Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αρ. 24/15.5.2013 α) Παράταση συνταξιοδότησης για ένα εξάμηνο στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εφόσον εκκρεμεί στις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για υγειονομική κρίση. β) Θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας σε συνταξιούχους αναπηρίας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα παράτασης της σύνταξής τους μέχρι την εξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές Επιτροπές


Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αρ. 24/15.5.2013
α) Παράταση συνταξιοδότησης για ένα εξάμηνο στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εφόσον εκκρεμεί στις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για υγειονομική κρίση. β) Θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας σε συνταξιούχους αναπηρίας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα παράτασης της σύνταξής τους μέχρι την εξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές Επιτροπές

Αθήνα, 15/5/2013
Αρ. Πρ. ΓΕΝΔΙΠΑΡ/216/796711

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝ. ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
O.A.E.E.
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ
1. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΤΗΛ: 210 5274375, 210 5275386
2. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΤΗΛ: 210 5228858
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΑΓ. ΚΩΝ/ΝΟΥ 5
10431, ΑΘΗΝΑ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 24

ΘΕΜΑ: «α) Παράταση συνταξιοδότησης για ένα εξάμηνο στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και εφόσον εκκρεμεί στις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για υγειονομική κρίση. β) Θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας σε συνταξιούχους αναπηρίας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα παράτασης της σύνταξής τους μέχρι την εξέτασή τους από τις αρμόδιες υγειονομικές Επιτροπές».

ΣΧΕΤ: 1) Το άρθρο 66 του Ν. 4144/2013
2) Το αρ. πρ. Φ.80000/οικ. 13423/809/26.4.2013 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας.

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ 88/Α΄/18-4-2013 δημοσιεύτηκε ο Ν.4144/2013 «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», στον οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στα θέματα (α) και (β).

Με το αρ. Φ.80000/οικ. 13423/809/26.4.2013 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων γνωστοποιούνται οι διατάξεις του αρθρ. 66 του παραπάνω Νόμου με τις οποίες ορίζεται ότι: «Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται για ένα εξάμηνο, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, υπό την προϋπόθεση ότι για το δικαίωμα αυτό είχαν κριθεί από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%».

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο παρ. δ: «… κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της χορήγησης της σύνταξης λόγω αναπηρίας βάσει της κοινοποιούμενης διάταξης, εξακολουθούν να γίνονται οι κρατήσεις υπέρ ασθένειας και παρέχεται ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη».

Αναλυτικά, οι όροι εφαρμογής της διάταξης έχουν ως εξής:

Α. Παράταση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της παράτασης είναι οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας καθώς και οι δικαιούχοι εξωιδρυματικού επιδόματος, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει λήξει ή λήγει μέχρι 31/10/2013 και εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση χωρίς υπαιτιότητά τους, εφόσον είχαν λάβει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Δεν παρατείνεται δηλαδή:

α) Η καταβολή της σύνταξης λόγω γήρατος ή λόγω θανάτου – όπου αυτή συνδέεται με κρίση υγειονομικής επιτροπής στα ΚΕ.Π.Α..

β) Η καταβολή της σύνταξης λόγω αναπηρίας Νέων ασφαλισμένων που είχαν δικαιωθεί κατά το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, μικρότερο όμως του 67%.

Ποσό Σύνταξης

Το ποσό που καταβάλλεται είναι το ποσό σύνταξης που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, μη συμπεριλαμβανομένου του τυχόν χορηγούμενου επιδόματος συμπαράστασης.

Διάρκεια ισχύος της διάταξης

Η διάταξη είναι μεταβατική και η ισχύς αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δηλαδή από 18/4/2013 και λήγει την 31/10/2013.

Επομένως, σε περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος προγενέστερα και ως 30/4/2013, η σύνταξη θα παρατείνεται από 1/5/2013 έως 31/10/2013.

Σε περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μετά την 30/4/2013 και έως 31/10/2013, η σύνταξη θα παρατείνεται από τον επόμενο μήνα της λήξης και για έξι μήνες.

Σε περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μετά την 31/10/2013, η σύνταξη δεν παρατείνεται διότι λήγει η ισχύς της ως άνω μεταβατικής διάταξης. Προϋποθέσεις

Προϋπόθεση για τη συνέχιση της καταβολής κατά το διάστημα των έξι μηνών, είναι να εκκρεμεί ως την ημερομηνία αυτή η οριστική γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, την οποία ο συνταξιούχος οφείλει να προσκομίσει άμεσα μετά την παραλαβή της από το ΚΕ.Π.Α..

Η παράταση της σύνταξης αρθρ. 66 Ν. 4144/2013 διακόπτεται πριν τη συμπλήρωση του εξαμήνου, εφόσον ο συνταξιούχος προσκομίσει οριστική γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής (ΑΥΕ ή ΒΥΕ κατά περίπτωση).

Επί εγκριτικής γνωμάτευσης θα εκδίδεται Απόφαση παράτασης της σύνταξης και θα συμψηφίζονται τα ποσά που χορηγήθηκαν. Επί απορριπτικής θα εκδίδεται Απόφαση η οποία θα κοινοποιείται στα Τμήματα Εκκαθάρισης Συντάξεων και θα αναζητούνται οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% επί των τυχόν χορηγούμενων συνταξιοδοτικών παροχών ή στην περίπτωση που δεν χορηγούνται συνταξιοδοτικές παροχές θα αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Αίτηση - Δικαιολογητικά

Το αίτημα για την παράταση της αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες θα κατατίθεται στο Τμήμα Συντάξεων των αρμόδιων Περιφερειακών Δ/νσεων του Ο.Α.Ε.Ε..

Τα δικαιολογητικά που θα προσκομίσει ο υποψήφιος συνταξιούχος ή το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για την παράταση, είναι τα ακόλουθα:

1. Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση (ως το συνημμένο υπόδειγμα), που να δηλώνει:
«Έλαβα γνώση του άρθρου 66 του Ν.4144/2013 ότι δικαιούμαι παροχές συντάξεων και περίθαλψης για έξι μήνες τις οποίες όμως υποχρεούμαι να επιστρέψω εφόσον δεν κριθώ με συντάξιμο ποσοστό. Υποχρεούμαι επίσης να προσκομίσω άμεσα τη γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής των ΚΕ.Π.Α. - μόλις εκδοθεί - προκειμένου να εκδοθεί εγκριτική ή απορριπτική απόφαση».

2. Αποδεικτικό κατάθεσης στα ΚΕ.Π.Α. του αιτήματος εξέτασης.

3. Εφόσον από την χρονική στιγμή της κατάθεσης του αιτήματος εξέτασης στα ΚΕ.Π.Α. έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, θα πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση από τα ΚΕ.Π.Α στην οποία να αναφέρεται ότι το αίτημα εκκρεμεί προς κρίση χωρίς υπαιτιότητα του συνταξιούχου.

Β. Παράταση δικαιώματος Περίθαλψης.

Καταρχάς διευκρινίζεται ότι η εν λόγω διάταξη αφορά αυτούς που όντας συνταξιούχοι αναπηρίας έχει λήξει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και έχουν στα χέρια τους βιβλιάριο ασθενείας του Ο.Α.Ε.Ε..

Όσοι έχουν βιβλιάριο ασθενείας Ι.Κ.Α. θα πρέπει να το προσκομίζουν προκειμένου να διαπιστώνεται πιο χρονικό διάστημα αφορά.

Εφόσον πρόκειται για παράλληλο χρονικό διάστημα της θεώρησης βιβλιαρίου Ι.Κ.Α. με το δικαίωμα περίθαλψης με το Ν. 4144/2013, δεν χορηγείται περίθαλψη.

Αν το χρονικό διάστημα ή μέρος αυτού ταυτίζεται, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για το υπολειπόμενο διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση του εξαμήνου, με ακύρωση του βιβλιαρίου ασθενείας Ι.Κ.Α. και έκδοση βιβλιαρίου Ο.Α.Ε.Ε..

Εφόσον ο συνταξιούχος έχει βιβλιάριο ασθενείας Ι.Κ.Α. με συνεχιζόμενη θεραπεία, αυτό δεν θα ακυρώνεται προς το παρόν και θα δοθούν άμεσα νεότερες οδηγίες μετά από διευκρινίσεις με το Ι.Κ.Α..

Παραδείγματα:

1) Συνταξιούχος με λήξη συνταξιοδοτικού δικαιώματος την 31/8/2012 και βιβλιάριο ασθενείας του Ι.Κ.Α. θεωρημένο έως 28/2/2013 (εξάμηνη παράταση Ι.Κ.Α.)
Θα λάβει παράταση του ποσού της σύνταξης και της θεώρησης βιβλιαρίου ασθενείας από 1/5/2013 έως 31/10/2013.

2) Συνταξιούχος με λήξη συνταξιοδοτικού δικαιώματος την 31/3/2013 και βιβλιάριο ασθενείας του Ι.Κ.Α. θεωρημένο έως 30/9/2013 (εξάμηνη παράταση Ι.Κ.Α.)
Θα λάβει παράταση του ποσού της σύνταξης από 1/5/2013 έως 31/10/2013, ενώ θεώρηση βιβλιαρίου ασθενείας από 1/10/2013 έως 31/10/2013 (για ένα μήνα μέχρι τη συμπλήρωση του εξαμήνου).

Γ. Διαπίστωση δικαιώματος – Έκδοση Υπηρεσιακού Σημειώματος

Ο υπάλληλος του Τμήματος Συντάξεων, αφού παραλάβει την αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση και διαπιστώσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην (Α) και (Β) ενότητα της παρούσης, θα εκδίδει Υπηρεσιακό Σημείωμα (ως το συνημμένο υπόδειγμα), προς το Τμήμα Εκκαθάρισης Συντάξεων προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία πίστωσης των δικαιουμένων συντάξεων σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις.

Επίσης, το Τμήμα Συντάξεων με ευθύνη των Προϊσταμένων θα διατηρεί αρχείο σε ξεχωριστό κλασέρ με τα Υπηρεσιακά Σημειώματα και με αντίγραφα της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης των συνταξιούχων, εκτός των δικαιολογητικών που μπαίνουν στο φάκελο.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν πληροί τις προϋποθέσεις παράτασης της σύνταξης, π.χ. Νέος ασφαλισμένος με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο από 67%, ανίκανο τέκνο που συνταξιοδοτείται λόγω θανάτου κλπ, τότε θα ενημερώνεται με απαντητικό έγγραφο.

Εφόσον ζητηθεί από το συνταξιούχο και χορήγηση / παράταση θεώρησης του βιβλιαρίου ασθενείας, ο υπάλληλος του Περ/κού Τμήματος θα αναζητά (μέσω fax) αντίγραφο του προαναφερόμενου Υπηρεσιακού Σημειώματος από το Τμήμα Συντάξεων.

Με ευθύνη των Προϊσταμένων να ενημερωθούν όλοι οι υπάλληλοι για την πιστή εφαρμογή της εγκυκλίου.



Η ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Γ. ΚΩΤΙΔΟΥ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Ο ΠΡ/ΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Π. ΚΑΡΥΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: