Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Με τιμές… ΕΝΦΙΑ το επίδομα θέρμανσης

Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 11:03

Με τιμές… ΕΝΦΙΑ το επίδομα θέρμανσης

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Με τιμές… ΕΝΦΙΑ το επίδομα θέρμανσης
Αντιμέτωποι με μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη θα βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι. Ενδεχομένως και εντός της ημέρας δημοσιεύεται απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία αλλάζει το περιουσιακό κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Γράφει:  
Φέτος, δεν θα ληφθούν υπόψη οι αξίες που χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ έτους 2011 όπως συνέβη και πέρυσι. Θα χρησιμοποιηθούν οι αξίες των ακινήτων όπως αποτυπώθηκαν για τον ΕΝΦΙΑ. Ποια η διαφορά;
Στη δήλωση για τον ΕΝΦΙΑ, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες υποχρεώθηκαν να δηλώσουν στο Ε9 όλους τους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους, τις σοφίτες και τα πατάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα τετραγωνικά της κατοικίας τους είναι στα χαρτιά περισσότερα και η αξία του ακινήτου μεγαλύτερη. Έτσι, όσοι ξεπεράσουν το περιουσιακό κριτήριο που έχει τεθεί, θα χάσουν το επίδομα για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Υπενθυμίζεται ότι τα περιουσιακά κριτήρια είναι:
1. 200.000 ευρώ για τον άγαμο και
2. 300.000 ευρώ για τον παντρεμένο
Η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα ενεργοποιηθεί ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Σε λειτουργικό επίπεδο δεν έχει αλλάξει τίποτα σε σχέση με πέρυσι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εισπράξουν και την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης η οποία διαμορφώνεται στο 25% του συνολικού ποσού. Το επίδομα αντιστοιχεί στα 35 λεπτά ανά λίτρο πράγμα που σημαίνει ότι όσοι το δικαιούνται μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και με 65 λεπτά του ευρώ δεδομένου ότι η τιμή λιανικής υποχώρησε χθες πολύ κοντά στα επίπεδα του ενός ευρώ.

Πάντως όσοι πέρυσι εισέπραξαν την προκαταβολή του επιδόματος και δεν προχώρησαν στην αγορά πετρελαίου, θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα της προκαταβολής ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: