Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Απαλλάσσονται από το ΦΠΑ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:30

Του Αλέξανδρου Κλώσσα


Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την απαλλαγή των επιχειρήσεων με συνολικά ακαθάριστα έσοδα (χωρίς το ΦΠΑ) έως 10.000 ευρώ, από τη διαδικασία υποβολής δήλωσης και καταβολή ΦΠΑ.

Με την τροπολογία το υπουργείο Οικονομικών δίνει δυνατότητα επιλογής σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ αν θα μείνουν στο κανονικό καθεστώς απόδοσης φόρου ή αν θα εξαιρούνται από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ.

Η διάταξη δεν αφορά:
-τους αγρότες του άρθρου 41
-όσους δεν είναι εγκατεστημένοι στο εσωτερικό της χώρας
-την παράδοση καινούργιου μεταφορικού μέσου.

"Καταθέσαμε τροπολογία για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο όσων επιχειρήσεων είχαν ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.

"Με τον τρόπο αυτό διευκολύναμε 400.000 επιχειρήσεις. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός.  Διευκολύνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνεται το διοικητικό κόστος, απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό για μεγάλες επιχειρήσεις, εκεί όπου γίνεται το πάρτι", πρόσθεσε.

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σημειώνει:

Με αφορμή την ψήφιση της ρύθμισης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης,  δήλωσε σχετικά: "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το Υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτή μια πολύ σημαντική σύσταση του ΟΟΣΑ, η οποία αφαιρεί ένα μεγάλο διοικητικό βάρος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων έχει αρχίσει και αποδίδει. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαλείφουμε ένα διοικητικό βάρος που κόστιζε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 115.000.000 ευρώ το χρόνο. Άλλωστε, το κόστος της γραφειοκρατίας βαραίνει πάντα δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις, τις νέες επιχειρήσεις, αυτές για τις οποίες όλοι ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσουν τη νέα αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας".

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τις άλλες τέσσερις ρυθμίσεις (κατάργηση ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, διαγραφή των ανενεργών υποκείμενων σε ΦΠΑ προσώπων από το μητρώο ΦΠΑ, απλοποίηση της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και κατάργηση της απαίτησης υποβολής χωριστής αίτησης για επιστροφή ΦΠΑ), που ψηφίστηκαν, η υπολογιζόμενη – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ - μείωση του κόστους των διοικητικών βαρών αγγίζει για τις επιχειρήσεις τα 430.000.000 ευρώ το χρόνο.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: