Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

«One stop shop» για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις

ΑΠΟΦΑΣΗ

«One stop shop» για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις

«One stop shop» για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Στη δημιουργία μηχανισμών “one stop shop” στις 13 περιφέρειες της χώρας για την ανάπτυξη και λειτουργία συνεταιριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων από ανέργους και άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού (άτομα με αναπηρία, μέλη πολύτεκνων οικογενειών, μετανάστες, αποφυλακισμένους κ.α.) προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Το έργο που έχει ενταχθεί στις χρηματοδοτούμενες από το το ΕΣΠΑ δράσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης, αποφασίστηκε να προκηρυχθεί άμεσα έτσι ώστε οι δομές υποστήριξης για την ανάπτυξη των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων να λειτουργήσουν έως το τέλος του χρόνου.
Οι υπηρεσίες μίας στάσης θα προσφέρουν στους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις πληροφόρηση, coaching και mentoring για δημιουργία και ανάπτυξη τοπικών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, κοινή επιχειρηματική έδρα, διοικητική και λογιστική υποστήριξη, εξειδικευμένες υπηρεσίες επιχειρηματικής συμβουλευτικής, δικτύωση των σε τοπικό επίπεδο κ.α.
Μεταξύ των ωφελουμένων – μελλοντικούς κοινωνικούς επιχειρηματίες μπορεί να είναι και άτομα που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κ.α. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο 4019/2011 σε μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 40% άτομο από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να παράγουν ή να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα που απευθύνονται σε ομάδες πληθυσμού, να δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: