Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Εφορία: κατασχέσεις ακόμη και για χρέη 50 ευρώ

16/04/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Εφορία: κατασχέσεις ακόμη και για χρέη 50 ευρώ

        
 
Ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι του ποσού των 50 ευρώ θα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να δεσμεύει η Εφορία. Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών στην οποία υπενθυμίζεται ότι από τις 7 Απριλίου ισχύει το νέο ακατάσχετο όριο των 1.500 ευρώ (από 1.000 ευρώ), πάνω από το οποίο οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να κατάσχουν μισθό, σύνταξη ή οποιοδήποτε άλλο βοήθημα όταν υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Καθιερώνεται, για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου, ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ για τα ποσά των καταθέσεών του που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Σε περίπτωση μισθού ή σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, θα επιτρέπεται η κατάσχεση του 1/4 του συγκεκριμένου ποσού, όμως το εναπομένον μετά την κατάσχεση ποσό δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερο των 1.500 ευρώ. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία δεν θα μπορεί πλέον να του κατάσχει κάθε μήνα το 1/4 του ποσού των 1.600 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ, αλλά μόνο 100 ευρώ, καθώς το ποσό που πρέπει να απομένει κάθε μήνα στον οφειλέτη μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ.

2. Δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ. Κατασχέσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε οφειλέτες για χρέη κάτω των 500 ευρώ είναι δυνατό να ακυρωθούν, εφόσον οι οφειλέτες υποβάλουν σχετικές αιτήσεις.

3. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών διατηρούν το δικαίωμα της κατάσχεσης ακόμη και για ληξιπρόθεσμα χρέη κάτω των 50 ευρώ εφόσον τα κατασχετήρια έγγραφα κοινοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα στις τράπεζες!

Μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: