Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 11:27 Το γαλλικό κλειδί, ο κάβουρας και το… POS

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 11:27

Το γαλλικό κλειδί, ο κάβουρας και το… POS

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
 Το γαλλικό κλειδί, ο κάβουρας και το… POS
Εντοπίσατε διαρροή στην κουζίνα. Φωνάζετε πανικόβλητοι τον υδραυλικό ο οποίος με τη γνωστή ψυχραιμία που τον διακρίνει σας ενημερώνει ότι θα σας κάνει τη χάρη να εμφανιστεί ύστερα από μερικές ώρες κι ενώ εν τω μεταξύ το σπίτι θα έχει γίνει …πισίνα. Η βλάβη επισκευάζεται κι εσείς γνωρίζοντας τι σας περιμένει για να καθαρίσετε το σπίτι από τα νερά, τις πατημασίες και τη μουντζούρα ρωτάτε ευγενικά τον «σωτήρα» σας τι του χρωστάτε. Ας υποθέσουμε ότι δεν θα γίνει η γνωστή συζήτηση «με απόδειξη ή χωρίς κύριε;».
Γράφει:  
Ας θεωρήσουμε ότι στην ιστορία μας πρωταγωνιστεί ο ευσυνείδητος επαγγελματίας. Ας παραβλέψουμε επίσης ότι η αμοιβή σε μια τέτοια περίπτωση εξαρτάται πολλές φορές από τη διάθεσή του πελάτη αλλά και από το πώς θα …κόψει τον πελάτη του. Φαντάζεστε ότι θα υπάρξει ημέρα που ο υδραυλικός θα δεχτεί να τον πληρώσετε με πιστωτική κάρτα προκειμένου να εξασφαλίσετε έκπτωση φόρου για τη συναλλαγή σας αυτή; Θα υπάρξει δηλαδή ημέρα που ο υδραυλικός θα δεχτεί είτε να φύγει χωρίς να πληρωθεί λέγοντάς σας «περάστε μετά από το κατάστημα», είτε που θα βγάλει από την τσάντα του ένα μηχανισμό POS ασύρματης δικτύωσης για να καταχωρήσει τη συναλλαγή;
Παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών σε σχετική ερώτηση που του έγινε στην εφημερίδα «Ημερησία»: «Τελικά το μέτρο των αποδείξεων αποδείχθηκε πως δεν είναι εύκολο ζήτημα, από τη στιγμή που θέλουμε να βγάλουμε τις αποδείξεις εκτός φορολογικού συστήματος και να έχουν μόνο τον χαρακτήρα κινήτρων. Με την κατάργηση των αποδείξεων απελευθερώνονται πολλές εργατοώρες από το φορολογικό σύστημα. Προσπαθούμε να βρούμε τα κατάλληλα κίνητρα, αλλά θέλουμε παράλληλα να είμαστε και συνεπείς με τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Δεν θέλουμε αυτά τα κίνητρα να δημιουργήσουν περαιτέρω δημοσιονομικό κενό. Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε γενικότερα κίνητρα που να ενισχύουν το ηλεκτρονικό χρήμα. Θα δώσουμε έμφαση σε πληρωμές που γίνονται με κάρτες. Θέλουμε οι περισσότερες συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά, ειδικά εκείνες που αφορούν σε επαγγέλματα που εντοπίζεται φοροδιαφυγή. Θα δώσουμε έμφαση σε πληρωμές που γίνονται με κάρτες και πρέπει να επιλέξουμε τα επαγγέλματα. Θα τα δούμε όλα μέσα στις επόμενες εβδομάδες».
Λίγη υπομονή λοιπόν και θα μάθουμε τι μας περιμένει. Άλλωστε είμαστε συνηθισμένοι στις αλλαγές. Είναι η όγδοη φορά που αλλάζει το σύστημα των αποδείξεων από το 2002 μέχρι σήμερα. Και θα πείτε. «Καλά γιατί διαλέξατε τον υδραυλικό; Ο γιατρός δεν μπορεί να εγκαταστήσει μια συσκευή POS στο γραφείο του; Ο μηχανικός; Ο δικηγόρος;». Φυσικά και μπορεί είναι η απάντηση. Το ζήτημα όμως δεν είναι τεχνικό. (αν και το τεχνικό ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό. Απλά αναλογιστείτε πόσες κάρτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο πλαφόν). Έχει να κάνει με το κατά πόσο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να περάσει το μήνυμα στον κόσμο ότι είναι διατεθειμένο να δώσει ουσιαστικά κίνητρα στον πολίτη για να γίνει «σύμμαχος» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Μέχρι τώρα ποιο μήνυμα εκπέμπει; Με ένα μέτρο που δεν υποδεικνύει τίποτα περισσότερο από κουτοπονηριά, ο πολίτης θα κατανοήσει σε λίγους μήνες ότι του έχουν μηδενίσει και την πενιχρή αυτή έκπτωση του 10% για τις συλλογές αποδείξεων από γιατρούς. Για να κερδίσει έστω και κάτι, θα πρέπει η αξία των αποδείξεων από γιατρούς, να υπερβαίνει το 5% του ετήσιου εισοδήματός του. Αυτό το μέτρο επιβλήθηκε μόλις πριν από λίγους μήνες. Και τώρα μας λένε ότι θα θεσπίσουν ισχυρά κίνητρα για να πληρώνουμε τους γιατρούς ή τους δικηγόρους με πλαστικό χρήμα;