Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Εφορία: Εξόφληση σε 12 δόσεις και 8,76% επιτόκιο! «Ρύθμιση» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους αδυνατούν να πληρώσουν φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται, φυσικά, για διευκόλυνση με το... αζημίωτο.

06/08/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εφορία: Εξόφληση σε 12 δόσεις και 8,76% επιτόκιο!

«Ρύθμιση» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους αδυνατούν να πληρώσουν φόρους εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται, φυσικά, για διευκόλυνση με το... αζημίωτο.
        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

«Βλέπε ρύθμιση», λέει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους που αδυνατούν αυτή την περίοδο να εξοφλήσουν τα «χαράτσια» του Μνημονίου και ζητούν περισσότερες δόσεις για τους φόρους σε εισόδημα και περιουσία (ΕΝΦΙΑ). Τον δρόμο για την εξόφληση των φόρων αυτών σε 12 ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και σε 24 δόσεις ανοίγει υπουργική απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Αικατερίνης Σαββαΐδου, που εκδόθηκε ανήμερα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Με την απόφαση το υπουργείο Οικονομικών «κλείνει το μάτι» στους φορολογουμένους που δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ σε τρεις και σε πέντε δόσεις αντίστοιχα για να πάνε στην πάγια ρύθμιση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με αυτή, στην πάγια ρύθμιση μπορούν πλέον να ενταχθούν με όρους και προϋποθέσεις και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αίτηση στη ΔΟΥ

Ωστόσο μέχρι να λειτουργήσει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής στη ΔΟΥ στην οποία υπάγονται.

Η ρύθμιση αυτή παρέχει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 12 μηνιαίες δόσεις, αλλά με επιβάρυνση 8,76% ετησίως. Αυτή είναι και η «νάρκη» της υπουργικής απόφασης. Βέβαια υπάρχει και πιο μεγάλη: Στην περίπτωση καθυστέρησης μιας δόσης υπάρχει προσαύξηση – «πέναλτι» 15% επί της οφειλής, ενώ κάποιος που δεν θα πληρώσει δύο δόσεις πετιέται εκτός ρύθμισης και η Εφορία προχωράει αυτόματα σε κατασχέσεις. Στα «πλην» είναι ότι για να μπει κάποιος στη ρύθμιση χρειάζεται να υποβληθούν στην Εφορία από αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, κινητές αξίες ή αυτοκίνητα και ακίνητα επί των οποίων ο οφειλέτης έχει εμπράγματο δικαίωμα, μέχρι εγγυητική επιστολή από ελληνική τράπεζα για το σύνολο της ρυθμιζόμενης οφειλής και εγγραφή υποθήκης επί ακινήτου. Ειδικότερα:

1. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις φορολογικές αρχές (ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα) ληξιπρόθεσμων, έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλών που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών).

2. Στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους δύνανται να υπαχθούν βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Οι οφειλές δύνανται να υπαχθούν ανεξαρτήτως α) ημερομηνίας βεβαίωσης αυτών, β) τυχόν απώλειας άλλης ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στην οποία είχαν υπαχθεί και η οποία έχει απολεσθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

3. Με την υποβολή της αίτησης, ο οφειλέτης πρέπει:

● Να δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως το μηνιαίο εισόδημά του, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN), κινητές αξίες ή αυτοκίνητα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του (π.χ. εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.).

● Για ποσό οφειλής άνω των 5.000 ευρώ απαιτούνται δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των μηνιαίων δόσεων.

● Για ποσό οφειλής άνω των 50.000 ευρώ απαιτούνται δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης της οφειλής καθώς και τη βιωσιμότητα του διακανονισμού.

● Για ποσό βασικής οφειλής άνω των 150.000 ευρώ, πέραν των προηγούμενων απαιτείται ο φορολογούμενος να παρέχει εγγυήσεις ή εμπράγματες ασφάλειες για τη διασφάλιση της οφειλής.

Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: