Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η Δικαιοσύνη είναι ταξική

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 14:03

Η Δικαιοσύνη είναι ταξική

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η Δικαιοσύνη είναι ταξική
Aντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών, διαπιστώνει η Ενωση Διοικητικών Δικαστών. Πρόκειται για φορολογικές υποθέσεις μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ που κατά τεκμήριο αφορούν τους οικονομικά ασθενέστερους.

Γράφει: Ελίνα Ιατρίδου
Όπως αναφέρουν οι διοικητικοί δικαστές, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το αντικείμενο της φορολογικής διαφοράς είναι σχετικά μικρό, οι πολίτες συχνά απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία, διότι οι δυσχέρειες από την άσκησή του είναι προφανώς δυσανάλογες από το όφελος τυχόν ευδοκίμησης της προσφυγής τους στο διοικητικό δικαστήριο.
Το πλέγμα των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων για τις φορολογικές διαφορές, κυρίως με την αύξηση του παραβόλου και τη θέσπιση της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013, υψώνουν σημαντικά εμπόδια για τους οικονομικά αδύναμους πολίτες που θα επιχειρήσουν να τα βάλουν δικαστικά με την εφορία.
«Γραφειοκρατικό ανάχωμα»
Η μέχρι τώρα εμπειρία των διοικητικών δικαστών από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που επιλαμβάνεται των εν λόγω ενδικοφανών προσφυγών, καταδεικνύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων «έχει καταντήσει ένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη, χωρίς να επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Οικονομικών να διευθετούνται οι υποθέσεις σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης προς το σκοπό της αποσυμφόρησης των διοικητικών δικαστηρίων».
Μέτρα
Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ειδικά ως προς τις φορολογικές εν γένει υποθέσεις με χρηματικό αντικείμενο μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ, έτσι ώστε για τις περιπτώσεις αυτές
i) να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της δικομανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013 .
ii)Να νομοθετηθεί η δυνατότητα των φορολογουμένων που θα προσβάλλουν τις σχετικές πράξεις ή παραλείψεις, να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις και να παρίστανται στη συζήτηση της υπόθεσης χωρίς δικαστικούς πληρεξουσίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: