Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Στις 15 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»

Στις 15 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα»

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

(Upd) Την πιλοτική εφαρμογή του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλου. Η υποβολή των αιτήσεων θα αρχίσει στις 15 Νομεβρίου.
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο» ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα.
Το πρόγραμμα αυτό συνέχισε θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 πόλεις και στην πλήρη ανάπτυξή του θα καλύψει περί τα 700.000 άτομα είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό έγινε εφικτό "με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα και μπορεί να καλύπτει με τις δικές της δυνάμεις τις κοινωνικές ανάγκες". Είπε ακόμη ότι βάζει μπροστά η κυβέρνηση πράγματα που ήταν αδιανόητα μέχρι πριν από λίγο αν και θα έπρεπε να έχουν γίνει και ότι οι μεταρρυθμίσεις καθιστούν την χώρα πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη. Η κοινωνική δικαιοσύνη ευνοεί την ανάπτυξη και στεριώνει την δημοκρατία στην χώρα μας κατέληξε ο πρωθυπουργός.
"Η Ελλάδα υπήρξε το εργαστήρι της Ευρώπης, τώρα όμως αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε την Ελλάδα μετά το μνημόνιο"  ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος.
Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτκές μας για την βοήθεια στο σπίτι για τους αστέγους, για τους ανέργους δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα. Η αλλαγή στο επίπεδο απασχόλησης επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εξέλιξη θα είναι γεωμετρική αρκεί να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να γυρίσουμε την σελίδα".
Στην ομιλία του ο κ. Βρούτσης ανέφερε: «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή γιατί παρουσιάζεται η μεγαλύτερη κοινωνική μεταρρύθμιση στη χώρα που αλλάζει όσα ξέραμε για το κοινωνικό κράτος. Πρόκειται για καινοτόμο θεσμό που θα είναι ο πυλώνας της κοινωνικής αλληλεγγύης του αύριο. Σήμερα προυσιάζεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους που στην πλήρη εφαρμογή του θα καλύψει περί τους 700.000 συμπολίτες μας».
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι στο παρελθόν οι κοινωνικοί πόροι σπαταλούνταν αποδίδοντας λίγα στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει λόγω του νοικοκυρέματος και των μεταρρυθμίσεων. Επελέγησαν σήμερα 13 δήμοι ώστε να βγουν συμπεράσματα για την γενικευμένη εφαρμογή του. Είναι οι δήμοι Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου, Μαλεβιζίου Κρήτης. Πρόκειται για ένα πακέτο υπηρεσιών που να εξασφαλίζει ότι κανένας πολίτης δεν θα διολισθήσει στο επίπεδο της ακραίας φτώχειας. «Θέλουμε το πρόγραμμα να είναι πραγματική κοινωνική ασπίδα χωρίς να λειτουργήσει ως παγίδα φτώχειας. Θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες», ανέφερε ο υπουργός.
Αρχές Νοεμβρίου ηλεκτρονικά οι αιτήσεις
Στα διαδικαστικά ως το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για τη χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ξεκινά από τα 200 ευρώ τον μήνα για ένα άτομο και φθάνει στα 400 ευρώ τον μήνα για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα χωρίς άλλα εισοδήματα. Το 2016, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια και θα καλύπτει 700.000 άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το κόστος εφαρμογής θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια ως ένα δισεκατομμύριο.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης ως πραγματικό εισόδημα των υποψηφίων θα υπολογίζεται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από τον φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Τι θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός της παροχής
1.    Eισοδηματική ενίσχυση
2.    Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών
3.    Εργασιακή ένταξη και επανένταξη
Πιο αναλυτικά:
1. Καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, η οποία είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομα, στα 300 ευρώ για ζευγάρι και το ποσό αυτά αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο. Αν η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα, δεν θα αποκλείεται από το ΕΕΕ αλλά θα λαμβάνει το ποσό που υπολείπεται. πχ αν το μεμονωμένο άτομο που δικαιούται 2400 ευρώ ετησίως έχει εισόδημα 1000 ευρώ από κάποια ημερομίσθια, θα πάρει τα υπόλοιπα 1400.
2. Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών: Μεταξύ άλλων προβλέπεται επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείουκ.α.
3. Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία. Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης κ.α.
Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου τουλάχιστον για τα δυο τελευταία έτη. Οι δήμοι αυτοί είναι: Δράμας, Εδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου.
Οι προϋποθέσεις για να είναι κάποιος δικαιούχος
1. Περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. To ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ). Επιπλέον η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη-στο σύνολό της- το ποσό των 6.000 ευρώ.
-Το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
2. Εισοδηματικά κριτήρια. Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.
Σημειώνεται πως «πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών - μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.


Πηγή: Στις 15 Νοεμβρίου η υποβολή αιτήσεων για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/69694/stis-15-noemvrioy-i-ypovoli-aitiseon-gia-elahisto-eggyimeno-eisodima#ixzz3G6xVl9Gh

Δεν υπάρχουν σχόλια: