Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Μέχρι 29.9.2014 η δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων A.E. στις Δ.Ο.Υ.

Μέχρι 29.9.2014 η δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων A.E. στις Δ.Ο.Υ.

Την 29η Σεπτεμβρίου 2014 εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης φόρου μερισμάτων Α.Ε. Για τον λόγο αυτό υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους τα ακόλουθα, προκειμένου να μην ξεχαστεί η υποβολή της δήλωσης αυτής:

Παραθέτουμε τις διατάξεις που ισχύουν για την καταβολή του φόρου μερισμάτων ανωνύμων εταιριών που προκύπτουν από ισολογισμούς που εγκρίθηκαν με γενικές συνελεύσεις τον Ιούνιο του 2014.


                      Ι. Από τις διατάξεις του νέου Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013)  βλέπουμε τα ακόλουθα

i. Από το άρθρο 36:
«[...] 1. Ο όρος «μερίσματα» σημαίνει το εισόδημα που προκύπτει από μετοχές, ιδρυτικούς τίτλους, ή άλλα δικαιώματα συμμετοχής σε κέρδη τα οποία δεν αποτελούν απαιτήσεις από οφειλές (χρέη), καθώς και το εισόδημα από άλλα εταιρικά δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνονται τα μερίδια, οι μερίδες συμπεριλαμβανομένων των προμερισμάτων και μαθηματικών αποθεματικών, οι συμμετοχές σε κέρδη προσωπικών επιχειρήσεων, οι διανομές των κερδών από κάθε είδους νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, καθώς και κάθε άλλο συναφές διανεμόμενο ποσό.

2. Εάν η διανομή των μερισμάτων υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, όπως ορίζεται στο Μέρος Τέταρτο του Κ.Φ.Ε., ο παρακρατούμενος φόρος εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και για το συγκεκριμένο είδος εισοδήματος του φορολογούμενου με βάση τον Κ.Φ.Ε. [...]». 
ii.  Από το άρθρο 40
«[...] Τα μερίσματα φορολογούνται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%) [...]».
iii. Από το άρθρο 62: 
«[...] 1. Οι ακόλουθες πληρωμές υπόκειται σε παρακράτηση φόρου:
α) μερίσματα,
β) τόκοι [...]».
iv. Από το άρθρο 64

«[...] 1. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου είναι οι εξής:
α) για μερίσματα δέκα τοις εκατό (10%), [...]».

                  ΙΙ. Από μια σειρά αποφάσεων του υπ. Οικονομικών βλέπουμε τα ακόλουθα

i. Σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1012/3.1.2014 ισχύουν τα εξής:
«[...] Άρθρο 1 - Χρόνος υποβολής δήλωσης απόδοσης του φόρου
Όσοι παρακρατούν φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167), υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση για την απόδοση αυτού, το αργότερο τρείς (3) ημέρες πριν το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής [...]».
ii. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1011/2.1.2014 :
«[...] Άρθρο 2 - Χρόνος καταβολής της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής
1. Ως «καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής» νοείται και η πίστωση των δικαιούχων με τα εισοδήματα των περιπτώσεων α', β' και γ' της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του ν. 4172/2013.
2. Πέραν των ανωτέρω, ειδικά για το εισόδημα από μερίσματα, η καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής σε κάθε περίπτωση νοείται ότι έχει διενεργηθεί μέσα σε ένα μήνα από την έγκριση του ισολογισμού από τα αρμόδια όργανα. Αν διανεμηθούν μερίσματα από κέρδη προηγούμενων χρήσεων, η καταβολή θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από τα αρμόδια όργανα. Ειδικά επί διανομής προμερισμάτων, η καταβολή θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της απόφασης διανομής από το αρμόδιο όργανο.
Ειδικά, για τις προσωπικές εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία η καταβολή της υποκείμενης σε παρακράτηση πληρωμής θεωρείται ότι έχει διενεργηθεί σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης φόρου εισοδήματος [...]».


Ημερομηνία έγκρισης ισολογισμού από τα αρμόδια όργαναΠερίοδος που θεωρείται ότι έχει γίνει η καταβολή μερίσματος στους διακιούχουςΚαταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης μερισμάτων (ΠΟΛ.1012/3.1.2014)Ημερομηνία πληρωμής φόρου
Ανώνυμες Εταιρίες30/6/2014Ιούλιος 201429.9.201430.9.2014

Σημείωση: Η δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων κατατίθεται στην Δ.Ο.Υ. διότι δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι στιγμής από την Γ.Γ.Π.Σ. αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή.  
Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο και σε μορφή excel από την κοινότητα λογιστών του κόμβου [Δήλωση απόδοσης φόρου μερισμάτων σε excel]

www.taxheven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: