Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Με το βλέμμα στα λεφτά των… καταπατητών ο Χαρδούβελης

        
To νομοσχέδιο για τα καταπατημένα βάζει και πάλι μπροστά η κυβέρνηση για να γεμίσει με 1,2 δισ. ευρώ τα ταμεία του κράτους. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να προωθεί το συντομότερο στη Βουλή και στοχεύει στην ενδυνάμωση των εισπράξεων τόσο από το αντάλλαγμα εξαγοράς όσο και από την υπαγωγή στη φορολόγηση των εξαγοραζόμενων ακινήτων.

Το νομοσχέδιο, που από τον περασμένο Απρίλιο πηγαίνει και έρχεται στη Βουλή, προβλέπει την άνευ όρων πώληση των καταπατημένων εκτάσεων, ακόμη και εκείνων επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικά-αγροτικά κτίσματα, αποθήκες), παρέχοντας τη δυνατότητα σε όσους έχουν ιδιοποιηθεί ακίνητο του ελληνικού Δημοσίου να το εξαγοράσουν πληρώνοντας το ανάλογο αντίτιμο.

Το τέλος εξαγοράς θα προσδιορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία θα προσαυξάνεται κατά 20% εάν επί του ακινήτου υφίσταται και κτίσμα. Το τίμημα θα διαφοροποιείται ανάλογα με την τοποθεσία, το είδος και την περιοχή του ακινήτου και θα ξεκινά από τα 500 ευρώ ή τα 600 ευρώ το στρέμμα ή 0,5 ευρώ το τετραγωνικό και θα φτάνει μέχρι και τα 6.000-7.000 ευρώ.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις, το ποσό της εξαγοράς θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 4 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία δικαιούνται έκπτωση 10%.

Προϋπόθεση για την έκπτωση είναι ο υπόχρεος να μην έχει δηλώσει εισόδημα μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια. Οποιος επιθυμεί θα μπορεί να εξαγοράσει και γειτονικά ακίνητα, που συνορεύουν με το δικό του, ειδικά αν τα χρειάζεται για να συμπληρώσει αρτιότητα ώστε να μπορεί να χτίσει.

Κ. Τσάβαλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: