Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

«Κόκκινα» δάνεια κάτω απ’ το χαλί Επισφαλείς χορηγήσεις δισεκατομμυρίων έκρυβαν οι ελληνικές τράπεζες, όπως αποκάλυψαν τα stress tests. Τις είχαν ταξινομήσει ως «αναδιαρθρωμένες» και τις υπολόγιζαν ως εξυπηρετούμενες. Τώρα είναι υποχρεωμένες να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις.

29/10/14

stilos-daneio-ipografi-dimosiografia-simvolaio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κόκκινα» δάνεια κάτω απ’ το χαλί

Επισφαλείς χορηγήσεις δισεκατομμυρίων έκρυβαν οι ελληνικές τράπεζες, όπως αποκάλυψαν τα stress tests. Τις είχαν ταξινομήσει ως «αναδιαρθρωμένες» και τις υπολόγιζαν ως εξυπηρετούμενες. Τώρα είναι υποχρεωμένες να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

Δισεκατομμύρια… μακριά από την εξιδανικευμένη εικόνα που επιχείρησαν να δημιουργήσουν οι τραπεζίτες και η κυβέρνηση μετά τα stress tests, είναι η πραγματική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. Πίσω από τις γραμμές των τεστ αντοχής προκύπτει η υποχρέωσή τους να πάρουν στους ισολογισμούς τους νέες προβλέψεις άνω των 3,3 δισ. ευρώ για επισφαλή δάνεια καθώς αποκαλύφθηκαν δισεκατομμύρια «κόκκινων» δανείων, τα οποία επί μακρόν οι ελληνικές τράπεζες έκρυβαν κάτω από το χαλί βαφτίζοντάς τα ως «ρυθμισμένα» ή «αναδιαρθρωμένα».

Οι νέες προβλέψεις

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του έτους αλλά και τα επόμενα τρίμηνα οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να σχηματίζουν μεγάλες νέες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –τα οποία, σημειωτέον, συνεχίζουν να αυξάνονται αν και με βραδύτερους ρυθμούς– προκειμένου να συμπεριλάβουν τα ευρήματα του τεστ αξιολόγησης ποιότητας ενεργητικού (AQR) στους ισολογισμούς τους.

Βουλώνουν τις τρύπες

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως οι προσδοκίες ότι, μετά τα stress tests, οι τράπεζες θα ρίξουν λεφτά στην αγορά για να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία ή ότι θα βγάζουν κέρδη με τα οποία θα πληρώνουν τα χρέη τους προς το κράτος, πάνε περίπατο, αφού πρώτο μέλημά τους θα είναι αφενός να συγκεντρώνουν χρήματα μέσω της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης (πώληση θυγατρικών, μείωση κόστους κ.α.) αφενός για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους και αφετέρου να βουλώνουν τις τρύπες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δίνοντας παράλληλα βάρος στη συνολική ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου σταδιακά στο μέλλον να αρχίσουν να ανακτούν ένα μέρος από αυτά.

Η αρνητική στάση του Χ.Α.

Η αρνητική υποδοχή που επιφύλαξαν οι επενδυτές στο χρηματιστήριο τη Δευτέρα ξεπουλώντας τραπεζικές μετοχές την επομένη των stress tests (απώλειες 3,77% για τον κλάδο και 3,29% για τον Γενικό Δείκτη), αποδίδεται εν πολλοίς στην εμβέλεια των προσαρμογών που υποχρεώθηκαν να κάνουν στο τεστ αξιολόγησης της ποιότητας του ενεργητικού τους και στην εκτίμηση ότι οι αυξημένες επισφάλειες από «κόκκινα» δάνεια θα καθυστερήσουν σημαντικά την επιστροφή του κλάδου σε οργανική κερδοφορία από το 2015.

Σύμφωνα με επενδυτικούς οίκους που μελέτησαν τα stress tests, οι ελληνικές τράπεζες θα αυξήσουν την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 58% του συνόλου ώς τα τέλη του 2015, από 53% που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Πρόκειται σύμφωνα με τη Wood & Company για πρόσθετες προβλέψεις 6,5 δισ. ευρώ έναντι της αναμενόμενης δημιουργίας νέων επισφαλειών 3,5 δισ. ευρώ στη διετία 2014-2015. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις μέσα στο 2014, φαίνεται να προκύπτει μια «τρύπα» τουλάχιστον 3-3,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί στη συνέχεια, η οποία ωστόσο είναι σε άμεση εξάρτηση με την εξέλιξη των «κόκκινων» δανείων.

Οι δηλώσεις Δένδια

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωνε ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια έχουν εκτιναχθεί στα 86 δισ. ευρώ (50 δισ. ευρώ επιχειρηματικά και 36 ευρώ δάνεια ιδιωτών), μια πληροφορία που αν είναι σωστή σημαίνει ότι μέσα σε λιγότερο από τέσσερις μήνες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν αυξηθεί πάνω από 4,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους τελευταίους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών (Ιούνιος 2014), το ύψος των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών έφταναν τα 81,7 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλων Εθνικής, Alpha, Πειραιώς και Eurobank αντιστοιχώντας στο 31,7% του συνόλου των χορηγήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό (257,4 δισ. ευρώ) ενώ την ίδια στιγμή οι συσσωρευμένες προβλέψεις διαμορφώνονταν σε 43 δισ. ευρώ καλύπτοντας περίπου το 53% των δανείων σε καθυστέρηση.

Το απόθεμα ασφαλείας

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο μέγεθος αποθέματος ασφαλείας, που όμως αναμένεται να διευρυνθεί κι άλλο στο μέλλον (θα φτάσει το 57%) και μέχρι να υπάρξουν στοιχεία κορύφωσης της δημιουργίας νέων επισφαλειών. Ειδικά για την Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη καθώς οι τέσσερις τράπεζες είχαν μέχρι το τέλος Ιουνίου «κόκκινα» δάνεια 72 δισ. ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 34,66% των συνολικών χορηγήσεων ύψους 207,6 δισ. ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: