Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Θυμήθηκαν τις κοινωνικές επιχειρήσεις Νέα και υφιστάμενα σχήματα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να δημιουργηθούν 12.000 θέσεις απασχόλησης. Εως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η υποβολή των προτάσεων.

20/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θυμήθηκαν τις κοινωνικές επιχειρήσεις

Νέα και υφιστάμενα σχήματα σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το υπουργείο Εργασίας, με σκοπό να δημιουργηθούν 12.000 θέσεις απασχόλησης. Εως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου η υποβολή των προτάσεων.
        
 
Του Τζώρτζη Ρούσσου

Στην κοινωνική οικονομία θέλει να επενδύσει η κυβέρνηση, ώστε να κλείσει κάποιες από τις μαύρες τρύπες στην απασχόληση, που η ίδια με τις μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί έχει δημιουργήσει. Ετσι, με σκοπό να δημιουργηθούν περί τις 12.000 νέες θέσεις απασχόλησης, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ετοιμάζεται να ρίξει στην κοινωνική οικονομία 19,4 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν νέοι και υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με τη συγκεκριμένη δράση αναμένεται να ωφεληθούν 12.489 άτομα που ανήκουν στις «ευάλωτες» και «ειδικές» ομάδες του πληθυσμού, εκ των οποίων οι 6.489 θα είναι υποψήφιοι/δυνητικοί κοινωνικοί επιχειρηματίες και οι υπόλοιποι 6.000 θα είναι υφιστάμενοι κοινωνικοί επιχειρηματίες.

Η πρώτη φάση βέβαια δεν περιλαμβάνει τη ροή των κονδυλίων προς τους κοινωνικούς επιχειρηματίες αλλά τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου υποβοήθησής τους. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη δημόσια πρόσκληση με τίτλο «Λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της Ανάπτυξης και Προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) και ευρύτερα των Πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας». Ειδικότερα, καλεί αναπτυξιακές συμπράξεις προκειμένου να αναλάβουν τη δημιουργία δομών στήριξης, λειτουργίας και ανάπτυξης Κοινωνικών Επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο, τη διάχυση της ιδέας της κοινωνικής οικονομίας και την εδραίωσή της μέσω μόνιμων δικτύων συνεργασίας και τοπικών συμφωνιών.

Το Στρατηγικό Σχέδιο

Κεντρικό ρόλο αποκτά η πρωτοβουλία του Στρατηγικού Σχεδίου, που αφορά τη δημιουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Οι Περιφερειακοί Μηχανισμοί θα δημιουργηθούν από τοπικούς και περιφερειακούς παράγοντες και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να υλοποιήσουν δράσεις ανάπτυξης της κοινωνικής οικονομίας. Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών μιας στάσης (one stop shop) για τους κοινωνικούς επιχειρηματίες και τις κοινωνικές επιχειρήσεις και η λειτουργία κόμβου πληροφόρησης για την κοινωνική οικονομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η πρόσκληση θα παραμείνει ενεργή έως την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 προκειμένου να υποβληθούν οι προτάσεις από τα υποψήφια σχήματα αναπτυξιακών συμπράξεων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο για την κοινωνική επιχειρηματικότητα (ν. 4019/2011), εταίροι των Αναπτυξιακών Συμπράξεων μπορεί να είναι: α) τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, β) οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις τους, γ) οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις, δ) οι αναπτυξιακές ανώνυμες εταιρείες, ε) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και στ) οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων.

Το παράδειγμα της Ευρώπης

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη η κοινωνική οικονομία απασχολεί 11 εκατομμύρια άτομα και εκπροσωπείται από 2 εκατομμύρια επιχειρήσεις. Στη Γαλλία, μάλιστα, η κοινωνική οικονομία καλύπτει το 10% της απασχόλησης, όταν στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται σε μόλις 1,2%.

Υπό το βάρος αυτών των δεδομένων η κυβέρνηση προσδοκά ότι η κοινωνική οικονομία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια να δημιουργήσει νέες θέσεις. Οπως εκτιμάται, η κοινωνική οικονομία, την επόμενη περίοδο, μπορεί να δημιουργήσει πάνω από 2.000 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και 12.000 νέες θέσεις μόνιμης απασχόλησης στη χώρα μας.

…………………………………………………………

Tι είναι η κοινωνική οικονομία

Ξεκίνησε το 2011 με τον νόμο 4019 και μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί στους καταλόγους του υπουργείου Εργασίας μόλις 678 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Η κύρια αιτία βέβαια είναι η έλλειψη πόρων. Ο λόγος για την κοινωνική οικονομία, η οποία ορίζεται ως το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που αναλαμβάνονται από εταιρείες ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.

Τα μέλη της ΚοινΣΕπ μπορεί να είναι απλοί πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις). Απλά η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 1/3 των μελών της, ενώ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε αυτήν των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται σε αυτούς.

Εχουν καθιερωθεί τρεις κατηγορίες συνεταιριστικών επιχειρήσεων:

α) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ενταξης, οι οποίες αφορούν την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (π.χ. άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικοί, φυλακισμένοι/αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες).

β) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίες αφορούν την παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού, προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού, οι οποίες αφορούν την παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: