Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Βάλτε τώρα, αν μπορείτε… Η επιδότηση 0,35 ευρώ/λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και για τη νέα σεζόν συνδυάζεται με τη χαμηλή τιμή του, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, που διαμορφώνει το κόστος αγοράς στα 0,70 ευρώ/λίτρο.

1/10/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάλτε τώρα, αν μπορείτε…

Η επιδότηση 0,35 ευρώ/λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και για τη νέα σεζόν συνδυάζεται με τη χαμηλή τιμή του, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, που διαμορφώνει το κόστος αγοράς στα 0,70 ευρώ/λίτρο.
        
 
Του Κώστα Τσάβαλου

45Με το ισχνό επίδομα που θα χορηγηθεί και φέτος προσπαθεί η κυβέρνηση να προσελκύσει καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, μετά το περσινό «εμπάργκο» λόγω της αύξησης κατά 450% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Η εκτίναξη του φόρου από τα 60 ευρώ στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο λειτούργησε αποτρεπτικά για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ… εξέθεσε την κυβέρνηση, η οποία πόνταρε στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία.

Πτωτική πορεία

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, που θα λάβουν κατά τη νέα χειμερινή περίοδο (από 15-10-2014 έως 30-4-2015) εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια, θα κυμανθεί όπως και πέρυσι από 52,50 έως 1.050 ευρώ.

Στα συν της νέας χειμερινής περιόδου, η μείωση κατά 30% (στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο) του ΕΦΚ, αλλά και η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου (πέριξ των 80 δολαρίων το βαρέλι).

Το πετρέλαιο θέρμανσης «βγήκε» στην αγορά με τιμή λίγο πάνω από το 1 ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο για τα νοικοκυριά που τη δικαιούνται, τότε το κόστος αγοράς διαμορφώνεται γύρω στα 70 λεπτά.

Αν και με σημαντική καθυστέρηση, χθες υπεγράφη από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση για την επιδότηση, η οποία, πάντως, δεν συνοδεύθηκε και με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής στο Taxisnet για την υποβολή των αιτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο θα χορηγηθεί σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά θα καλύπτει περιορισμένες ποσότητες αγορασθέντος πετρελαίου, που θα ποικίλλουν για κάθε νοικοκυριό, καθώς θα εξαρτώνται από τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη κατοικία.

Συγκεκριμένα θα κυμαίνονται ως εξής:

*Από 750 έως 3.000 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

*Από 450 έως 1.800 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου.

*Από 240 έως 960 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Αρτας.

*Από 150 έως 600 λίτρα για όσους δικαιούχους επιδότησης κατοικούν στους νομούς Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης

• Κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 € και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 €.
• Κάθε ζευγάρι εγγάμων με εισόδημα μέχρι 40.000 € και ακίνητη περιουσία μέχρι 300.000 €.
• Κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με εισόδημα μέχρι 43.000 € και περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 €.
Για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερόμενου, το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 € προσαυξάνεται κατά 3.000 €.

Δεν υπάρχουν σχόλια: