Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

«Προτεραιότητα στις φορολογικές υποθέσεις έως 3.000 ευρώ»

        
 
Τους φορολογούμενους υπερασπίζονται οι διοικητικοί δικαστές σε χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσής τους στην οποία, όπως υπογραμμίζουν, διαπιστώνουν «αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους».

Οι διοικητικοί δικαστές ζητούν από την πολιτεία να άρει τα νομοθετικά εμπόδια (ειδικά για μικρότερα ποσά) για την προσφυγή των οικονομικά ασθενέστερων στη Δικαιοσύνη, ακόμα και χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Η σχετική διαπίστωση γίνεται, όπως αναφέρουν, «κατόπιν επεξεργασίας των αποτελεσμάτων νομοθετικών παρεμβάσεων σχετικών με την αύξηση του παράβολου και τη θέσπιση της ενδικοφανούς προσφυγής». Και προσθέτουν ότι «ειδικά όταν το αντικείμενο της φορολογικής διαφοράς είναι σχετικά μικρό, οι πολίτες συχνά απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία διότι οι δυσχέρειες από την άσκησή του είναι προφανώς δυσανάλογες από το όφελος τυχόν ευδοκίμησης της προσφυγής τους στο διοικητικό δικαστήριο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους:

«Για να αμβλυνθεί το φαινόμενο αυτό δίνοντας προτεραιότητα στις υποθέσεις με μικρότερο αντικείμενο, που αφορούν τους οικονομικά ασθενέστερους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ειδικά ως προς τις φορολογικές υποθέσεις με χρηματικό αντικείμενο μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ.

Γραφειοκρατικό ανάχωμα

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της «ενδικοφανούς προσφυγής». Η μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που επιλαμβάνεται των εν λόγω προσφυγών, καταδεικνύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει καταντήσει ένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, χωρίς να επιτυγχάνεται ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών να διευθετούνται οι υποθέσεις σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης προς τον σκοπό της αποσυμφόρησης των διοικητικών δικαστηρίων.

Επίσης, πρέπει να νομοθετηθεί η δυνατότητα των φορολογουμένων που θα προσβάλλουν τις σχετικές πράξεις ή παραλείψεις, να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις και να παρίστανται στη συζήτηση της υπόθεσης χωρίς δικαστικούς πληρεξουσίους».

Μαρία Δήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: