Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για «κούρεμα» φόρων και πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις (Μπα μυρίζει εκλογές???)

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΠΑΣΟΚ: Πρόταση για «κούρεμα» φόρων και πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις

Φ. Σαχινίδης
Φ. Σαχινίδης
Της Μαρίας Βουργάνα
Σχέδιο για «κούρεμα» σε φόρους και φορο-πρόστιμα αλλά και νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 μηνιαίες δόσεις παρουσίασε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη.
Στη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης, Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτσούκος με τον υπουργό Οικονομικών πρότειναν παρεμβάσεις στη φορολογία προκειμένου να περιοριστούν οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι και να διευκολυνθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου.
Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ προτείνει:
1. Άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανση αφού όπως υποστηρίζουν το μέτρο της εξίσωσης του φόρου δεν απέδωσε αφού άνοιξε «τρύπα» σχεδόν 700 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού της τελευταίας διετίας και δεν περιόρισε το λαθρεμπόριο. Το ΠΑΣΟΚ ζητά η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης να συνοδευτεί με επιπλέον μέτρα για πάταξη του λαθρεμπορίου (gps σε πλοία, εισροές-εκροές κλπ.).
2. Μείωση από 5% στο 3% του συνολικού εισοδήματος του ποσοστού των ιατρικών δαπανών πάνω από το οποίο ισχύει η έκπτωση φόρου για τους φορολογούμενους που φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων.
3. Απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους με μηδενικά εισοδήματα.
4. Εφαρμογή της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις δαπανών και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
5. Να μην εφαρμοστεί η προσαύξηση φόρου 1% για τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα τις πρώτες 3-4 ημέρες μετά την λήξη προθεσμίας (μετά 14 Ιουλίου).
6. Μείωση ακόμη και διαγραφή παλαιών και νέων προστίμων, τα οποία στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (67δισ ευρώ) υπολογίζονται σε 25δισ. Ευρώ. Εκτιμάται ότι οι μαζεμένες φορολογικές υποχρεώσεις που θα των φορολογικών υποχρεώσεων, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων από 1δισ. ευρώ τον μήνα που είναι τώρα θα αυξηθεί στο 1,2δις€ κάθε μήνα.
7. Βελτίωση της ρύθμισης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε 100 από 12 που ισχύει σήμερα με την πάγια ρύθμιση.
8. Ετήσια υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων και εξαίρεση τιμολογίων που αφορούν μικρές συναλλαγές π.χ. για ποσά της τάξης των 5, 10, 20 ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης τους ενημέρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο, που θα ενσωματώνει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1δισ. ευρώ. Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως μόνο η διάταξη για την χάραξη του Αιγιαλού (αφαιρείται το κομμάτι για την χρήση γης), η αφαίρεση του ΑΦΜ από όσους φοροδιαφεύγουν και τις ανενεργές επιχειρήσεις και κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: