Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Βουλιάζουµε µια εξαετία


Βουλιάζουµε µια εξαετία

Νέα «βουτιά» κατέγραψε το ΑΕΠ (-5,3%) στο πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου και η απουσία επενδυτικού πλάνου έχουν νεκρώσει την αγορά. Ακόμη 7% θα πέσει φέτος η ιδιωτική κατανάλωση

Την προσεχή Δευτέρα πρέπει να αποπληρωθούν «ακούρευτα» ομόλογα 5,6 δισ. ευρώ


Του Μάριου Χριστοδούλου


50

Οκτώ χρόνια πίσω έχει καταφέρει να γυρίσει η ύφεση το ρολόι της ελληνικής οικονομίας. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 το ΑΕΠ της χώρας κατέγραψε νέα «βουτιά», φτάνοντας στο -5,3% και «πιάνοντας» σε σταθερές τιμές 42,255 δισ. ευρώ.

Η ύφεση, αν και μικρότερη σε σχέση με τα καταστροφικά τρίμηνα του 2012 που προηγήθηκαν, εν τούτοις παραμένει απειλητική για τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού από το 2008 που πρωτοεκδηλώθηκε έρχονται αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της ανεργίας σε καθημερινή βάση.

Ετσι, το 2013 θα είναι το έκτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο η χώρα θα βιώνει την ύφεση, καθώς οι προβλέψεις, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, αναφέρουν μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2% στο σύνολο του έτους.

Η ανάκαμψη τοποθετείται για το 2014 από την κυβέρνηση, που εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει μικρή αύξηση κατά 0,6%. Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% το 2008, κατά 3,2% το 2009, κατά 5,1% το 2010, κατά 7,2% το 2011 και κατά 6,4% το 2012.

Η βαθιά ύφεση είναι απότοκη των σκληρών μέτρων του Μνημονίου. Από τις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε μισθούς και συντάξεις και τις υπέρογκες αυξήσεις στους φόρους έχει πληγεί η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία φέτος θα σημειώσει νέα υποχώρηση της τάξης του 7%. Η πτώση θα συνεχιστεί και το 2014, σε μικρότερο όμως ποσοστό.

Ενας ακόμη παράγοντας που έχει ωθήσει το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα είναι η απουσία οποιουδήποτε επενδυτικού πλάνου. Η Ελλάδα είναι σαν μην πήρε ποτέ τα 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που μαζί με τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συνιστούν τον βασικό πυλώνα της ανάπτυξης.

Eπιβεβαίωση

Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι η αγορά έχει «νεκρώσει» αποτελεί το γεγονός ότι κλάδοι όπως η οικοδομική δραστηριότητα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση έχουν κυριολεκτικά βουλιάξει.

Πρόκειται για τις πάλαι ποτέ μεγάλες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τη λοκομοτίβα της ανάπτυξης. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν «πώς και πώς» τη διπλή δόση των 7,5 δισ. ευρώ για να μπορέσουν να εξοφλήσουν αυτά που χρωστάει το Δημόσιο στους ιδιώτες και να πάρει «ανάσες» η αγορά.

Μέχρι αύριο εκτιμάται ότι θα έχουν πιστωθεί στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος τα 4,2 δισ. ευρώ που ήταν συνδεδεμένα με το πολυνομοσχέδιο. Για τη δόση πραγματοποιήθηκε χθες τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Οσον αφορά τα 3,3 δισ. ευρώ που αποτελούν τη δόση για το β’ τρίμηνο φέτος από την ευρωζώνη, αυτά θα εγκριθούν σε επόμενο Euroworking Group.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 20 Μαΐου πρέπει να αποπληρωθούν «ακούρευτα» ελληνικά ομόλογα, που κατέχει κυρίως η ΕΚΤ, ύψους 5,6 δισ. ευρώ, ενώ έως το τέλος Αυγούστου το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει επιπλέον λήξεις ομολόγων, ύψους 4,9 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της τρόικας, οι επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα στις αρχές Ιουνίου για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
16/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: