Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η 510 μείωσεις επιτοκίων δεν έφεραν φως στην παγκόσμια οικονομία | Εφημερίδα των συντακτών

Η 510 μείωσεις επιτοκίων δεν έφεραν φως στην παγκόσμια οικονομία | Εφημερίδα των συντακτών


Η 510 μείωσεις επιτοκίων δεν έφεραν φως στην παγκόσμια οικονομία

Χρηματιστηριακές φούσκες τροφοδότησαν με τη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής και την άπλετη ρευστότητα προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα τα τελευταία πέντε χρόνια οι κεντρικές τράπεζες

Του Μπάμπη Μιχάλη

77Πάνω από 500 φορές μείωσαν τα τελευταία πέντε χρόνια τα επιτόκιά τους οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο, ανάπτυξη όμως δεν έφεραν στην παγκόσμια οικονομία.

Η προχθεσινή αιφνιδιαστική μείωση του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας -κατά 0,25% σε 2,50%- ήταν η 511η σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007. Ακολούθησαν χθες οι Κεντρικές Τράπεζες του Βιετνάμ και της Σρι Λάνκα, ενώ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 2,75%. Συνολικά 5 κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών του ΟΟΣΑ έχουν προβεί σε μείωση του βασικού τους επιτοκίου τον τελευταίο μήνα.

Τελευταία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την περασμένη εβδομάδα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25% στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%.

Εξάντλησαν τα περιθώρια

Οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου -η αμερικανική Fed, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η βρετανική Τράπεζα της Αγγλίας- έχουν ήδη εξαντλήσει τα περιθώρια τόνωσης της οικονομίας μέσω μείωσης των επιτοκίων και συνεχίζουν με «αντισυμβατικές πολιτικές».

Τυπώνουν χρήμα και αγοράζουν κρατικά ομόλογα αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων κάθε μήνα από τις τράπεζες και τα υπόλοιπα ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα με την ελπίδα ότι οι τελευταίες θα μετατρέψουν αυτήν την άπλετη ρευστότητα σε δάνεια προς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Ούτε η μία όμως ούτε η άλλη πρακτική έφεραν μέχρι στιγμής το επιθυμητό αποτέλεσμα. Περίπου πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών και της βαθύτερης ύφεσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να παραπαίει σε ρυθμούς 3%, που σημαίνει στασιμότητα για την υφήλιο.

Αντίθετα, με την υπερβολική χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής και την παροχή άπλετης ρευστότητας οι κεντρικοί τραπεζίτες ώθησαν τις τράπεζες και τα υπόλοιπα ιδρύματα του χρηματοοικονομικού τομέα σε ανάληψη μεγαλύτερων επενδυτικών ρίσκων. Τροφοδότησαν έτσι νέες φούσκες, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνονται στα αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ των χρηματιστηριακών δεικτών.

Μεταξύ άλλων, και του γνωστού Dow Jones του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, που ξεπέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 15.000 μονάδες, αλλά και του γερμανικού Dax της αγοράς της Φρανκφούρτης, που πέταξε τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις 8.350 μονάδες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών των επτά πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη (G-7) συναντήθηκαν χθες και σήμερα στο Λονδίνο.

Οχι, δεν συζήτησαν για τα όσα δεν έκαναν εδώ και πέντε χρόνια προκειμένου να μπουν όρια στην αχαλίνωτη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Υποσχέσεις

Απλά επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να καταφύγουν σε μονομερείς ανταγωνιστικές υποτιμήσεις των νομισμάτων τους και άλλες πολιτικές προκειμένου να βγάλουν την οικονομία τους από τη στασιμότητα κερδίζοντας σε βάρος των υπολοίπων. O διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας(BOJ) Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η νομισματική πολιτική της δεν έχει στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και αποσκοπεί μόνο στην άνοδο του πληθωρισμού στο 2% την επόμενη διετία. Η πορεία του γεν όμως τους τελευταίους μήνες τον διαψεύδει. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχωρούσε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4,5 ετών έναντι του δολαρίου.

Την ίδια στιγμή ο μεγαλύτερος οπαδός της λιτότητας στον κόσμο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι «υπάρχει σημαντικό περιθώριο ελιγμού» για τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους.

…………………………………………………..

Επιβράδυνση σε αναδυόμενη Ευρώπη και Κεντρική Ασία

Μαύρα τα μαντάτα και για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, οι οποίες βαδίζουν, όπως και όλες οι υπόλοιπες στον πλανήτη, προς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η χαμηλότερη ζήτηση διεθνώς θα επηρεάσει τις οικονομίες της περιοχής και περισσότερο απ’ όλες τη Ρωσία. Πληρώνοντας τη χαμηλότερη ζήτηση για ενέργεια παγκοσμίως η ρωσική οικονομία θα σημειώσει φέτος ανάπτυξη μόλις 1,8% έναντι 3,4% το 2012 και 3,5% που ήταν η πρόβλεψη της ΕΒRD τον περασμένο Ιανουάριο.

Η EBRD αναθεώρησε συνολικά προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τις 34 χώρες της περιοχής -η οποία καλύπτει την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, τις χώρες της Βαλτικής, του Καυκάσου, της Κεντρικής Ασίας και της Νοτίου Μεσογείου- σε 2,2% από 3,1% τον περασμένο Ιανουάριο. Η ευρύτερη περιοχή της Κεντρική Ευρώπης αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 0,8% έναντι 1,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Η Πολωνία, η μοναδική χώρα που διέφυγε την ύφεση μετά την κρίση του 2008, θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 1,2% έναντι 1,9% πέρυσι, ενώ η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Κροατία θα παραμείνουν και φέτος σε τροχιά αρνητικής ανάπτυξης.

Μπ.Μιχ.

12/05/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: