Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Οι επόμενες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία


Οι επόμενες αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία

Του Σπύρου Δημητρέλη

Επτά παρεμβάσεις περιλαμβάνει το επόμενο μεταρρυθμιστικό κύμα στη φορολογία το οποίο θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται από τον Ιούνιο με την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Βασικός στόχος των αλλαγών που έρχονται είναι κυρίως η απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να δημιουργηθούν τα περιθώρια για την μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι αλλαγές που εξετάζονται στο πλαίσιο αυτό είναι:

-η απλοποίηση της νομοθεσίας για το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Η πρώτη αλλαγή που αναμένεται να γίνει είναι η μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13%. Ο τελικός στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να ισχύσει ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, πιθανόν στο 17% ή 19% με κατάργηση των σημερινών χαμηλών συντελεστών 6,5% και 13%.

-κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις μέσω των εκπτώσεων των επαγγελματικών δαπανών.

-καθιέρωση νέου ποινολογίου της εφορίας. Το νέο ποινολόγιο θα έχει χαμηλότερα πρόστιμα και κυρώσεις για όσους πραγματοποιούν μικρές και τυπικές παραβάσεις και αυστηρότερες ποινές σε όσους έχουν πρόθεση να αποκρύψουν εισοδήματα.

-απλοποίηση της φορολογίας Κεφαλαίου (ακινήτων) με πρώτο βήμα την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με τις εμπορικές και περιορισμό των φοροαπαλλαγών και ειδικών ρυθμίσεων (π.χ. αφορολόγητο όριο απόκτησης πρώτης κατοικίας).

-βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας για πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για τους επίορκους όπως απολύσεις -εξπρές και ποινές κάθειρξης.

-βελτίωση των νόμων που ήδη υπάρχουν και προβλέπουν την προστασία όσων καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς και εκβιασμών από υπαλλήλους των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Με το νέο πλαίσιο θα δίνονται πρόσθετα κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής αλλά και υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων.

-συλλογή στοιχείων από όλο το φάσμα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα τα οποία θα αξιοποιηθούν για διασταυρώσεις και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν για την οικοδόμηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.

spiros.dimitrelis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: