Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«Κούρεμα» συντάξεων από 1ης Αυγούστου Αλλάζει το σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Ποιοι χάνουν 35 ευρώ και ποιοι 325 ευρώ τον μήνα.

21/07/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κούρεμα» συντάξεων από 1ης Αυγούστου

Αλλάζει το σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης φόρου. Ποιοι χάνουν 35 ευρώ και ποιοι 325 ευρώ τον μήνα.
        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

044grafimaΜεγάλες μειώσεις, από 35 έως και 325 ευρώ, στις επικουρικές συντάξεις επιφέρει το νέο σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου που θέτει από 1ης Αυγούστου σε εφαρμογή η κυβέρνηση και θα πλήξει 1,1 εκατ. δικαιούχους. Οι πρώτοι που θα περάσουν από το «κουρείο» είναι όσοι λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 800 ευρώ, οι οποίοι από τον επόμενο μήνα θα… τρίβουν τα μάτια τους με το καθαρό ποσό της σύνταξης που θα τους μείνει στην τσέπη.

Με το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης η Εφορία θα τους «ελαφρύνει» το πορτοφόλι αφαιρώντας το ποσό των 29 ευρώ από την κύρια σύνταξη των 800 ευρώ, ενώ 6 ευρώ θα χάσουν από την επικουρική εφόσον αυτή φτάνει τα 160 ευρώ (σ.σ. στα 35 ευρώ η συνολική «χασούρα»). Για μεγαλύτερες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αντίστοιχα μεγάλες θα είναι και οι κρατήσεις που θα κάνει η Εφορία. Για παράδειγμα, σε συνταξιούχο με μηνιαίο ποσό σύνταξης 1.200 ευρώ αυτή θα «μικρύνει» κατά 55 ευρώ, ενώ ξεπερνούν τα 80 ευρώ οι απώλειες για όσους λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.650 ευρώ.

Τα «ρετιρέ»

Οι κρατήσεις αυξάνουν ακόμη περισσότερο για τους συνταξιούχους που πλησιάζουν τα «ρετιρέ» της φορολογικής κλίμακας. Τα «κουρέματα» στις παχυλές συντάξεις, αυτές δηλαδή που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ, ξεκινούν από τα 105 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 250 ευρώ για ποσά μέχρι 2.500 ευρώ. Σε συντάξεις πάνω από 3.200 ευρώ η παρακράτηση φόρου θα φτάνει τα 325 ευρώ. Από αυτά, τα 182 ευρώ «κόβει» η Εφορία από την κύρια σύνταξη (2.500 ευρώ) και τα 143 ευρώ από την επικουρική (750 ευρώ). Αυτοί είναι και οι μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης που μπαίνει για πρώτη φορά σε εφαρμογή. Κερδισμένοι είναι οι συνταξιούχοι που παίρνουν έως 800 ευρώ και αποτελούν το εισοδηματικό όριο – «κατώφλι» μέχρι το οποίο παραμένουν μηδενικές οι κρατήσεις φόρων. Ενα σκαλοπάτι πιο πάνω η Εφορία ξεκινά να θερίζει…

Μέχρι τώρα, οι κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλλε στους ασφαλισμένους του. Συγκεκριμένα, κάθε ασφαλιστικός φορέας υπολόγιζε ξεχωριστά τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος επί των συντάξεων που κατέβαλλε εφαρμόζοντας αυτοτελώς την κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 22% έως 42%. Με τον τρόπο αυτό, στις επικουρικές συντάξεις δεν επιβάλλονταν μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος, επειδή σε ετήσια βάση ήταν χαμηλότερες των 9.550 ευρώ. Εξάλλου, κάθε ασφαλιστικός φορέας υπολόγιζε αυτοτελώς και τις κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με κλίμακα που έχει αφορολόγητο όριο ετήσιων αποδοχών 12.000 ευρώ και συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4%. Δεδομένου δε ότι για κάθε μία σύνταξη που ελάμβανε κάθε συνταξιούχος υπολογιζόταν αυτοτελώς η παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, σε κάθε κύρια σύνταξη που δεν υπερέβαινε ετησίως τις 12.000 ευρώ καθώς και σε κάθε επικουρική σύνταξη δεν επιβάλλονταν κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Τέλος Ιουλίου η… λυπητερή

Από την πληρωμή των συντάξεων του Αυγούστου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου, θα εφαρμοστούν πλήρως οι διατάξεις του άρθρου 60 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες:

● Ο φόρος εισοδήματος που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή με βάση τους συντελεστές 22%, 32% και 42%.

● Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων, θα υπολογίζεται κι αυτή ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον αυτό αναγόμενο σε ετήσια βάση υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, δηλαδή εφόσον υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, οι κρατήσεις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα υπολογίζονται με συντελεστές κλιμακούμενους από 1% έως 4% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού των κύριων και επικουρικών συντάξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: