Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Νέα αιματηρά μέτρα οκτώ δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 προβλέπει η Κομισιόν


Νέα αιματηρά μέτρα οκτώ δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 προβλέπει η Κομισιόν

Νέα αιματηρά μέτρα οκτώ δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 προβλέπει η Κομισιόν

13.05.2013 16:54
Νέα αιματηρά μέτρα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2015 και του 2016 προβλέπει η Κομισιόν στην έκθεσή της ότι θα πρέπει να λάβει η Αθήνα. Οσον αφορά την τρέχουσα περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι στόχοι του 2013 και του 2014 θα επιτευχθούν και αποφαίνεται ότι έχουν ληφθεί επαρκή μέτρα και πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.
Στην 11σέλιδη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 7 Μαΐου προς το Ecofin εκτιμάται πως η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος έχει μπει και πάλι σε τροχιά μετά την παραλίγο κατάρρευσή της πέρυσι, όταν οι μεταρρυθμίσεις «έπεσαν στον τοίχο» της πολιτικής κρίσης.
Επίσης, αναφέρει ότι από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση συνασπισμού το 2012, η Αθήνα έθεσε σε εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας που ζήτησαν οι πιστωτές της και κατάφερε να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2012.
Οσον αφορά τη διετία 2013-2014 η Κομισιόν τονίζει ότι η Αθήνα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το συγκεκριμένο διάστημα, προβλέποντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων το τρέχον έτος και πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2014.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι η Αθήνα μείωσε το έλλειμμα προϋπολογισμού κατά τα δύο τρίτα από το 2009, στο 6% περίπου του ΑΕΠ πέρυσι.
Οσον αφορά, όμως, τη διετία 2015-2016, διάστημα για το οποίο έχει τεθεί στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα να κυμανθεί στο 3% και στο 4,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί νέους τρόπους να εξοικονομήσει δαπάνες για να μπορέσει να τους πετύχει.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην 11σέλιδη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δημοσιονομικά μέτρα, ισοδύναμα με το 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και το 2,2% του ΑΕΠ το 2016 για να ανταποκριθεί σε αυτές τις δεσμεύσεις.
Μάλιστα, το Reuters υπολογίζει πως βάσει των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για το ονομαστικό ΑΕΠ της διετίας αυτής, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν μεταφράζονται σε «τρύπα» σχεδόν 8 δισ. ευρώ. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο εκτιμά ότι η όποια απαίτηση για νέες περικοπές δαπανών πιθανότατα θα προκαλέσει τριβές μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. «Η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού έχει δηλώσει πως η κοινωνία δεν αντέχει περισσότερη λιτότητα έπειτα από τρία έτη σκληρού προϋπολογισμού και οδυνηρών μισθολογικών περικοπών», αναφέρει χαρακτηριστικά το Reuters.
H Κομισιόν, από την πλευρά της, αναφέρει πως το εάν συνεχίζει να υπάρχει «τρύπα», το ακριβές μέγεθός της και το πώς αυτή θα καλυφθεί θα συζητηθεί μεταξύ Αθήνας και πιστωτών τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Οι ελληνικές αρχές -σύμφωνα με την έκθεση- δεσμεύτηκαν επίσης να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν υπάρξει τελικά δημοσιονομικό κενό τη διετία 2013-14. Και τούτο διότι δύο παρεμβάσεις που υπήρχαν στο μνημόνιο (αύξηση τιμών εισιτηρίων και εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών) δεν έχουν προς το παρόν εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας λόγω των καλύτερων, από τις αναμενόμενες, δημοσιονομικών επιδόσεων.
Παράλληλα, η Κομισιόν στην έκθεσή της τονίζει πως η δημοσιονομική προσαρμογή για τη διετία 2013-2014 θα είναι ταχύτερη από ό,τι αναμενόταν. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως το έλλειμμα του 2013 θα κυμανθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 στο 3,3%.
Αυτό που αξίζει να υπογραμμισθεί είναι ότι για πρώτη φορά από τότε που υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο, η Κομισιόν σε έκθεσή της αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να προβεί σε αλλαγές εκτιμήσεων και στόχων πολιτικής, καθώς όλοι σχεδόν οι στόχοι που είχαν τεθεί για τη λήψη της νέας δόσης επιτεύχθηκαν, εκτός από τα παρακάτω:
  • η αύξηση στο 35% του μεριδίου των γενοσήμων στο σύνολο των φαρμάκων που πωλούνται στα φαρμακεία
  • η εγκατάσταση εσωτερικού ελέγχου στα νοσοκομεία και μητρώων δεσμεύσεων
  • η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ούτως ώστε να προσεγγίζουν τις αγοραίες τιμές των ακινήτων
  • μεταβίβαση 40 νέων κρατικών ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ. Έχει υπογραφεί η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση και εκκρεμεί η δεύτερη.


Πηγή: Νέα αιματηρά μέτρα οκτώ δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 προβλέπει η Κομισιόν | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/104995#ixzz2TBvkitft

Δεν υπάρχουν σχόλια: