Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Στο σφυρί 60.000 ακίνητα την επόμενη διετία

Έντυπη Έκδοση 

ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στο σφυρί 60.000 ακίνητα την επόμενη διετία

Σε εξήντα χιλιάδες υπολογίζουν οι τράπεζες τα σπίτια που θα βγουν σε πλειστηριασμό την επόμενη διετία μετά τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Στον αριθμό αυτό αν προσθέσει κανείς τα 200.000 νεόδμητα ακίνητα που δεν πουλήθηκαν λόγω κρίσης, και ακόμη 120.000 ηλικίας πάνω από 15 χρόνων που γίνεται προσπάθεια να πουληθούν σε τιμές κάτω από τις αντικειμενικές, μπορούμε να μιλήσουμε για ένα απόθεμα κατοικιών που θα ξεπεράσει τις 400.000 μέχρι το 2016.
Είναι σαφές ότι τα σπίτια των πλειστηριασμών ως ποσοστό (περίπου 10% ετησίως) δεν θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, παρά μόνο στην περίπτωση που αγοραστούν μεγάλα χαρτοφυλάκια από hedges funds τα οποία θα αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές και θα εκποιήσουν τα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στοιχεία και απαντήσεις στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι hedges funds σε ρόλο στυγνού κυνηγού ευκαιριών να διαθέσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για ελληνικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί και να αγοράσουν ελληνικά ακίνητα κοντά στις σημερινές χαμηλές εμπορικές τιμές τους θα δοθούν στο συνέδριο του περιοδικού «Real Estate & Development», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μεγάλοι αγοραστές
Ο παγκόσμιας φήμης Αμερικανός οικονομολόγος δρ Hugh F. Kelly, που έρχεται στην Αθήνα, ως κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου, τονίζει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι καθοριστικά για την αγορά ακινήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, καθώς θα περιορίζεται συνεχώς ο ρόλος των τραπεζών στη χρηματοδότηση έργων.
«Δείτε από πού έρχεται το κεφάλαιο», δηλώνει ο Hugh Kelly. «Ποιοι είναι οι μεγάλοι αγοραστές: εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (PEREF), εταιρείες αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά Ταμεία διαθέτουν μεγάλα ποσά για να τοποθετήσουν στην αγορά. Και είναι ακόμη οι διεθνείς επενδυτές που τροφοδοτούν την παγκόσμια Οικονομία. Υπάρχουν και οι καταθέσεις στις τράπεζες. Μεταξύ 2006 και 2009 αυξήθηκαν από $1,2 τρισ. σε $2,3 τρισ. Σήμερα έχουν περιοριστεί σε $1,7 τρισ., γεγονός που σημαίνει ότι $700 δισ. θα αναζητήσουν στον επόμενο χρόνο αποδόσεις για να εξασφαλίσουν το κεφάλαιο, σε κλάδους με υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβανομένης και της αγοράς ακινήτων».
Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί έρευνα, που αφορά τη διαμόρφωση των τιμών των κατοικιών στην Αθήνα στην επόμενη διετία, λαμβάνοντας υπόψη και παραμέτρους αστικού εξοπλισμού (όπως π.χ. χρήσεις γης, πράσινο, εκπαίδευση, συγκοινωνίες, υγεία κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: