Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 10ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ, ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ Σε 3… δόσεις θα μοιραστεί το «μέρισμα της κάλπης»

16/04/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ 10ΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ, ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σε 3… δόσεις θα μοιραστεί το «μέρισμα της κάλπης»

        
 
Του Μάριου Χριστοδούλου

51











«Κούρσα» προκειμένου να λάβουν πριν από τις εκλογές του Μαΐου 940.000 οικογένειες το «μέρισμα της κάλπης» κάνει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της σκοπιμότητες. Βέβαια, ακόμη κι αν αύριο ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr) στην οποία οι δικαιούχοι καλούνται να υποβάλουν τη σχετική αίτηση, το επίδομα θα δοθεί σε τρεις φάσεις. Συγκεκριμένα:

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν και θα εξεταστούν έως τέλος Απριλίου, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου.

*Για τις αιτήσεις που θα εξεταστούν έως το τέλος Μαΐου, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου.

*Για τις αιτήσεις που θα εξεταστούν έως το τέλος Ιουνίου, το επίδομα θα καταβληθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Το εφάπαξ βοήθημα θα ξεκινά από τα 500 ευρώ και θα φθάνει υπό προϋποθέσεις μέχρι και τα 1.083 ευρώ για τους πολύτεκνους (οικογένειες με πέντε παιδιά). Το εισοδηματικό κριτήριο για τον άγαμο καθορίστηκε στις 6.000 ευρώ (πραγματικό ή τεκμαρτό) και το ποσό αυξάνεται (όπως και το ίδιο το ποσό του επιδόματος) ανάλογα με τη σύνθεση της κάθε οικογενείας. Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους, δηλαδή έως 8.000 ευρώ φορολογητέο εισόδημα ή 9.000 ευρώ εφόσον υπάρχει ένα παιδί, ενώ για τους άνεργους του 2014 δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει το 2012. Το σχέδιο «κλείδωσε» σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στην οποία αποφασίστηκαν τα εξής:

*Βασικό εισοδηματικό όριο καθορίστηκε το φορολογητέο ποσό των 6.000 ευρώ. Το όριο αυτό θα ισχύει για ένα άτομο χωρίς σύζυγο και εξαρτώμενα τέκνα. Από κει και πέρα το όριο θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εφόσον υπάρχει σύζυγος και κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Ειδικότερα, θα προβλέπεται προσαύξηση του εισοδηματικού ορίου των 6.000 ευρώ κατόπιν πολλαπλασιασμού του ποσού των 6.000 ευρώ με το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας κάθε μέλους της οικογένειας του δικαιούχου. Ο βασικός δικαιούχος αντιστοιχίζεται με συντελεστή 1, η σύζυγος με συντελεστή 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο (ανήλικο ή ενήλικο μέχρι 24 ετών) με συντελεστή 1/6.

*Για τη χορήγηση του βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια. Συγκεκριμένα, δικαιούχοι θα θεωρούνται όσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και ταυτόχρονα κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 125.000 ευρώ αν είναι άγαμοι χωρίς παιδιά ή μέχρι 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι. Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα Ι.Χ. αυτοκίνητο, θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα.

*Το βασικό ποσό του βοηθήματος των 500 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

*Για τις μονογονεϊκές οικογένειες θα ισχύσει το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο που ισχύει για τους έγγαμους.

*Για τους άνεργους του 2014, δεν θα εξετάζεται το εισόδημα που είχαν δηλώσει για το 2012.

*Για το ζευγάρι το «μέρισμα» φτάνει τα 666,7 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί τα 750 ευρώ, για τετραμελές νοικοκυριό τα 833,3 ευρώ, για ζευγάρι με τρία παιδιά τα 916,6 ευρώ, για οικογένεια με τέσσερα παιδιά τα 1.000 ευρώ και με πέντε τα 1.083 ευρώ.

*Για τα άτομα με αναπηρία το εισοδηματικό όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ επιπλέον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: