Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Έλεγχοι σε πλουσίους και στη μεγάλη φοροδιαφυγή Τα ραντεβού της Κατερίνας Σαββαΐδου με τους εφόρους - τι εισπράξεις ζήτησε

Έλεγχοι σε πλουσίους και στη μεγάλη φοροδιαφυγή

Τα ραντεβού της Κατερίνας Σαββαΐδου με τους εφόρους - τι εισπράξεις ζήτησε

Του Κωστή Πλάντζου
 
Στο κυνήγι της μεγάλης φοροδιαφυγής και στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών από όσους έχουν αλλά δεν πληρώνουν τους φόρους τους, δίνει βάρος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου.  Στόχος της είναι να εισπραχθούν μέχρι τέλος του χρόνου περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν φτάσει –αισίως- στα 67,5 δισ. ευρώ, κυρίως από «έχοντες και κατέχοντες» με κατασχέσεις και όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
 
Παρότι στις πρώτες τρεις εβδομάδες που ανέλαβε καθήκοντα, η νέα ΓΓ Δημοσίων Εσόδων έχει εμπλακεί (όπως και ο προκάτοχός της κύριος Θεοχάρης) σε μια δίνη μνημονιακών υποχρεώσεων και διαδικασιών, επιδίωξε και μετέβη η ίδια στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου-ΚΕΦΟΜΕΠ για να δώσει το μήνυμα πως περιμένει πολλά από την ΔΟΥ «των πλουσίων». Εκεί επεδίωξε και μίλησε σχεδόν με έναν προς έναν και με όλους τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, ζητώντας τους να προχωρήσουν στο έργο τους χωρίς φόβο, παρέχοντας τη διαβεβαίωση πως η ηγεσία του υπουργείου θα τους στηρίξει στις δυσκολίες που συναντούν στον έλεγχο των οικονομικά ισχυρών.
 
Στις επόμενες μέρες η κυρία Σαββαΐδου είχε και συναντήσεις στο γραφείο της με τους επικεφαλής όλων των μεγάλων εφοριών της χώρας, με σκοπό να ακούσει τα προβλήματα αλλά και να τους ζητήσει να εντείνουν τα μέτρα είσπραξης των φόρων.
 
Μέχρι και τον Ιούνιο η πορεία των εισπράξεων επιτρέπει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ευελπιστεί ότι θα πιάσει ή και θα ξεπεράσει τους στόχους στο Μεσοπρόθεσμο, διευκολύνοντας έτσι και την κρίσιμη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την Τρόικα.
 
Έως τώρα εκτιμάται πως έχουν εισπραχθεί τα 1,1 δισ. ευρώ από τα 2 δισ. που είχαν τεθεί ως στόχος στο Πρόγραμμα, από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Συνολικά το ύψος των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού στο εξάμηνο ανήλθε σε 23,6 δισ. ευρώ ξεπερνώντας κατά 98 εκατ. ευρώ ή τον στόχο που είχε τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018.
Τον επικαιροποιημένο στόχο του εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 υπερέβησαν:
 
1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 143 εκατ. ευρώ ή 5,1%.
2. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 170 εκατ. ευρώ ή 18,9%.
3. Οι φόροι στην περιουσία κατά 158 εκατ. ευρώ ή 13,6%,
4. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 58 εκατ. ευρώ ή 5,6%,
5. Λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 26 εκατ. ή 10,4%,
6. Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 166 εκατ. ευρώ ή 9,2%.


Πηγή: Τα ραντεβού της Κατερίνας Σαββαΐδου με τους εφόρους - τι εισπράξεις ζήτησε | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/59895/ta-rantevoy-tis-katerinas-savvaidoy-me-toys-eforoys-ti-eispraxeis-zitise#ixzz38NSBIvgQ

Δεν υπάρχουν σχόλια: