Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΝΕΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Τρεις αποφάσεις που αλλάζουν τη φορολογία


ΝΕΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Τρεις αποφάσεις που αλλάζουν τη φορολογία

Τρεις αποφάσεις που αλλάζουν τη φορολογία
Με τρεις υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου με βάση τις οποίες η εφορία θα προσδιορίζει αυτομάτως τα ακαθάριστα έσοδα και τα καθαρά εισοδήματα όλων των φυσικών προσώπων, η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και οι ελαφρύνσεις ή απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων του 2013.
Ειδικότερα με τις αποφάσεις που θα υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης καθορίζονται:
1 Οι λεπτομέρειες της νέας ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012. Στην απόφαση θα ορίζεται το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης που θα μπορούν να καταβάλουν οι οφειλέτες του Δημοσίου. Παράλληλα θα τίθεται ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που θα μπορούν να χορηγηθούν σε όσα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οφείλουν ποσά μέχρι 5.000 ευρώ, καθώς και σε όσα φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες οφείλουν ποσά μεγαλύτερου ύψους κι έχουν προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν δύνανται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αλλά μπορούν να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δόσεων.
Τρεις αποφάσεις που αλλάζουν τη φορολογία
2 Οι «έμμεσες τεχνικές ελέγχου» που θα χρησιμοποιούν οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες για να προσδιορίζουν τα εισοδήματα όλων των φορολογούμενων. Οι φοροελεγκτές θα λαμβάνουν υπόψη τους, για κάθε φορολογούμενο που θα ελέγχουν, στοιχεία που αφορούν:
  • Το ύψος των καταθέσεων στις τράπεζες.
  • Τις δαπάνες διαβίωσης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα έξοδα για την πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφώνων.
  • Τις δαπάνες για την εξόφληση δόσεων δανείων και πιστωτικών καρτών.
  • Τα έξοδα που πραγματοποιούνται, με την καταβολή μετρητών ή μέσω χρεωστικών καρτών, για την αποπληρωμή ασφαλιστικών συμβολαίων, διδάκτρων και νοσηλίων.
  • Ολες τις δαπάνες για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων.
Τα κριτήρια για την απαλλαγή ή τη μείωση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του έτους 2013 που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για τους ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δεν είναι ακόμη έτοιμη καθώς το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συζητήσεις με την τρόικα για τα κριτήρια που θα ελαφρύνουν ή θα απαλλάσσουν τους συγκεκριμένους φορολογούμενους από το τέλος.
Στους φορολογούμενους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας θα δίνεται η δυνατότητα να πληρώνουν το ειδικό τέλος για την κύρια κατοικία τους σε περισσότερες δόσεις ή μειωμένο ή και να εξαιρεθούν εντελώς από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: