Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Να γιατί θα υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις τον…15Αύγουστο


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
 Να γιατί θα υποβάλλουμε φορολογικές δηλώσεις τον…15Αύγουστο
Όχι, δεν ανακοινώθηκε ακόμη επίσημα η παράταση στην προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων από τις οποίες το δημόσιο περιμένει να βάλει στα ταμεία του περί τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Να είστε όμως βέβαιοι ότι η καταληκτική ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, θα παραταθεί και μια, και δύο και τρεις φορές καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει ακόμη τα βασικά: δεν έχει αποσαφηνίσει καν το πώς θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.
Γράφει:  
Βεβαιώσεις αποδοχών δεν έχουν σταλεί και τώρα μελετούν -λένε- τα ασφαλιστικά ταμεία σύστημα έκδοσής τους μέσω Internet. Οι οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Και πώς να οριστικοποιηθούν όταν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ποιοι θα κάνουν τις δηλώσεις χειρόγραφα και ποιοι ηλεκτρονικά. Δεν γνωρίζουμε καν πώς θα πάρουμε στα χέρια μας τις βεβαιώσεις με τους τόκους καταθέσεων. Έχουμε φτάσει στα μέσα Μαίου και στα λογιστικά γραφεία …βαράνε μύγες. Και τι να κάνουν δηλαδή όταν οι πελάτες τους δεν έχουν στα χέρια τους τίποτα για να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ούτε καν το σύστημα Taxis δεν έχει ανοίξει –υποτίθεται ότι θα άνοιγε στις 10 Μαΐου, τώρα μιλάμε για 20 Μαΐου και βλέπουμε- με αποτέλεσμα όλα να γίνουν για μια ακόμη φορά την τελευταία στιγμή.
Κι όμως, η καθυστέρηση δεν είναι υπέρ του φορολογούμενου.
·         Όσο αργότερα εκδοθεί το εκκαθαριστικό, τόσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις στις οποίες θα κληθεί να πληρώσει ο φορολογούμενος ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει εξοφλήσει την οφειλή του μέχρι το τέλος του χρόνου.
·         Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εισπράξουμε το επίδομα τέκνων το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και στα 3920 ευρώ. Όσο αργότερα εκκαθαριστεί η δήλωση, τόσο αργότερα θα πληρωθεί και το επίδομα το οποίο δικαιούνται πάνω από ένα εκατομμύριο οικογένειες.

Οι επτά λόγοι για τους οποίους οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος τον 15Αύγουστο, είναι οι εξής;
 
1.       Στο υπουργείο Οικονομικών αποφασίζουν τελευταία στιγμή να μας υποχρεώσουν να υποβάλλουμε άλλο ένα έντυπο, το Ε21 το οποίο θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από όλες τις οικογένειες με παιδιά. Το έντυπο θα υποβληθεί για να εισπράξουμε το επίδομα τέκνων, λες και οι πληροφορίες τις οποίες θα αναγράψουμε σε αυτό, δεν θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο βασικό έντυπο Ε1.
2.       Δεν έχουν εκδώσει ακόμη τις οδηγίες για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.  
3.       Δεν έχουν αποφασίσει ποιοι θα κάνουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση και ποιοι όχι. Είναι προφανές ότι δεν θα ισχύσει ο περυσινός κανόνας που υποχρέωνε όλους όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ να κάνουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους. Αμέσως-αμέσως οι γονείς με παιδιά πρέπει να την κάνουν ηλεκτρονικά για να εισπράξουν το επίδομα.
4.       Δεν έχουν αποφασίσει πως θα δηλωθούν υποχρεωτικά οι τόκοι των καταθέσεων
5.       Αποφάσισαν την τελευταία στιγμή ότι δεν θα κάνουν υποχρεωτικά δήλωση οι 18άρηδες. Χρειάστηκε μήνες το υπουργείο Οικονομικών για να διορθώσει μια εσφαλμένη απόφαση η οποία θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ηλικίας 18 ετών να κάνουν δήλωση ακόμη και χωρίς εισόδημα.
6.       Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν εκδώσει τις βεβαιώσεις αποδοχών. Ψάχνονται τελευταία στιγμή να τις στείλουν στους δικαιούχους μέσω internet. Προς το παρόν, σχετικές ανακοινώσεις έχουν κάνει μόνο ο ΟΓΑ.
7.       Καθυστερήσεις υπάρχουν και στην έκδοση βεβαιώσεων αποδοχών από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η βεβαίωση φέτος είναι διαφορετική καθώς θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστό κωδικό το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει παρακρατηθεί από το μισθό κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: