Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Με τον παλιό νόμο πλήρωσαν δεκαπλάσια πρόστιμα ενώ με το νέο καθαρίζουν με ένα 500άρικο - Kόλαφος τα σχόλια των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση Ιδιαίτερα ευνοϊκό αναμένεται το νέο νομοθέτημα σε σχέση με το προηγούμενο για τα αυθαίρετα


Με τον παλιό νόμο πλήρωσαν δεκαπλάσια πρόστιμα ενώ με το νέο καθαρίζουν με ένα 500άρικο - Kόλαφος τα σχόλια των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση

Ιδιαίτερα ευνοϊκό αναμένεται το νέο νομοθέτημα σε σχέση με το προηγούμενο για τα αυθαίρετα

Της Μαριάννας Τζάννε
Πολίτες δύο ταχυτήτων και μεγάλες αδικίες στην καταβολή προστίμων αναδεικνύει η δημόσια διαβούλευση του νόμου των αυθαιρέτων, που ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου και βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της κρίσης του ΣτΕ, που δεν αφήνει περιθώρια συνταγματικής ανοχής για τα αυθαίρετα μετά το 1983, τα σχόλια των πολιτών αποκαλύπτουν τρανταχτά παραδείγματα των επαχθών διατάξεων των προηγούμενων νόμων. Οι πολίτες που συμμετείχαν στην διαδικασία, και πολλοί εξ αυτών έχουν ρυθμίσει πολεοδομικές παραβάσεις με τους προηγούμενους νόμους (Ν3843/2010, 4014/2011) καταγγέλλουν ότι πλήρωσαν δεκαπλάσια πρόστιμα από όσα ορίζει το νέο νομοθέτημα και ζητούν να υπάρξει μέριμνα της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ισονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις διατάξεις που σχεδίου νόμου η κυβέρνηση υιοθετεί σημαντικές εκπτώσεις έως και 85% των προστίμων για τα αυθαίρετα προ του 1983, μειωμένα από 20% έως 80% πρόστιμα για ειδικές κατηγορίες πολιτών (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους κ.α) και φυσικά το 500άρικο για τις πολεοδομικές παραβάσεις προ του 1975 συν τις εκπτώσεις με δυνατότητα εξόφλησης σε πέντε χρόνια που παραπέμπουν σε καθεστώς «προνομιακής μεταχείρισης».
Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατά την ανακοίνωση του νέου νόμου είχε παραδεχτεί ότι ένα μικρό ποσοστό, περίπου 15.000 ιδιοκτήτες (5% των δηλώσεων) έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις και έχουν καταβάλλει μεγαλύτερα πρόστιμα. Σε αυτή την περίπτωση είχε δηλώσει ότι μπορεί να γίνει υπαγωγή στο νέο νόμο με συμψηφισμό προστίμων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της επιστροφής χρημάτων μέσω ΔΙΑΣ όπου απαιτείται. Όσοι συμμετείχαν στην δημόσια διαβούλευση αμφισβητούν τα νούμερα αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα ποσοστά είναι πολύ μεγαλύτερα.
Ο κ. Θεόδωρος Διδασκάλου που συμμετείχε στην δημόσια διαβούλευση καταθέτει την προσωπική του εμπειρία. Όπως αναφέρει, για τακτοποίηση παραβάσεων σε βιομηχανικό κτίριο με οικοδομικές άδειες του 1956 και του 1960 σύμφωνα με τον Ν. 4014/2011 κατέβαλε τέλη και πρόστιμο συνολικού ύψους  8.058 ευρώ για την οριστική περαίωση της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος προσχεδίου θα αρκούσε εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ! «Θα πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα επιστροφής του υπερβάλλοντος καταβληθέντος ποσού. Νοιώθουμε αδικημένοι και εξοργισμένοι για την ασυνέπεια και τις συνεχείς παλινωδίες. Είναι ντροπή» καταλήγει!
Για εξόφθαλμη αδικία κάνει λόγο και ο μηχανικός κ. Χρίστος Συμεών, επισημαίνοντας την διαδοχική μείωση των προστίμων με τους νόμους 3843/10, ν.4014/11 και το νέο νομοσχέδιο. Όπως αποκαλύπτει για υπόγειο στη Φιλοθέη που κατασκευάστηκε το 1973, επιφάνειας 70 τ.μ και αντί για βοηθητικός χώρος αυθαίρετα χρησιμοποιείται εξαρχής ως διαμέρισμα κατοικίας, η τακτοποίηση με ν.3843/10 ισοδυναμούσε με 31.438 ευρώ, Με το 4014/11 κόστιζε 2.500 ευρώ ενώ με τον καινούριο νόμο αρκεί η καταβολή παραβόλου 500 ευρώ για να πάρει την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση εφόσον είναι προ του 1975!
Ο μηχανικός αναρωτιέται εάν υπάρχει ισοπολιτεία και ισονομία. «Βλέπω πολύ γόνιμο έδαφος για δικαστική προσφυγή αν δεν ικανοποιηθεί κάπως το αίσθημα δικαίου» σημειώνει.
Ανάλογη περίπτωση αναφέρεται στην διαβούλευση και για την τακτοποίηση κύριας και μοναδικής κατοικίας πολυτέκνου. Με βάση το ν.4014, εκτιμήθηκε και κατεβλήθη ενιαίο ειδικό πρόστιμο, εφάπαξ, 8.105,64 ευρώ. Με το «νέο» νόμο το πρόστιμο αυτό, προσδιορίζεται στο μισό, στο ποσό των 4.362 ευρώ.


Πηγή: Ιδιαίτερα ευνοϊκό αναμένεται το νέο νομοθέτημα σε σχέση με το προηγούμενο για τα αυθαίρετα | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11399/idiaitera-eynoiko-anamenetai-neo-nomothetima-se-shesi-me-proigoymeno-gia-ta-aythaireta#ixzz2TSRl0D00

Δεν υπάρχουν σχόλια: