Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Δημοσιονομική προσαρμογή σε «κινούμενη άμμο»

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Δημοσιονομική προσαρμογή σε «κινούμενη άμμο»

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για «εργοτάξιο, όπου το έργο προχωρεί χωρίς αποσαφηνισμένο σχέδιο ή είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση και δεν προχωρεί ποτέ»
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για «εργοτάξιο, όπου το έργο προχωρεί χωρίς αποσαφηνισμένο σχέδιο ή είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση και δεν προχωρεί ποτέ»
Σε «κινούμενη άμμο», εξαιτίας ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος, βρίσκονται δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις, ενώ ο τρόπος που θέτουν, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το «τέλος των μνημονίων», προκαλεί ανεδαφικές προσδοκίες. Αυτό εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, που ασκεί κριτική για την απουσία συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου, την επόμενη μέρα, αλλά και τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για «εργοτάξιο, όπου το έργο προχωρεί χωρίς αποσαφηνισμένο σχέδιο ή είναι υπό διαρκή διαπραγμάτευση και δεν προχωρεί ποτέ».
1. Τέλος του Μνημονίου και έξοδος στις αγορές δεν σημαίνουν πως η οικονομία δεν βαρύνεται από διαρθρωτικά και κοινωνικά προβλήματα. Αυτά χρήζουν ενός πειστικού αναπτυξιακού προγράμματος, η σύνταξη του οποίου πρέπει να είναι πρωτίστως δική μας υπόθεση και να στηρίζεται σε φθηνούς πόρους από την Ε.Ε.
2. Η ρητορική του τέλους του μνημονίου, όπως διαμορφώθηκε, παραβλέπει το ευρωπαϊκό περιβάλλον και συνδέεται με αποφάσεις, όπως η προσφυγή στις αγορές, που μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο κόστος, σε μια ήδη εξασθενημένη οικονομία και σκληρή εποπτεία από τις αγορές, που είναι απρόβλεπτες. Όποια λύση τελικά επιλεγεί, θα συνοδεύεται ούτως ή άλλως από στενή εποπτεία, κάτι που συχνά παραβλέπεται στη δημόσια συζήτηση.
3. Η εικόνα της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής, «συσκοτίζεται» από αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, αστοχίες, πολιτικούς δισταγμούς. «Σχεδιασμοί και ανασχεδιασμοί, δεν έχουν τέλος, τροφοδοτώντας την αβεβαιότητα και εμποδίζοντας την ανάπτυξη».
4. Απέχουμε ακόμη από διατηρήσιμη ανάπτυξη και ικανοποιητική μείωση ανεργίας, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των στόχων για ανάπτυξη. Διατηρήσιμη ανάπτυξη και δημόσια οικονομικά, προϋποθέτουν, ρύθμιση χρέους, ποιότητα μεταρρυθμίσεων, πολιτική σταθερότητα και απουσία εξωτερικών διαταραχών.
5. Στη σκιά μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, δισταγμοί και ανακολουθίες στις μεταρρυθμίσεις, απουσία συντεταγμένης αναπτυξιακής πολιτικής και ασαφείς θέσεις από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία, κλίματος σταθερότητας, αποθαρρύνοντας έτσι, σοβαρές επενδύσεις.
6. Θέτει θέμα χρηματοδότησης για την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, προκρίνοντας αναδιάταξη κοινωνικών δαπανών και εξασφάλιση πόρων από κοινωνικά προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: