Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΉΣΗ ΤΩΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

συμφωνα με πληροφοριες μας θα δωθει νεα παραταση στην καταθεση των δικαιολογητικών για την δικαιολογιση εμβασματων εξωτερικου.

τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει και ερμηνευτική εγκύκλιο
Η ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 28.2.2012

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΔΙΣ. ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ Νέα ευκαιρία για εξόφληση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΔΙΣ. ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ

Νέα ευκαιρία για εξόφληση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

Νέα ευκαιρία για εξόφληση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία
Νέα ρύθμιση των χρεών (άνω των 10 δις ευρώ) προς τα ασφαλιστικά ταμεία και “έξτρα” χρηματοδότηση για το Ασφαλιστικό από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων (υδρογοναθράκων), με βάση σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ, προβλέπει το σχέδιο που θα προωθήσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για να διασφαλιστούν τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης τα οποία υποχωρούν λόγω της ύφεσης, των λουκέτων, της ανεργίας και των αθρόων συνταξιοδοτήσεων. Σε συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Κουτρουμάνης παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το Ασφαλιστικό θα έχει φέτος “μαύρη τρύπα” άνω του 1,5 δις ευρώ λόγω της μεγάλης υστέρησης των εσόδων (-15% αντί του -7%) και παρά τις περικοπές στις συντάξεις. Με τη ρύθμιση των οφειλών (η οποία θα γίνει εφόσον συμφωνήσει η τρόϊκα στα τέλη Φεβρουαρίου) εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί η καταβολή των τρεχουσών, από 1/1/2013, εισφορών και θα διευκολυνθεί η πληρωμή των κεφαλαιοποιημένων έως τις 31/12/2012 οφειλών σε δόσεις (24 – 36) από την 1/7/2013 (θα δοθεί μια περίοδος χάριτος 6μηνών εφόσον καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές). Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία για την ανάσχεση της ανεργίας νοικοκυριών χωρίς εργαζόμενο και των νέων καθώς και για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με βάση όσα ισχύον στο ΙΚΑ, δηλ με 40 χρόνια στα 62 έτη ύστερα, όμως, από μελέτη του σχετικού κόστους.

ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κατασχέθηκαν καταθέσεις και ακίνητα 1,5 δισ. 12.878 οφειλετών


ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κατασχέθηκαν καταθέσεις και ακίνητα 1,5 δισ. 12.878 οφειλετών


Της Μαρίας Βουργάνα
Ενα βήμα πριν χάσουν τις περιουσίες τους βρίσκονται 12.878 οφειλέτες του Δημοσίου αν δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν το 2012 σε δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και κατασχέσεις κατοικιών, οικοπέδων, εργοστασίων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ εφαρμόζοντας σχετικές ρυθμίσεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σκοπό να εισπράξουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη που είχαν οι συγκεκριμένοι οφειλέτες.
Από τους φορολογουμένους αυτούς, οι 4.307 ήταν οφειλέτες μεγάλων ποσών, της τάξεως των 100.000 ευρώ και άνω.
Η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων και κινητών αξιών καθώς και καταθέσεων) που δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν από οφειλέτες του Δημοσίου μέσα στο 2012 ανήλθε σε 1,5 δισ. ευρώ. Ποσό που βέβαια αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό, όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευτεί στα 56,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13,2 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν πέρυσι.
Από το 1,5 δισ. ευρώ, το 1,4 δισ. ευρώ αφορά διαδικασίες δεσμεύσεων και καταθέσεων που κινήθηκαν από τις εφορίες, ενώ τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ αφορούν σε ενέργειες στις οποίες προχώρησαν το ΣΔΟΕ και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες.
«Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί» είναι το μήνυμα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι «αυτό έχει ξεκινήσει ήδη να γίνεται. Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή στη χώρα μας πρέπει να σταματήσει. Είναι αδιανόητο να σηκώνουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μισθωτοί και συνταξιούχοι, επειδή κάποιοι αποφεύγουν να πληρώνουν τους φόρους τους».
EυελιξίαΤην ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη δοθεί εντολή να αντιμετωπίζονται με «περισσότερη ευελιξία» οι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν πραγματική οικονομική αδυναμία να πληρώσουν εγκαίρως τα χρέη τους προς την εφορία. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί, ειδικά γι' αυτούς τους οφειλέτες, νέο ευνοϊκότερο καθεστώς ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών. «Οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα πληρώνουν, ενώ σε όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, θα επιδειχθεί μεγαλύτερη ευελιξία» σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:
Εντός του 2012 ζητήθηκαν από τις τράπεζες κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ποσών συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, για 742 φορολογουμένους (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες), που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ισόποσου συνολικού ύψους. Από αυτούς, οι 62 είναι μεγαλοοφειλέτες, από τους οποίους δεσμεύτηκαν ποσά από 100.000 ευρώ και άνω, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 320 εκατ. ευρώ.
Για 12.136 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούσαν στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε -με προσημείωση- κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, εργοστάσια, αυτοκίνητα αεροσκάφη, πλοία κ.λπ.) συνολικού ύψους 1,05 δισ. ευρώ. Από αυτούς, οι έχοντες χρέη από 100.000 ευρώ και άνω είναι 4.245 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες. Από τους οφειλέτες αυτούς δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 841,3 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, από τα 1,4 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν με ενέργειες των αρμοδίων εφοριών, το 1,16 δισ. ευρώ, αφορούν σε μεγάλους φοροφυγάδες που οφείλουν από 100.000 ευρώ και άνω.
Νέα ρύθμισηΗ νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο θα είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του κάθε φορολογουμένου. Οι οφειλέτες παρουσιάζοντας στον προϊστάμενο της εφορίας τους στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση, θα προτείνουν οι ίδιοι τον αριθμό των δόσεων και τη μηνιαία καταβολή οφειλής στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν. Με τον τρόπο αυτό, η ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κάθε φορολογουμένου και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να τηρηθεί μέχρι εξοφλήσεως της υποχρέωσης.
Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για ελάχιστη μηνιαία δόση ακόμη και μικρότερη των 100 ευρώ αλλά και προσαρμογή των δόσεων ανάλογα με τις δυνατότητες του οφειλέτη κατά τη διάρκεια του έτους.
Υπερδιπλάσιοι οι προληπτικοί έλεγχοι του ΦΠΑ το 2012
Προσωρινούς ελέγχους σε 21.057 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για την απόδοση του ΦΠΑ πραγματοποίησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών το 2012. Από τους φόρους που βεβαιώθηκαν μετά τους ελέγχους εισπράχθηκε το 29,4% ενώ, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση στη Βουλή του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες λόγω της είσπραξης των υπολοίπων δόσεων από τις έξι που προβλέπονται για την εξόφληση ποσών που βεβαιώνονται ύστερα από προσωρινό έλεγχο ΦΠΑ. Οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν η πραγματοποίηση 10.000 προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και η είσπραξη ποσού 20% των βεβαιωθέντων ύστερα από έλεγχο ποσών. Το πλήθος των συμμορφούμενων ως προς την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, μετά την αποστολή e-mail και τηλεφωνικών κλήσεων ανέρχεται σε ποσοστό 10,05% των αρχικά μη συμμορφούμενων.
Παράλληλα, περισσότερα από 3,3 εκατ. ευρώ δεσμεύτηκαν από τις τελωνειακές αρχές το ενδεκάμηνο του 2012 και από το ποσό αυτό, τα 2,2 εκατ. ευρώ εντοπίστηκαν σε αλλοδαπούς. Όπως αναφέρει εγγράφως στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης ύστερα από ερώτημα των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη αναφορικά με την παράνομη διαφυγή αφορολόγητων οικονομικών πόρων προς τρίτες χώρες «η τελωνειακή υπηρεσία έχει ήδη προγραμματίσει την εκπαίδευση ειδικών σκύλων ανιχνευτών ρευστών διαθεσίμων».

Αναδρομικός φόρος 15% στις καταθέσεις


Αναδρομικός φόρος 15% στις καταθέσεις

Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ

Αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες κάνετε «ενημέρωση» του βιβλιαρίου της τραπεζικής σας κατάθεσης ή ζητήσετε υπόλοιπο από τον προθεσμιακό σας λογαριασμό και εντοπίσετε ότι σας λείπουν μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ, να ρίξετε το… ανάθεμα στην εφορία. Δεν θα πρόκειται για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ανθρώπων που χρωστούν στο Δημόσιο (ναι, θα γίνει και αυτό). Η αφαίρεση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς θα οφείλεται σε… αναδρομική φορολόγηση των τόκων. Ερμηνεύοντας -για μία ακόμη φορά- νόμο με εγκύκλιο που φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων Χάρη Θεοχάρη, το υπουργείο Οικονομικών ουσιαστικά επιβάλλει αναδρομική φορολόγηση των καταθέσεων.

Η «βόμβα» θα σκάσει κυρίως σε όσους διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις που έληξαν μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου. Σε όλες αυτές τις καταθέσεις ο φόρος επί των τόκων έχει υπολογιστεί με συντελεστή 10%. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Οικονομικών ζητάει να επανυπολογιστεί ο φόρος με συντελεστή 15% και η διαφορά να παρακρατηθεί «από οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό του καταθέτη, με ευθύνη της τράπεζας». Ιδού και το απόσπασμα της εγκυκλίου: «Ειδικά για τα ποσά των τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που εκτοκίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4110/2013, με τον οποίο θεσπίστηκε και η αύξηση του φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις), επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%), το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται με βάση τις κοινοποιούμενες διατάξεις θα πρέπει να εισπραχθεί από οποιονδήποτε λογαριασμό τραπεζικού προϊόντος του δικαιούχου».

Τα αναδρομικά οφείλει να τα παρακρατήσει η τράπεζα και να τα αποδώσει στην εφορία, αφού προηγουμένως υποβάλει σχετική δήλωση. Αν για κάποιο λόγο δεν το κάνει, (γιατί, π.χ., ο καταθέτης έχει προχωρήσει στην ανάληψη όλων των χρημάτων του), η υποχρέωση μεταφέρεται στον καταθέτη, ο οποίος «οφείλει να υποβάλει δήλωση στην εφορία, αφού προηγουμένως εξασφαλίσει σχετική βεβαίωση από την τράπεζά του».

Στα χαρτιά, οι τόκοι των καταθέσεων φορολογούνται με συντελεστή 15% από την 1η Ιανουαρίου 2013. Στην πράξη, το υπουργείο Οικονομικών θα εφαρμόζει τον αυξημένο φόρο και στους τόκους που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια του 2012. Και αυτό διότι το βασικό κριτήριο για να υπολογιστούν οι φόροι θα είναι η ημερομηνία πληρωμής τους.

Ετσι, από καταθέτη ο οποίος έκλεισε 12μηνη προθεσμιακή κατάθεση τον Απρίλιο του 2012, συμφωνώντας οι τόκοι να καταβληθούν στη λήξη της περιόδου, θα παρακρατηθεί το 15% των τόκων. Το δίκαιο θα ήταν οι τόκοι που αντιστοιχούν στην περίοδο από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 να φορολογηθούν με 10% και οι τόκοι που αντιστοιχούν στην περίοδο από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 να φορολογηθούν με 15%. Φαίνεται όμως ότι προέχει να γεμίσουν τα άδεια ταμεία.

Ποιοι θα είναι οι… τυχεροί της υπόθεσης; Αυτοί που επέλεξαν προθεσμιακή κατάθεση με προκαταβολή των τόκων, καθώς και αυτοί που εισέπραξαν τόκους μέσα στο 2012 μέσα από τη διαδικασία της μηνιαίας καταβολής. Ακόμη και αν έκλεισαν μια προθεσμιακή κατάθεση με ημερομηνία λήξης μέσα στο 2013 αλλά με ημερομηνία προκαταβολής των τόκων μέσα στο 2012, ο φόρος θα υπολογιστεί με 10% και οι δικαιούχοι του λογαριασμού δεν θα οφείλουν αναδρομικά. Με την ίδια εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι και οι τόκοι ομολόγων (ελληνικού δημοσίου και εταιρικών) που προκύπτουν από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου με συντελεστή δέκα πέντε τοις εκατό (15%), ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012. Χρόνος απόκτησης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος εξαργύρωσης των τοκομεριδίων.

Ημ.δημοσίευσης: Τετάρτη 13-2-13 

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Stop στην αυθαίρετη δόμηση | Εφημερίδα των συντακτών

Stop στην αυθαίρετη δόμηση | Εφημερίδα των συντακτών


Stop στην αυθαίρετη δόμηση

Αποδεσμεύονται περισσότερα από 9 εκατ. στρέμματα με τη χρήση αεροφωτογραφιών του 1964 για τους δασικούς χάρτες. Περισσότερα τετραγωνικά για «τουριστικά χωριά» σε εκτός σχεδίου περιοχές και διαδικασίες ανταλλαγής μέσω της τράπεζας γης 

Της Χαράς Τζαναβάρα

ektos-sxediou-1Τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζεται να ανακοινώσει ώς το τέλος του μηνός ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου. Θα περιλαμβάνει επίσης μόνιμες ρυθμίσεις για μικρής κλίμακας αυθαιρεσίες σε οικοδομές που έχουν χτιστεί με νόμιμη άδεια, καθώς και επίσπευση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο. Το πρώτο βήμα προτείνεται να ξεκινήσει από το ηπειρωτικό τμήμα της Αττικής και να επεκταθεί ώς το 2018 σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι μια σημαντική παρέμβαση, αφού υπολογίζεται ότι οι εκτός σχεδίου περιοχές που μπορούν να δομηθούν καλύπτουν το 65% της επιφάνειας της χώρας, ενώ το 80% των ιδιοκτητών διαθέτουν σε αυτές κάποιο ακίνητο και ζουν με όνειρο να το χτίσουν κάποια ημέρα. Εάν βεβαίως αντέξουν το νέο χαράτσι που θα επεκταθεί και στα αγροτεμάχια, με βάση τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Τα βασικά μέτρα

Επιτροπή «σοφών», που συγκροτήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη για την επεξεργασία του νέου νομοθετήματος, μελέτησε ένα πακέτο μέτρων, που μεταξύ άλλων:

*Προβλέπουν ένα είδος αποζημίωσης για τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, αλλά μόνον εφόσον διαθέτουν έκταση τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων. Εξαιρούνται οι μικρότερες επιφάνειες, ακόμη και αν σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις (κοντά σε οικισμούς, με πρόσοψη σε εθνικούς ή επαρχιακούς δρόμους κ.λπ.) μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια.

*Θεσπίζουν μια διαδικασία ανταλλαγής μέσω της τράπεζας γης. Οι ιδιοκτήτης θα δικαιούται ένα είδος μεταφοράς συντελεστή, αλλά μόνον για το 50% των τετραγωνικών που επιτρέπεται να κατασκευάσουν στο ακίνητό τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις το «πριμ» θα είναι της τάξης των 100 τετραγωνικών, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε άλλο ακίνητο του ιδιοκτήτη ή τρίτου προσώπου, με την προϋπόθεση ότι θα βρίσκεται σε ειδική ζώνη υποδοχής σε εντός σχεδίου περιοχή.

Η πρόθεση του υπουργείου για περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, εφόσον τελικά θεσμοθετηθεί, αποτελεί θετική εξέλιξη για την προστασία του περιβάλλοντος. Κρύβει όμως και «παγίδες», καθώς φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα είδος «αντιπαροχής» προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να συναινέσει σε δύο επιβαρυντικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση:

*Τα περίφημα τουριστικά χωριά, τα οποία αφορούν οργανωμένη δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές, για τα οποία θα ισχύσουν υψηλοί συντελεστές δόμησης. Με αυτό το πριμ θα χτιστούν κατοικίες αλλά με τα αυξημένα τετραγωνικά που ισχύουν για ξενοδοχειακές μονάδες.

*Την οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων με χαμηλή βλάστηση με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1964 και όχι του 1945 όπως επιτάσσει το ισχύον Σύνταγμα. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση τουλάχιστον 9-12 εκατ. στρεμμάτων, που σε σημαντικό βαθμό αφορούν πυκνοδομημένες περιοχές αυθαιρέτων τα οποία, με αποψιλώσεις ή πυρκαγιές, έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα και σήμερα δεν μπορούν να μπουν στο σχέδιο.

Η υλοποίηση του μέτρου της κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης «σκοντάφτει» πάντως στις εντονότατες αντιρρήσεις των ιδιοκτητών. Η πρώτη απόπειρα έγινε μέσα από το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2011 και σήμερα βρίσκεται στα… αζήτητα. Προέβλεπε γενίκευση του ορίου των 20 στρεμμάτων για όλη την εκτός σχεδίου περιοχή της Αττικής, μέτρο που είχε θεσπιστεί με τον νόμο 707/1979, αλλά μόνον για ορισμένες περιοχές υψηλής προστασίας.

Χωρίς παρεκκλίσεις

ektos-sxediou-2Την ίδια τύχη είχε και το σχέδιο διατάγματος για τις χρήσεις γης, που τέθηκε σε διαβούλευση τον περασμένο Απρίλιο. Με το άρθρο 14 προέβλεπε μείωση των τετραγωνικών για νέες κατοικίες από τα 200 στα 150 τετραγωνικά, καθώς και αποκλεισμό του δικαιώματος δόμησης σε ορισμένες κατηγορίες γηπέδων, όπως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Σε αρκετές περιοχές, κυρίως σε νησιά του Αιγαίου, έχουν πάψει από το 2003 να εφαρμόζονται οι παρεκκλίσεις που επιτρέπουν σε ειδικές περιπτώσεις τη δόμηση σε εκτός σχεδίου γήπεδα με εμβαδόν έως και 750 τετραγωνικά. Αλλά και στην ηπειρωτική χώρα πολλές πολεοδομίες αρνούνται να εκδώσουν άδειας για αγροτεμάχια επιφάνειας δύο στρεμμάτων που βρίσκονται σε απόσταση 500 μέτρων από το κέντρο οικισμών.

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Οσο αυξάνουν οι περιορισμοί τόσο φουντώνουν οι ευρεσιτεχνίες

ektos-sxediou-3Οι μισές από τις εκτός σχεδίου οικοδομές είναι εντελώς παράνομες! Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κατασκευαστεί σε καταπατημένη δημόσια γη, κυρίως δασική ή παραθαλάσσια, όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση. Δεν λείπουν όμως κτίσματα που κατασκευάστηκαν σε μικρά αγροτεμάχια τα οποία δεν διαθέτoυν την απαιτούμενη έκταση για την έκδοση νόμιμης άδειας.

Αλλά και στο υπόλοιπο 50% των περιπτώσεων η νομιμότητα είναι σπάνιο είδος. Το 30-35% διαθέτει μεν οικοδομική άδεια, αλλά είναι απλώς το πάτημα για μικρή ή και μεγαλύτερη παρανομία. Μόνον το 15-20% των εκτός σχεδίου οικοδομών έχει χτιστεί με βάση τους προβλεπόμενους όρους δόμησης!

Για τους πολεοδόμους, αλλά και την πλειοψηφία των μελών του Ε” Τμήματος του ΣτΕ, η αφετηρία γι” αυτό το καθεστώς παρανομίας στις εκτός σχεδίου οικοδομές βρίσκεται στο γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει την έκδοση οικοδομικής άδειας σε γήπεδα που συγκεντρώνουν ορισμένες προδιαγραφές. Αποδέχονται επίσης ότι όσο αυξάνουν οι περιορισμοί τόσο φουντώνει η ευρεσιτεχνία των ιδιοκτητών τους που έχουν βρει τα πιο απίθανα παραθυράκια. Εχουν εντοπιστεί οικοδομικές άδειες που… ταξιδεύουν, ιδιαίτερα στα νησιά. Αλλοι πάλι έχουν ζητήσει τη βοήθεια του Θεού και χτίζουν ένα εκκλησάκι με άδεια από τη ναοδομία για να κολλήσουν στη συνέχεια μια βίλα!

Δεν λείπουν όμως και αυτοί που ζητούν τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος. Επικαλούνται μάλιστα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις έως τώρα δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων. Εως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 500.000 δηλώσεις, από τις οποίες μόνον το 28% αφορά ακίνητα σε εκτός σχεδίου περιοχές.


13/02/2013

Παιδιά ενός κατώτατου μισθού | Εφημερίδα των συντακτών

Παιδιά ενός κατώτατου μισθού | Εφημερίδα των συντακτών

Παιδιά ενός κατώτατου μισθού

Της Ελένης Κωσταρέλου

50Ειλημμένη απόφαση αποτελεί τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την τρόικα η μείωση του κατώτατου μισθού, η οποία άλλωστε έχει ψηφισθεί με το 3ο Μνημόνιο.

Οι προχθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Μέργου ήταν απλώς η αποκάλυψη μιας αλήθειας που έχει εγγραφεί στο Μνημόνιο, βάσει του οποίου οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στις αρχές του 2014!

Η μνημονιακή δέσμευση, όπως αποτυπώνεται στο μεταφρασμένο κείμενο του Μνημονίου (βλ. σχετικό πίνακα), διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να… διαψεύσουν τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.

«Ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω και λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων» απάντησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο οποίος επικαλείται δήλωση του επιτρόπου Ολι Ρεν περί αναθεώρησης του κατώτατου μισθού.

Ξέχασαν τις δεσμεύσεις προς την τρόικα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όταν έλεγε χθες ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού, έχει ήδη κατέβει σε πολύ χαμηλά επίπεδα» και διευκρίνιζε πως «θέμα για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού δεν έχει μπει και ούτε θα μπει και ούτε θα το δεχτεί η κυβέρνηση». Ξέχασαν άραγε οι κ. Στουρνάρας και Βρούτσης τις δεσμεύσεις που οι ίδιοι ψήφισαν με το 3ο Μνημόνιο; Ή μήπως θέλουν να βαφτίσουν «αύξηση» την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού;

Τα 10 δευτερόλεπτα, που «απομονώθηκαν», όπως κατήγγειλε και ο κ. Μέργος, άνοιξαν τον κύκλο των συζητήσεων για τη μείωση του κατώτατου μισθού. Εύστοχη ήταν η παρατήρηση του βουλευτή της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλου όταν έλεγε: «Ηταν άστοχη η δήλωση του κ. Μέργου». Ο κ. Μέργος μπορεί να μη διάλεξε τον κατάλληλο χρόνο, αλλά η κυβέρνηση επείγεται να ανοίξει το θέμα, καθώς έχει δεσμευτεί πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει καταλήξει σε συμφωνία για την τύχη του κατώτατου μισθού.

Σαφής είναι ο κ. Ρεν στην απάντηση που έδωσε τον προηγούμενο μήνα (15 Ιανουαρίου) στον κ. Χουντή περί «ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποκαλύψεις του κ. Μέργου έχουν ξεσηκώσει ακόμα και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Ο ευρωβουλευτής Ν.Δ., πρώην επικεφαλής ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης έβαλε χθες κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «στρώνει το χαλί» στην τρόικα για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς που ήδη βρίσκονται κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας. Απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας κατ” ουσίαν τού ζήτησε να συμμορφωθεί, καθώς «μόνο καθησυχαστική δεν μπορεί να είναι» η διαβεβαίωσή του περί διατήρησης των μισθών. Εγκάλεσε όσους θεωρούν υψηλούς τους μισθούς των 487 ευρώ και των 430 ευρώ και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κλείσει οριστικά «κάθε βλαπτική και ανεύθυνη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα».

«Η ελληνική κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της. Είναι αδύνατον να συζητάμε για οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση, είτε αυτή είναι μισθολογικής μορφής, περιορισμός δηλαδή μισθών ή συντάξεων, είτε για πρόσθετη φορολόγηση» τόνιζε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
14/02/2013


Σφαγή για τα 11 δισ. ευρώ για τα «κοιμώμενα» έργα του ΕΣΠΑ | Εφημερίδα των συντακτών

Σφαγή για τα 11 δισ. ευρώ για τα «κοιμώμενα» έργα του ΕΣΠΑ | Εφημερίδα των συντακτών


Σφαγή για τα 11 δισ. ευρώ για τα «κοιμώμενα» έργα του ΕΣΠΑ

Του Βασίλη Γεώργα

Σχολεία, επαρχιακοί δρόμοι, μονάδες ψυχικής υγείας, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ΧΥΤΑ, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα και χιλιάδες άλλα μικρά αλλά πολύ σημαντικά έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να δώσουν πνοή και να ανακουφίσουν προβλήματα της ελληνικής περιφέρειας, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στα χαρτιά και να χαθεί κάθε ευρώ από τα 11 δισεκατομμύρια χρηματοδότησης που δικαιούνται.

Είναι τα περιβόητα «5.000 κοιμώμενα έργα» του ΕΣΠΑ, για τα οποία οι περιφέρειες που τα «τρέχουν» δεν έχουν καταφέρει να εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή τους, με αποτέλεσμα πλέον να θεωρείται βέβαιη η απένταξή τους από το πρόγραμμα, ώστε να «διασωθούν» κοινοτικά κεφάλαια προς όφελος άλλων μεγαλύτερων και πιο προχωρημένων έργων.

Η «εντολή» Σαμαρά κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους περιφερειάρχες για το θέμα της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας ότι κάποια από αυτά τα έργα θα προλάβουν να διασωθούν: Μέχρι το τέλος Μαρτίου, οι περιφέρειες θα πρέπει να έχουν «εκκαθαρίσει» τη λίστα με τα έργα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, ώστε τα χρήματα να αποδεσμευτούν και να διοχετευθούν σε άλλες δράσεις που έχουν τη δυνατότητα να τα απορροφήσουν.
Η συνάντηση έγινε μία ημέρα πριν ο αρμόδιος για τα διαρθρωτικά ταμεία επίτροπος της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν ξεκινήσει να «περιοδεύει» στις 13 ελληνικές περιφέρειες, οι οποίες μέσα στο 2013 θα πρέπει να απορροφήσουν κονδύλια 1,594 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ αναλογούν στην Αττική, άλλα 358 εκατ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία και 128,8 εκατ. ευρώ στην Κρήτη.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των περιφερειών εξέφρασαν τόσο στον πρωθυπουργό όσο, στη συνέχεια, και στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη τα παράπονά τους για τις πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες ενώ έριξαν την ευθύνη για τα προβλήματα απορροφητικότητας στις συναρμοδιότητες με τους υπουργούς, λέγοντας ότι αυτές είναι που μπλοκάρουν τα έργα. Ελαβαν πάντως την υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι θα εξετάσει τις προτάσεις που θα στείλουν εντός 20ημέρου και ότι η κυβέρνηση θα τους κάνει διατάκτες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να μπορούν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τα κονδύλια.
Σύσκεψη με στόχο την ενίσχυση των ρυθμών απορρόφησης έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης και μεταξύ του Κ. Χατζηδάκη και των διαχειριστικών αρχών του ΕΣΠΑ.
Η περιορισμένη απορροφητικότητα, αλλά και τα υψηλά ποσά που πρέπει να απορροφήσει η χώρα μας μέσα στο 2013, τα οποία ξεπερνούν τα 3,89 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο που το χρήμα και τα δανεικά σπανίζουν, έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση που πρέπει να δείξει έργο για να αναχαιτίσει τους έντονα υφεσιακούς ρυθμούς της οικονομίας.

Το υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για αύριο Παρασκευή ο πρωθυπουργός έχει αυτό ακριβώς το αντικείμενο, το πώς δηλαδή θα συντονιστεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του ΕΣΠΑ και να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να χαραχτεί μια πρώτη στρατηγική για το επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020 για το οποίο η Ελλάδα εξασφάλισε «κουρεμένα» κονδύλια 14,5 δισ. ευρώ έναντι 20,5 δισ. ευρώ του σημερινού προγράμματος.

Το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω η κυβέρνηση είναι ότι θα αξιοποιήσει σημαντικό μέρος από τα κοινοτικά κονδύλια για την προώθηση προγραμμάτων απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας καθώς και για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
14/02/2013

Τροχιοδεικτικά πυρά για τον κατώτατο μισθό | Εφημερίδα των συντακτών

Τροχιοδεικτικά πυρά για τον κατώτατο μισθό | Εφημερίδα των συντακτών


Τροχιοδεικτικά πυρά για τον κατώτατο μισθό

Της Αρτέμιδος Σπηλιώτη

50-misthoiΤο σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, βάζοντας φωτιά στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τις σφοδρές αντιδράσεις που ακολούθησαν επιχείρησε να ανασκευάσει, πολύ αργότερα, ο ίδιος, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα… την οποία κατηγόρησε ότι απομόνωσε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοιχεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης, χωρίς ωστόσο να ζητάει ο ίδιος περαιτέρω μείωση.

Τον «άδειασαν»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ ο κ. Μέργος δεν κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη του πολιτικού προϊσταμένου του Γιάννη Στουρνάρα, αφού σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο τελευταίος επέλεξε να απαντήσει μόνο στον Αλ. Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για δημαγωγία εντυπώσεων διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης κατώτατου μισθού.

«Στην ομιλία μου αναλύω το πώς η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών. Αυτό δυστυχώς αποσιωπήθηκε με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις» επισημαίνει στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας.

Το πρωί πάντως, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, ο Γ. Μέργος ήταν σαφής: «Μπορεί στην Ελλάδα να έχει μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας, αλλά ακόμη ο κατώτατος μισθός είναι υψηλός. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να δούμε σχετικά με την ανάπτυξη».

Με άλλοθι την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της παραγωγικότητας, η κυβέρνηση υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του ΣΕΒ και των τραπεζών ετοιμάζεται να μειώσει κάτω από τα 586,08 ευρώ τον κατώτατο μηνιαίο μισθό (μικτές αποδοχές) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών (βλέπε σχετικό πίνακα).

Το υπουργείο Οικονομικών, λίγες ώρες μετά, «άδειασε» τον γ.γ τονίζοντας ότι «για την κυβέρνηση προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού» και ότι απλώς παρατέθηκαν, στη γενική συνέλευση, στοιχεία της Eurostat. Με άλλα λόγια, το υπουργείο θεωρεί ότι ο Γ. Μέργος μιλούσε ως καθηγητής σε αμφιθέατρο σχολής και όχι με την ιδιότητα κυβερνητικού στελέχους σε εκπροσώπους της αγοράς.

«Καθησυχαστικός» ήταν και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης: «Εχω δηλώσει κατ” επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα μείνει σ” αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα είναι η επανεκκίνηση της Οικονομίας».

Η ΓΣΕΕ πάντως δεν επείσθη από τις διαψεύσεις των δύο υπουργών, καθώς θεωρεί ότι ο Γ. Μέργος λειτουργεί σαν λαγός της κυβέρνηση. Σε μία άκρως επιθετική δήλωση, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Στάθης Ανέστης υπογραμμίζει: «Αν δεν είναι ηλιθιότητα, τότε πρόκειται για επικίνδυνη προσέγγιση. Είναι η πιο ψεύτικη και προκλητική άποψη που έχει εκφραστεί από κυβερνητικό στέλεχος. Ας μαζέψει επιτέλους τους λαγούς η κυβέρνηση γιατί σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».

Την ώρα λοιπόν που το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα λιτότητας ήταν λάθος –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλει να το διορθώσει– ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, καθηγητής Γιώργος Μέργος, υπερασπίστηκε εμμέσως πλην σαφώς τη λογική του παραλόγου που χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική.

Πικρή ανταμοιβή

Η χώρα μας έχει πετύχει, είπε, παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς, «τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε ποτέ χώρα, χάρη στις θυσίες του Ελληνα, του σκληρότερα εργαζόμενου στην Ε.Ε.», και ως ανταμοιβή πρέπει να λάβει, κατά τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα χαμηλότερο μισθό την ώρα που καταστρατηγούνται και απεμπολούνται τα εργασιακά δικαιώματα.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκαν οι μορφές ευελιξίας στην αγορά εργασίας της Βόρειας Ευρώπης δεν επηρέασε την κοινωνική συνοχή(!). Ωστόσο ο Γ. Μέργος παρέλειψε να πει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας τείνουν να γίνουν κυρίαρχη τάση στη χώρα μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή.





13/02/2013