Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Προεκλογικές αυξήσεις στις επικουρικές Από 5 έως 104 ευρώ τον μήνα επιπλέον, αλλά... θα εξαφανιστούν από τον Ιούλιο με την ενιαία παρακράτηση του φόρου.

14/04/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προεκλογικές αυξήσεις στις επικουρικές

Από 5 έως 104 ευρώ τον μήνα επιπλέον, αλλά... θα εξαφανιστούν από τον Ιούλιο με την ενιαία παρακράτηση του φόρου.
        
 
Από 5 έως 104 ευρώ τον μήνα επιπλέον, αλλά… θα εξαφανιστούν από τον Ιούλιο με την ενιαία παρακράτηση του φόρου

Του Μάριου Χριστοδούλου

50Προεκλογικό «τρικ» με τις επικουρικές συντάξεις στήνει η κυβέρνηση αυξάνοντας έως και 104 ευρώ τον μήνα τα καθαρά ποσά για να «γλυκάνει» 2 εκατομμύρια δικαιούχους. Ομως οι αυξήσεις στις επικουρικές θα είναι προσωρινές και μόνο για λίγους μήνες. Αυτές όχι μόνο θα εξαφανιστούν μόλις κλείσουν οι κάλπες, αλλά με το νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου που θα τεθεί από 1ης Ιουλίου σε εφαρμογή θα επέλθει «κούρεμα» και στη βασική σύνταξη. Μετά την εντολή από το Μαξίμου, το οικονομικό επιτελείο ανέβαλε για μετά τις εκλογές την ενιαία παρακράτηση στα ποσά όλων των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), από την οποία οι συνταξιούχοι θα έχαναν έως και 30 ευρώ από το ποσό της μηνιαίας τους σύνταξης.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι για τεχνικούς λόγους η εταιρεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν είναι ακόμη έτοιμη να αθροίζει τα εισοδήματα από κύριες και επικουρικές συντάξεις ή άλλες παροχές, ώστε να διενεργήσει στο σύνολο των αποδοχών την παρακράτηση φόρου που πρέπει γίνεται κάθε μήνα. Ετσι θα συνεχίζει έως τον Ιούλιο να παρακρατά φόρο σε κάθε εισόδημα ξεχωριστά. Αυτό σημαίνει μικρότερη παρακράτηση φόρου στην κύρια σύνταξη και σχεδόν καθόλου παρακράτηση σε επικουρικές, μερίσματα κ.λπ., παρά την πρόβλεψη του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο. Με πλήρη παρακράτηση στο σύνολο των αποδοχών από συντάξεις, ο συνταξιούχος θα έχανε ένα μέρος των μηνιαίων εσόδων του, αλλά θα είχε προπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των φόρων της χρονιάς, ώστε στην τελική εκκαθάριση που θα γίνει το 2015 να πληρώνει λιγότερο φόρο ή να παίρνει και επιστροφή από την Εφορία.

Συνταξιούχοι: κίνδυνος να χάσουν όσα γλίτωσαν

Αντιθέτως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το όφελος στην τσέπη του θα είναι προσωρινό, με τις κρατήσεις να αλλάζουν μετά το δεύτερο εξάμηνο και με τον συνταξιούχο να χάνει ό,τι γλίτωσε στην αρχή της χρονιάς. Αν μάλιστα δεν καλυφθεί πλήρως έως τον Δεκέμβριο η υστέρηση στην παρακράτηση των πρώτων μηνών, τότε στην εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος του 2014 ο συνταξιούχος θα πληρώσει και επιπλέον φόρο.

Σύμφωνα με την απόφαση την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, η μηνιαία παρακράτηση φόρου στα ποσά των επικουρικών συντάξεων, των βοηθημάτων και των μερισμάτων θα διενεργείται έως τον Ιούνιο αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο με βάση τη φορολογική κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Το πιο σημαντικό σε αυτό είναι ότι μπορεί να ισχύουν οι φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42%, αλλά ταυτόχρονα ισχύει και η ετήσια έκπτωση φόρου έως 2.100 ευρώ που μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια ποσά επικουρικών συντάξεων μέχρι 9.550 ευρώ!

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι να αυξηθούν τα καθαρά ποσά όλων σχεδόν των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων από 5,2% έως 17,3%. Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα «γευθούν» πρόσκαιρες αυξήσεις στο μηνιάτικο, οι οποίες θα κυμαίνονται από 5 ευρώ για επικουρική σύνταξη 100 ευρώ και θα φτάνουν τα 29,55 ευρώ για επικουρική σύνταξη 300 ευρώ τον μήνα. Για μεγαλύτερες συντάξεις έως 700 ευρώ, οι μηνιαίες αυξήσεις πλησιάζουν τα 104 ευρώ.

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι παύει να ισχύει το παλιό σύστημα υπολογισμού του φόρου, δηλαδή αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ και με συντελεστές 5%, 10% ή 15% ανάλογα με το ύψος κάθε επικουρικής σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: