Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Η μεγάλη απάτη με τον ΕΝΦΙΑ – Τα γνώριζαν όλα από τον Οκτώβριο του 2013

Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 09:37

Η μεγάλη απάτη με τον ΕΝΦΙΑ – Τα γνώριζαν όλα από τον Οκτώβριο του 2013

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η μεγάλη απάτη με τον ΕΝΦΙΑ – Τα γνώριζαν όλα από τον Οκτώβριο του 2013
Η κυβέρνηση εμφανίστηκε χθες αιφνιδιασμένη από τους φόρους …σοκ που καταλόγισε σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους και με μια ακόμη «εντολή Σαμαρά» σπεύδει να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη.
Γράφει:  

Θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή η οποία θα προβλέπει ότι για τα ακίνητα που βρίσκονται εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος, θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που χρησιμοποιήθηκαν για τον ΦΑΠ το 2013 και όχι αυτές ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εκατοντάδες χιλιάδες εκκαθαριστικά θα «ξεφουσκώσουν» για δύο λόγους:
1. Ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σαφώς λιγότερο φόρο για τα οικόπεδα εντός σχεδίου αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος
2. Φορολογούμενοι θα «απενταχθούν» από τον συμπληρωματικό φόρο στα ακίνητα καθώς η συνολική αξία της περιουσίας τους, θα πάψει να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ και πάνω
Είναι όμως αλήθεια ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε» από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης; Πρόκειται περί μέγιστου πολιτικού ψεύδους. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για να υπολογιστεί ο φόρος εκεί όπου δεν υπάρχει αντικειμενικό σύστημα αξιών ήταν γνωστή στην κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2013 όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου ύστερα από διεργασίες (και μάλιστα διακομματικές) μηνών. Ακόμη και τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης ήταν γνωστά από τα πρώτα παραδείγματα που συντάχθηκαν από τότε.
Γιατί επέμεινε η κυβέρνηση; Διότι δέχτηκε ασφυκτικές πιέσεις να μην θιγούν τα αγροτεμάχια καθώς οι ιδιοκτήτες τους, εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση. Ποιος θυμάται σήμερα τις πιέσεις που ασκήθηκαν εκείνη την περίοδο από τους βουλευτές της κυβέρνησης –απειλούσαν μάλιστα με καταψήφιση του νομοσχεδίου- προκειμένου να ευνοηθούν τα αγροτεμάχια; Η εκτόξευση του φόρου στα εντός σχεδίου οικόπεδα ήταν η «απάντηση» των συμβούλων του υπουργού Οικονομικών ώστε και να ικανοποιηθεί το αίτημα των βουλευτών και να μην θιγούν τα έσοδα από τον φόρο.
Προ αρκετών εβδομάδων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έλαβε και δεύτερη προειδοποίηση αυτή τη φορά με υπηρεσιακά σημειώματα που στηρίζονταν στα ευρήματα από την εκκαθάριση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή που κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή για να επιλυθούν θέματα του ΕΝΦΙΑ ήταν ανοικτή η συζήτηση να θεσπιστεί ένας συντελεστής εξομάλυνσης ώστε να μην θιγούν οι ιδιοκτήτες που προαναφέρθηκαν. Ούτε τότε έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση της προειδοποιήσεις.
Και να που φτάσαμε: Πάνω από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι, έχουν φορτωθεί έναν φόρο –άλλοι το γνωρίζουν άλλοι όχι ακόμη- και δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν: να πάνε να πληρώσουν στο τέλος του μήνα; Θα δοθεί παράταση; Θα γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: