χώρα μας θα πρέπει να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές εάν θέλει να αυξήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, ακόμα και η Κούβα μείωσε στο μισό τη φορολογία της προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις.
Παραμένοντας στο σκέλος των προτάσεων για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων, ο Γιάννος Γραμματίδης, διαχειριστής συνεταίρος-δικηγορική εταιρία Μπαχάς, Γραμματίδης και Συνεταίροι, ζήτησε κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με άλλο νόμο, εξαίρεση ΦΠΑ από μικρές επιχειρήσεις, εκσυγχρονισμό φορολογικής διοίκησης, αλλά και σταθερό φορολογικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: