Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Με «όμηρο» τους καταναλωτές πιέζουν την κυβέρνηση για παράταση ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Αύριο ξεκινά η χειμερινή περίοδος, χθες εκατοντάδες πρατηριούχοι και μεταπωλητές θυμήθηκαν ότι δεν... πρόλαβαν να εγκαταστήσουν σύστημα εισροών-εκροών.

14/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με «όμηρο» τους καταναλωτές πιέζουν την κυβέρνηση για παράταση

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ: Αύριο ξεκινά η χειμερινή περίοδος, χθες εκατοντάδες πρατηριούχοι και μεταπωλητές θυμήθηκαν ότι δεν... πρόλαβαν να εγκαταστήσουν σύστημα εισροών-εκροών.
        
 
Του Βασίλη Γεώργα

EUROKINISSI/ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
EUROKINISSI/ Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Με σοβαρά προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινά από αύριο Τετάρτη η χειμερινή περίοδος. Και αυτό καθώς περίπου 1.500 πρατήρια και τουλάχιστον οι μισοί από τους 350 μεταπωλητές πετρελαίου σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν εγκαταστήσει ακόμη τα περιβόητα συστήματα εισροών-εκροών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν την άδειά τους και να μην μπορούν να διαθέσουν καύσιμα στους καταναλωτές.

Το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα είναι οξύτερο στα νησιά, όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Χίος, η Λέσβος κ.ά., και σε αρκετές επαρχιακές πόλεις, όπου σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάνω από τα μισά πρατήρια βρίσκονται εκτός συστήματος ενώ μεγάλος όγκος παραγγελιών εξυπηρετείται από μεταπωλητές.

Χθες, μόλις δύο 24ωρα πριν ξεκινήσει και επίσημα η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου, με επιστολή της τελευταίας στιγμής προς τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Ελλάδος ζήτησε να δοθεί παράταση στην εγκατάσταση των συστημάτων προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα εξαιτίας και της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται φέτος λόγω των μειωμένων τιμών. Είναι προφανές πως ο κλάδος των πρατηριούχων επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το μπάχαλο με τα συστήματα εισροών-εκροών αλλά και τη γενικότερη δύσκολη θέση της κυβέρνησης που δεν θα θελήσει να χρεωθεί τη δυσαρέσκεια πολιτών, και επιχειρεί να αποσπάσει ακόμη μία χρονική παράταση. Το αποτέλεσμα θα είναι και φέτος να διατεθεί πετρέλαιο χωρίς τον παραμικρό έλεγχο του λαθρεμπορίου, ενώ θα πέσουν κάποια πρόστιμα για τα μάτια του κόσμου.

Βάσει νόμου, όσοι από τους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης δεν έχουν εγκαταστήσει μέχρι και τη σημερινή ημερομηνία, 14 Οκτωβρίου 2014, συστήματα εισροών-εκροών, χάνουν την άδεια διάθεσης πετρελαίου. Υπολογίζεται πως περίπου 250 από τους 350 κατόχους αδειών μεταπώλησης θα τεθούν αυτομάτως εκτός αγοράς. Το ίδιο συμβαίνει και με περίπου 1.500 σε σύνολο 3.300 πρατηρίων που όφειλαν να έχουν εγκαταστήσει το σύστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου στο πλαίσιο της τρίτης φάσης εγκατάστασης του συστήματος σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα πλην Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Αχαΐας και Ιωαννίνων. Οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν πως δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την καθυστέρηση αλλά ο περιορισμένος αριθμός των εγκεκριμένων εγκαταστατών (17 εταιρείες έχουν τη σχετική άδεια) και των πιστοποιημένων εταιρειών να πραγματοποιούν ογκομετρήσεις δεξαμενών (4 εταιρείες).

Με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων Χαράλαμπος Τσαβδάρης μίλησε χθες για «προσχήματα» και κατηγόρησε τους πρατηριούχους ότι ενώ γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό πότε λήγουν τα χρονοδιαγράμματα, εφευρίσκουν συνεχώς νέα προσκόμματα για να μη λειτουργήσει το μέτρο. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση, αν και υπονόησε πως αυτό αποτελεί αντικείμενο πολιτικής απόφασης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: